Spiró György Koccanás 2004 3-125
Spiró György
Koccanás
Koccanás
3 4
Komédia két felvonásban 2001–2003
Szereplők:
FÉRFI
SRÁC
VÁLLALKOZÓ
RÖVIDGATYÁS
HAJLÉKTALAN
ÖREGEMBER
ÖREGASSZONY
TÖRZS
RENDŐR
KOCCANÓ
BELEMENŐ
VÉDŐNŐ
NACCSÁGA
ASSZONY
FELESÉG
KAMIONOS
KISMAMA 1
KISMAMA 2
ÖT FÉRFI, SOK SZEREPRE
5

Sötét.

Óriási dübörgés: a közlekedés zaja egy nagyvárosi főútvonali kereszteződésben. Buszok, teherautók, személykocsik, villamosok, motorkerékpárok, robogók. Esetleg a nagy előfüggönyre vetítve a Hungária körút és a Salgótarjáni út kereszteződésének forgalma reggel, keleti irányból felvéve. Egyszerre csattanások, reccsenések, ütközések egymás után sorozatban, a kép, ha van vetítés, megáll, aztán csönd.

Világos.

A színpadot a rivaldával párhuzamosan balról jobbra közlekedő, egymásba csúszott személykocsik, a színpad méretétől függően négy-öt-hat, két sávban. A kocsik csak kevéssé sérültek, de egymáshoz vannak szorulva. A felénk eső sávban jobbról az első, amelyiknek csak a hátsó fele látszik, egy új Peugeot 407-es, abba egy régi Skoda 105 S csúszott bele, a Skodába egy négyütemű Trabant, abba egy ezerkettes Zsiguli, abba egy Opel Astra Classic, abba egy piros Suzuki Wagon R+ – ha ugyan ez utóbbiak még látszanak.

A tőlünk távolabbi sávban középen egy magas építésű kamion áll, az orra van balra, a vége kilóg jobbra, egy Kispolszkiba csúszott bele, amely tőle balra áll, azelőtt semmi.

A színpad mélyén nem túl messzire gyárkémény látható, továbbá valamilyen ipari építmények sziluettje, valamint reflektorállványok olyan reflektorokkal a tetejükön, amilyenek a régi futballpályákon láthatók. Az építmények falán lekopott reklámok, hirdetmények, választási plakátok egymásra mázolva, ragasztva, letépve, elfonnyadva. Csak olyan szövegek látszanak távolról, mint pl. „… a Jövendő!”, meg „…velünk, az ellenünk”, meg „Garantáljuk a…”, meg „Haza, búza…”, meg „Ne mulassza el!”, meg „Fogadjon, nyerjen!”, meg „Volt folt, nincs…”, meg „Európa, Unió, itt élni, halni jó”.

6

A kémények és az építmények mögött más, igen távoli épületek sziluettjei. Ezek némely ablaka a darab végén, este, világítani fog. Elöl, jobbra fent – anélkül, hogy a fal látható volna – egy erkély egy emelet magasságban, azon virágok, két műanyag karosszék, asztalka. A két széken egy idős házaspár kuporog szinte mozdulatlanul, ám érdeklődve nézelődve lefelé.

Jobbra lent betonból készített, földbe süllyesztett pad, két, hajdan pirosra festett deszkája közül az egyik levéve, a földnek és az egyik betontámlának támaszkodik. A pad üres, alatta rongyok. A padtól jobbra ecetfa ágai lógnak be, a törzse nem látszik. Ugyancsak jobbra utcai lámpaoszlop lámpával a másfeledik emelet magasságában.

A rivaldával párhuzamosan járdasziget húzódik jobbról befelé a színpad közepéig, a járda felénk eső oldalán vékony sávban fűnek nevezett sápadt gyom, alacsony, csenevész bokorfélék rajta, a tövükben szemét: műanyag szatyrok, sörösüvegek, konzervdobozok, újságlapok, csikkek szétszórva.

Nyár. A reggeli csúcsforgalom akadt el éppen.

7 8
Első felvonás
Első jelenet

Néma csönd, minden mozdulatlan, aztán a színen látható kocsikból kikászálódnak az emberek.

FÉRFI

Kimászik a Peugeot-ból, kimegy jobbra, majd hamarosan visszajön a Peugeot nézőtér felőli oldalári jobbról, és a kocsi hátulját vizsgálgatja lehajolva, nekünk háttal. Menedzser kinézetű negyvenes úr: sötét nadrág, jó minőségű félcipő, világos, hosszú ujjú, de nem fehér ing drága mandzsettagombokkal, ízléses nyakkendő.

Kiszáll a Skodából, előremegy pár lépést jobbra, nézi a Skoda orrát, amely benne van a Peugeot hátuljában. A két kocsi takarja. Értelmiségi, harminc év körüli, vászonszoknya, pamutpulóver, jó arca van.

SRÁC

Kiszáll a Trabantból, máris a mobilját nyomogatja, és a füléhez tartja.

VÁLLALKOZÓ

Kiszáll a Zsiguliból, testes középkorú ember, építkezéseknél használatos malteros munkaruhában, zakóban, morcan és lassan jobbra lépdel, és kimegy a színről. Mögötte ugyanabból a Zsiguliból kimászik még öt fiatal férfi, mind munkásruhában, sötét hajúak, állnak, rágyújtanak, ácsorognak érdektelenül.

Jobbról berohan Koccanó és Belemenő.

KOCCANÓ

Pulóveres, farmernadrágos középkorú férfi, nagyon ideges. Nem látta a táblát, maga állat?! Jobbra kifelé mutogat. Ott van a tábla, hát vak maga?! Vakvakvak?!

BELEMENŐ

Hosszú ujjú ingben van és szövetnadrágban, idősebb pasas, hadonászik. Milyen tábla, milyen tábla?

9
KOCCANÓ

A stoptábla, maga állat!

BELEMENŐ

Hol a stoptábla?! Hol a háromszög?! Én jöttem jobbról!

KOCCANÓ

Én minden nap erre járok, magának stoptáblája van!

BELEMENŐ

Hol a kurva istenbe van a stoptábla, hát hol a picsába?!

KOCCANÓ

Tahó idióta hülye barom állat! Vén trottyli!

BELEMENŐ

Harminc éve vezetek, de még ilyet, de még ilyet!…

KOCCANÓ

Legalább száz kocsi ment egymásnak maga miatt!!! Az még nem is ez a KRESZ volt, amit a maga hülye fejébe akartak verni, vén fasz! A Holdon közlekedjen, ne itt! Távirányítású holdjárót vegyen magának, faszfej állat!

BELEMENŐ

Hol a picsába van az a kurva stoptábla, hol a picsába? Na gyerünk, mutassa meg!

KOCCANÓ

Megmutatom, hogy attól koldul!

BELEMENŐ

Na mutassa meg, na mutassa meg!

Kirohannak jobbra.

SRÁC

Magának, toporzékolva. Vegyed már fel, vegyed már fel!

FÉRFI

Befejezte a kocsija vizsgálatát, a Nőhöz. Maga Jenő, az ég áldja meg, maga mért nem fékezett, ezzel a csotrogánnyal?!

Fékeztem! Én fékeztem!

FÉRFI

Egy lófaszt fékezett, jött belém, mint a kurvaisten! Ez egy céges autó, ez – tudja maga, Jenő, mennyi lesz ez?!

Van magának cascója.

FÉRFI

Ez egy céges autó! Elveszítjük a bónuszt, Jenő! Tudja, mennyi az?!

Nem vagyok Jenő, nem látja?

10
FÉRFI

Hü-lyenő, hát még ezt se tudja? Mit tud maga? Nem tud semmit! Vezetni aztán pláne nem tud!

Én fékeztem! Én fékeztem! Belémjött – ez a kis szar! Srácra mutat, aki a mobilját nyomogatja.

SRÁC

Hátraint a fejével a Zsiguli felé. Engem magába löktek. Nézzék meg, mi maradt belőle! Nyomogatja a mobilját.

FÉRFI

Balra tekint, látszik, hogy nagyon sok kocsit lát egymásba csúszva. Az istenit neki! Be kéne érnem! Mobilt vesz elő, nyomogatja.

KAMIONOS

Lekászálódik a vezetőüléséről, nézi a Kispolszkit. A kurva életbe. Bekiabál. Hé, él ott maga, vagy akárki??? Veri a Kisploszki tetejét az öklével. Három napig szobrozok a határon, nincs hova szarni, nincs mit enni, egy borzalom, a kurvák mint a legyek, és akkor még ez is! – Hé! Bekopog a Kispolszki ablakán. Van ott valaki???

VÉDŐNŐ

Kikászálódik a Kispolszkiból, nézi a kocsija hátulját, sír.

KAMIONOS

Mit sír? Életbe van, egybe van? Akkor mit sír? Volt utasa? Mi? Van utasa? Egybe van? Ne sírjon! Bekukkant a Kispolszkiba, kissé megnyugszik. Adjon hálát a kurvaistennek…

Védőnő kirohan hátul balra, kamionos a kamionja orrát vizsgálja.

RÖVIDNADRÁGOS

Húszas évei végét járó fiatalember, jobbról bejön trikóban, bő, sokzsebes sortban, zokni nélküli saruban, kezében mobil, a padhoz sétál, leül, keresztbe teszi a lábát, nyomogatja a mobilját nyugodtan, és elmerülten nézi a kijelzőjét.

KAMIONOS

Benéz a Kispolszkiba. Megsérült? Mi? Törött valami csontja magának? Elfordul, a kamionja oldalát vizsgálgatja.

11

Nekem oda kéne érnem…

FÉRFI

Nekem is oda kéne érnem!

Menjen egy kicsit odébb, hadd kerüljem ki…

FÉRFI

Rábámul. Nem látja, hogy a seggemben maga van, az orromban meg egy Mercédesz???

De nekem oda kéne érnem!

FÉRFI

Nekem is, képzelje!

SRÁC

Végre megvan a kapcsolat. Szia, te édes, te csodás, te gyönyörű… Belekerültem egy balesetbe, úgyhogy kicsit késni fogok…Te is?!… Semmi bajod?!… – Ahogy végzünk, kimegyünk a szigetre… Megveszek érted! Megveszek érted!… – Jó, ezt most neee, most benne vagyok egy szarba… – Megfojtjuk a vénasszonyt, és a miénk az egész ház… – Nem fogja addig kiadni, odaérünk! – Figyelj, ne kapcsold ki, mindjárt hívlak, hogy mi van… Tudod, hogy mi egy hullámhosszon, egy hullámhosszon!…

Srác csalódottan kikapcsolja a mobilját, áll, néz ki jobbra.

VÁLLALKOZÓ

Bejön jobbról, elöl, megáll. Nagy gáz van.

A többiek odafigyelnek rá.

Leálltak a szembe sávok is, mind a három, egy nyerges vontató átment, és ott millióan ütköztek… Szétment az orra, de a mi oldalunkon még inkább, egy busz, egy furgon, meg a verdákok… Na és kisiklott a villamos, basszák meg, ez a legcikibb. El fog ez tartani… Visszamegy balra, az öt cigiző munkás eltapossa a cigarettát. Menjetek, basszátok meg, gyalog a harmadik lámpáig, Mutatja. lámpa, három, értem? és ott üljetek a metróra… Metró! Oké? A cím nálatok van, a papíron, söprés… Én majd megyek, amikor tudok… Hajde, hajde…

Az öt cigiző munkás elindul jobbra, kimennek.

Vállalkozó átmászik a hűtőn, visszaül a kocsijába, hátradől és aludni próbál.

12
SRÁC

Nyomogatja a mobilt, hiába. Kikapcsolta, a kibaszott kurva, kikapcsolta, a kibaszott kurva… Vinnyogó hangokat hallat.

Jobbról belohol Koccanó és Belemenő, megállnak, szembefordulnak egymással.

KOCCANÓ

Ott volt a tábla, tegnap még ott volt, évekig ott volt a tábla!…

BELEMENŐ

Ott van a tábla? Most, ott van? Mér, ott van a tábla?

KOCCANÓ

Elvitték! Ellopták! A rohadékok!

BELEMENŐ

Ott van a tábla?! Nincs ott a tábla! Nekem volt elsőbbségem!

KOCCANÓ

Én védett útvonalon haladtam!

BELEMENŐ

Egy lófaszt haladt maga védett útvonalon! Én jöttem jobbról!

KOCCANÓ

Ott volt a tábla, mindig ott volt a tábla, esküszöm, hogy ott volt a tábla, tegnap még ott volt!

BELEMENŐ

Akkor mutassa meg, hol az a tábla, hol az a kurva tábla, mutassa meg, na mutassa meg!

Koccanó és Belemenő kirohan jobbra.

KAMIONOS

Rugdossa a Kispolszki kerekét, annak magyaráz. Egymillió nyolcszázezer kilométer, baleset nélkül!… Egymillió nyolcszázhétezer! Hat napja jövök, váltás nélkül, három nap a határon, vezetés közben még el-el lehet aludni, de a határon állva nem, mer ahogy elalszok, jönnek, kirabolnak… Engemet el is raboltak háromszor, személyesen, egyszer négy napig voltam egy rohadt vécébe zárva Ukrajnába, összekötözve… elvitték a kamiont a cuccal… A kötelet zabáltam, az volt a kajám!… Merő egy szar meg húgy voltam, amikor rám törték az ajtót… Nekem lett volna okom sírni!

Védőnő bejön balról, a Kispolszkihoz megy, sír.

13
KAMIONOS

Felkapja a fejét, nem érti a helyzetet, de nagyon dühös. Mit sír?! Semmi baja magának! Nekem kéne sírnom, hallja? Én időre hajtok! – Egy csoda, hogy még él! Adjon hálát a kurvaistennek… Én hálát adok a kurvaistennek… Maga is adjon hálát!

VÉDŐNŐ

Sír.

KAMIONOS

Ne sírjon, mert szétvágom az agyát!

VÉDŐNŐ

Sír.

KAMIONOS

Van magának kitölthető micsodája, betétlapja? Mert nekem nincs… Nekem az sose kellett! És elismeri, hogy elém vágott! Elismeri, vagy szétvágom az agyát!

VÉDŐNŐ

Sír, bemászik a kocsijába, bevágja az ajtaját.

Kamionos áll, szétnéz, aztán dühösen visszamászik a fülkéjébe, lecsúszik az ülésen, és egy újságot terít az arcára.

FÉRFI

Előveszi a mobilját, nyomogatja. Csókolom, én vagyok… Késni fogok, mert belém jöttek… Várjanak meg! … Hányan? Már öten?… Mit csináljanak? Hát várjanak!… Elzárja a mobilt, zsebre vágja, hülyén bámul.

Adja kölcsön! Csak egyetlen hívás. Megfizetem.

FÉRFI

Rábámul. Mit akar!?

A mobilt. Nekem nincs, és fontos.

FÉRFI

Kedves Jenő, hagyja itt nyugodtan a kocsiját, és sétáljon el egy készülékig, innét órákig nem fogunk elmozdulni. Addig vigyázok a kocsijára.

De egy nagy állat maga! Elindul jobbra kifelé.

FÉRFI

Utánaszól. Én a maga helyében bezárnám, még ellopják!

Visszanéz. Magának adom, ingyen! Kiveszi a táskáját a kocsiból, a vállára veti, kimegy.

Férfi áll, aztán a Skodához megy, benéz, aztán becsapja az ajtaját, és visszaáll a maga kocsijához.

14

Valahonnét, valamelyik rádióból baromi hangos, dörömbölős zene kezd szólni, mindenki még idegesebb lesz. Vállalkozó kibújik a Ladából.

VÁLLALKOZÓ

Még csak ez hiányzott! Körülnéz, a mobilját nyomogatja, elfordul, a fülét befogva valamit beszél bele.

A zene hirtelen leáll.

VÁLLALKOZÓ

Van isten!

SRÁC

Na töltse ki gyorsan, hogy maga jött belém, fater!

VÁLLALKOZÓ

Engem beléd löktek, kisfiam.

SRÁC

Akkor is!… Én meg kitöltöm annak a skodás csajnak…

FÉRFI

A Jenő meg nekem, ha vissza mer jönni…

VÁLLALKOZÓ

Belém meg egy Astra jött, a kurva édes anyját… Bal felé néz. Mindjárt kirángatom…

SRÁC

Addig töltse ki nekem, még eltűnik, aztán baszhatom…

VÁLLALKOZÓ

Szárnyakat növesztek, mi? Hülyefejű. Kimegy balra.

HAJLÉKTALAN

Fiatal férfi, jön jobbról, megáll a padnál, áll, nézi, ahogy Rövidnadrágos nyomogatja a mobilját. Hé! Itt én lakom!

RÖVIDNADRÁGOS

Felnéz. Mi?

HAJLÉKTALAN

Ez az én padom!

RÖVIDNADRÁGOS

Felugrik. Bocsánat! Nem volt szándékomban magánlaksértést elkövetni! Elfordul, tovább nyomogatja a mobilt.

HAJLÉKTALAN

Leül, a pad alól felvesz egy rongyot és magára teríti, elhelyezkedik. Azért leülhetsz, bazki, oda, a lábomhoz…

RÖVIDNADRÁGOS

Kérem?

HAJLÉKTALAN

Oda, a lábomhoz, leülhetsz, ha akarsz…

RÖVIDNADRÁGOS

Nagyon köszönöm. Leül, nyomogatja a mobilt, nézi a kijelzőjét.

15
VÁLLALKOZÓ

Bejön balról, felénk fordul, üvöltve a mobilba. Ásványvizet is, legalább negyven palackkal, kurva nagy lesz a hőség! … Szénsavasat is… De gyorsan!

SRÁC

Na mi van, kitöltötte magának?

VÁLLALKOZÓ

Nincs neki, honnét lenne neki, odabent reszket, pedig egybe van, egy festett vörös naccsága. Elzárja a mobilt, körülnéz, Férfihoz. Milyen?

FÉRFI

Összerázkódik, odanéz. Micsoda?

VÁLLALKOZÓ

A verda.

FÉRFI

Az enyém?

VÁLLALKOZÓ

Ja.

FÉRFI

Vállalati.

VÁLLALKOZÓ

De milyen? Érdemes venni?

FÉRFI

Hát, akinek van pénze…

VÁLLALKOZÓ

A kisebbik fiam ilyet akar… Ez common rail dízel turbó, mi? Kétezer ötös?

FÉRFI

Azt hiszem…

VÁLLALKOZÓ

Bírja a két kilót?

FÉRFI

Hát, nem tudom… Annyival még nem mentem…

VÁLLALKOZÓ

A kölök Németbe száguldozik, egy Hondája van, de zörög neki… Van magának Gepese?

FÉRFI

Micsodám?

VÁLLALKOZÓ

Globális pozicionáló… Legyint, körbenézi a kocsit, kimegy jobbra, visszajön. Semmi vész, a hűtő nem sérült, kikalapálják, fényezés… Húsz évig smirgliztem a beköpött gyertyákat, apám… Az enyimen még ma is smirglizem… Nekem jó az, a vén Zsiga, utángyártott alkatrészek, szarok, de olcsók… Bontóból is hoznak a haverok… Egyszer kuplung nélkül jöttem haza Szentgotthárdról… Ceglédig bírta… Nevet.

FÉRFI

Két hónapos kocsi! Nem lesznek hálásak!

VÁLLALKOZÓ

Nem maga tehet róla.

16
FÉRFI

Akkor is…

VÁLLALKOZÓ

Kérjen papírt a Skodától… Az meg a Trabicsektől… Az majd megkapja tőlem… Sorozatkoccanás, a legutolsó a hunyó. Mindenki azt mondja, hogy ő már állt, amikor meglökték. A legutolsót nem lökte meg senki…

Hirtelen az egész összetorlódott kocsisort balról meglöki valami, nagy zaj, kiabálás, sikoltozás, majd csönd.

VÁLLALKOZÓ

Harsányan nevet. Meglökték! A legutolsóba is belementek! Mégsem ő a hunyó! Tapsol és ugrál, úgy nevet.

FÉRFI

Micsoda egy állat lehet…

VÁLLALKOZÓ

Elbámult a szembesávba, vagy elaludt…

VÉDŐNŐ

Abbahagyja a hüppögést, kiugrik a kocsijából. Nem sérült meg valaki? Én ápolónő vagyok! Kiszalad balra.

Kamionos felriad, felül, néz a szaladó Védőnő után, a fejét csóválja.

Visszajön jobbról, megy a kocsijához, átmászik a hűtőn, Férfi nézi, Vállalkozó nézi, Nő csodálkozik, hogy zárva az ajtaja, ki akarja nyitni, nem megy. Ki zárta be?!

FÉRFI

Én…

Bent van mindenem!

FÉRFI

Pont azért!

VÁLLALKOZÓ

Várjon, aranyom, ne rángassa, mert lejön… Átmászik a hűtőn, óvatosan megfogja a kilincset, kicsit megemeli, az ajtó kinyílik. Tessék, aranyom… Meg van ereszkedve, szakasztott mintha egy ősrégi Skoda lenne… Nézi az ajtaját. Na ezt a zsanért már csak a rozsda tartja össze…

Tudom! Sírva fakad, csönd.

VÁLLALKOZÓ

Na ne ríjon, kislány, elmegy ez még pár ezret…

17

Negyvenezerért vettem, azt mondták, hogy Skoda 120 L, és kiderült, hogy csak Skoda 105, és az csak harminc lett volna… Mert nő vagyok… A szervizben is folyton átvágnak, mert nő vagyok…

VÁLLALKOZÓ

Akit lehet, átbasznak, ebben egyenjogúság van, ez a darwini törvény, kislány…

Kislány a nénikéje, nekem gyerekem van! Most mentem volna nyolcra a suliba, az egy elit suli, hogy beszéljek az igazgatóval, hogy vegyék át, különben el fog butulni!… Ha én most nem érek oda, hülye marad egész életére! Egy rémes általánosba jár, meg se tartják az órákat a tanárok! Munkalassítanak, igazuk is van… De így hülye marad! Cipelem különmatekre, különnyelvtanra, de a bizonyítványa, az egy katasztrófa… Hetek óta hajszolom az igazgatót, neki van személyes kerete… Hetek óta, végre adott időpontot, ki tudtam volna sírni, és akkor!… és akkor!… Zokog, csönd. Nézem azokat a kicsi vackokat, alig látszanak ki a földből, és támolyogva loholnak kora reggel, húszkilós táska alatt rogyadozva… Nehezebb a táska, mint ők maguk!… Nem mindegy, melyik rabszolgaképzőbe jár a lányom?! Olyan mindegy, végül is… Rabszolga lesz egész életében így is, úgy is… De mégse bírom ki, hogy ne tegyem meg, amit lehet… Nem bírom ki!…

Csönd.

VÁLLALKOZÓ

Én kettesre érettségiztem egy szar technikumban, aztán mégis jól meghíztam, nem igaz? És van hat szép gyerekem!

FÉRFI

Tudott vele beszélni? Az igazgatóval…

Az összes készülék rossz! Mind rossz! És le is vannak szerelve!

18
FÉRFI

Előveszi a mobilt, nyújtja. Tessék. Megnyom egy gombot. Nulla-hat-eggyel kezdje, aztán nyomja meg a zöldet.

Ballal elveszi a készüléket, hüppög, szipákol, a jobb kezével az orrát meg a szemét törli, elfordul, odébbmegy, tárcsáz.

RÖVIDNADRÁGOS

Felnevet, hitetlenkedve rázza a fejét.

HAJLÉKTALAN

Mit röhögsz, bazki?

RÖVIDNADRÁGOS

Kuala Lumpurban megugrott a fehér rizs ára! Harminc százalékkal! Hihetetlen! Őrült sebesen nyomkodja a gombokat.

HAJLÉKTALAN

Kuala Lumpur? Kuala Lumpur!… Köhög. Kurva jó vicc.

RÖVIDNADRÁGOS

Hogy ebből mi lesz! Nyomkod.

HAJLÉKTALAN

Kuala Lumpur…

SRÁC

Átmászik a Trabanton, Vállalkozóhoz. Az enyim lemerült, odaadná a magáét?

VÁLLALKOZÓ

Apukám, nesze.

Srác elveszi, biccent, jobbfelé megy, nyomkod.

Csörög egy mobil, Vállalkozó a jobb zsebébe nyúl, előveszi.

VÁLLALKOZÓ

A fiamé, a negyedik fiamé, illetve vett egy jobbat… vagyis hát én vettem neki… Beleszól. Mi van? Igen? De legyen mustár is, kecsöp is, kenyér, minden… Hova? Ide a micsodához… Jöttök a hídtól végig a Hungárián, és ahol már nem bírtok jönni, ott vagyok én! – Ja, és sört! Estig biztos nem mozdulunk innét. Nyomás! Elzárja, zsebre vágja.

NACCSÁGA

Balról jön dühöngve, vörösre van festve a haja, drága, cicomás sál van a nyakában, nagyon magas sarkú cipőben tipeg, egyik kezében esernyő, másik kezében mobil, visít. Menjenek innen, menjenek innen! Nem férek ki maguktól!

19
VÁLLALKOZÓ

Hova tetszik parancsolni, drága hölgyem?

NACCSÁGA

Odébb!

VÁLLALKOZÓ

Jó ötlet.

NACCSÁGA

Mért nem mozdulnak? Mit állnak? Én sietek!

VÁLLALKOZÓ

Mi viszont kollektíve úgy döntöttünk, hogy megpihenünk egy kicsikét. Annyit hajtottunk, hogy megérdemeljük… Szieszta, fieszta…

NACCSÁGA

Kezdődik a tornám, hát nem érti?!

VÁLLALKOZÓ

Engem meg vár a kuncsaft, csókolom; akkora síremléket építtet, mint egy kétemeletes villa, tudja, micsoda üzlet? Születésnapi ajándéknak szánja, a mamájának, csipkedhetjük magunkat!

NACCSÁGA

Mit állnak, mért nem mennek?!

VÁLLALKOZÓ

Nem tetszik látni, amit mi látunk?

FÉRFI

Nem jó reggel tornászni. Egészségtelen. Csak semmi sport, mondta Churchill, és alig bírt elpatkolni. Tessék inkább szivarozni!

NACCSÁGA

Pimasz tahó! Naccsága az esernyővel veri a kocsikat.

FÉRFI, VÁLLALKOZÓ, NŐ

Na, na, na!

NACCSÁGA

Menjenek már odébb, mi az maguknak, én nem késhetek el!

FÉRFI

Mért nem tornászik otthon?!

NACCSÁGA

Pszichedelikus hastánc, tudja maga, mi az?!

VÁLLALKOZÓ

Lefogja. Magának kurva gazdag a férje, de rá se baszik magára, ez a maga baja, aranyoskám…

NACCSÁGA

Viszi azt a szőrös mancsát?! Beleharap Vállalkozó kezébe, az felüvölt és odébbugrik; Naccsága veri a Skodát az esernyővel, és sipákol. Vigyék ezt el innét, vigyék ezt el innét!

FÉRFI

Azt a kocsit ne! – Itt van előtte az enyém, inkább azt tessék szíveskedni…

20

Naccsága elképed, abbahagyja, bámul, majd nyomogatja a mobilt, hiába, megint nyomogatja, hiába.

FÉRFI

Az enyém hatmillió… a Skoda negyvenezer… Tessék az enyémet püfölni, kiadósabb öröm!…

Befogja a telefont. Tessék csak nyugodtan esernyőzni a Skodát, az enyém. És még csak cascóm sincsen. Elfordul, tárcsáz.

FÉRFI

Dühös. Mit szól bele? Mit a fészkes fenének mártírkodik maga?!

Odébb megy és a fülét befogva telefonál. Halló? Igen, itt vagyok… Kérem szépen, én azért…

Naccsága vinnyog.

NACCSÁGA

Rögzítőn van, a férjem, rögzítőn van, a férjem!… Jobbra kifut, végigverve az összes kocsit. Hülyék, barmok, idióták!… Eltűnik jobbra.

Eddig nyomogatott, visszafordul, nyújtja a mobilt Férfinak. Köszönöm.

FÉRFI

Sikerült?

Nem egészen.

FÉRFI

Hívja újra.

Nem érdemes… Csak délben megy be, az igazgató… Beüzente… Elfelejtette, hogy velem volt megbeszélve… Elfelejtette!… Nem vagyok én fontos… Csönd. Mindegy, a következő helyre se érek be, kilenckor lett volna valami… És ezért vettem ki szabadságot!

FÉRFI

Hosszú?

Micsoda?

FÉRFI

Az, kilenckor.

Á, maximum fél óra.

FÉRFI

Odaér. Meg vissza. Menjen gyalog, aztán metróval vagy busszal. Bőven visszaér. Megvárjuk.

VÁLLALKOZÓ

Mi az hogy! Akár el is adjuk a verdáját, elad21juk ötven rongyért!… Nem is kérünk jutalékot, csak tíz százalékot! Bízza ránk, kislány, jól fog járni!

Á, nem lehet… Ha mégis előbb, akkor mi lesz?… Átok ez a kocsi, de muszáj folyton furikáznom, a fél fizetésem benzinre megy, anyámat is ápolom, nem velünk lakik…

FÉRFI

Hívja fel őket, kérjen másik időpontot. Nyújtja a mobilt.

Jaj, még ki se fizettem… Kotorászik a táskájában.

FÉRFI

Hagyja csak.

De nem, tudom, hogy a mobil drága!

FÉRFI

Fizeti a cég.

Akkor a cégnek drága.

FÉRFI

Jól megvannak azok enélkül.

VÁLLALKOZÓ

Na csak telefonáljon, aranyom.

Elveszi a mobilt, nehezen boldogul a mobillal meg a táskával, a táskát visszadobja a kocsiba, nyomogat, a füléhez tartja, nyomogat, a füléhez tartja. Mással beszél.

FÉRFI

Akkor hívja később…

Nő elnyomja a mobilt, amely szinte rögtön megszólal a kezében, Nő összerázkódik.

FÉRFI

Bocsánat… Átveszi a Nőtől a Skoda hűtője fölött. Igen? Nem… Fogalmam sincs… Ide tud jönni valaki, hogy elvigye!?… Hát akkor?! Nem hagyhatom itt!… Tizennyolcan? Várjanak! Aki nem képes várni, az úgyis alkalmatlan! Csókolom! Dühösen elzárja. Idióták.

VÁLLALKOZÓ

Maga micsoda, vezér?

FÉRFI

Menedzser… Humánpolitikai… Hajdan ez volt a személyzetis… Még régebben a rabszolga-kereskedő.

VÁLLALKOZÓ

Tudja mit, ha megfizetik?…

FÉRFI

Megfizetnek, a kurva édesanyjukat.

22
SRÁC

Visszajön, nyújtja a mobilt Vállalkozónak. Köszi, neki is lemerült. Feltöltöm az enyimet a szivargyújtóról. Kurva jó ezeknek a Trabicsekeknek a szivargyújtója, az a legjobb bennük, a többi alkatrészük tök fölösleges… A szivargyújtó, az a Trabicsek pinája!… Nevet, és visszamászik a Trabantjába.

VÁLLALKOZÓ

A bal zsebébe dugja a mobilt. Ezért kell belőle több.

Valahol megszólal egy mobil, Vállalkozó fülel.

VÁLLALKOZÓ

Bocsika, azt hiszem, ez is az enyém, ez bent van… Átmászik a Trabant fölött, és a másik oldalról bebújik a Ladájába.

FÉRFI

Próbálja meg újra… És ne haragudjon, hogy lejenőztem.

Á, engem úgyis mindig… Amióta egyedül élek a lányommal, folyton… Meglátszik az emberen…

FÉRFI

Dehogy látszik… Ugyan! Sőt!

Mert ma kicsíptem magam, megyek egy interjúra… Illetve nem megyek, mert nem fogok odaérni…

FÉRFI

Messze van?

Nem tudom… Bejelöltem pirossal, vastagon, csak hát sose ismerem ki magamat a térképeken…

FÉRFI

Itt van az a térkép?

Bent van a kocsiban.

FÉRFI

Megnézem, és elmondom, hogy juthat oda.

Á, nem kell, úgyse vettek volna fel…

FÉRFI

Miből gondolja?

Fiatal pipik kellenek azoknak… Gyerektelenek…

FÉRFI

A fellépés sokat számít… Évtizedeket…

Ha nem lett volna ez a koccanás, talán… Á! Most már mindegy.

FÉRFI

Ne, nem így kell ehhez hozzáállni… Van diplomája?

23

Kettő is.

FÉRFI

Két egyetem?

Igen.

Csönd.

FÉRFI

Probléma. Magának sokat kéne fizetniük, és azt nem szeretik. Ezért vesznek fel inkább diploma nélkül… Tagadja le!

Mit?

FÉRFI

Valljon be csak egy diplomát, hátha elnézik. Nem járnak utána, lusták. Ha én bevallom nekik, hogy doktoráltam, ma sehol se lennék… Nyelvet tud?

Három felsőfokú.

FÉRFI

Jaj, ne!… – Valljon be csak egyet! Középfokút.

Mindent tagadjak le!?

FÉRFI

Hirdetésre jelentkezik?

Igen.

FÉRFI

Akkor már foglalt, mert valakinek az unokája vagy a menye vagy a szeretője, és csak falból hirdettek, vagy pedig olyat keresnek, akinek nem kell sokat fizetni. A túlképzetteknek semmi esélyük.

Csönd.

Ez így megy?

FÉRFI

Hát hogy menne?

Csönd.

FÉRFI

Nyújtja a mobilt. Ha fontos magának, tessék.

Nekem nem fontos, csak hát fel kell nevelnem a lányomat, és fizetnem kell az anyám ápolását…

FÉRFI

A lánya apja… nem segít?

Nem. Jobb is.

FÉRFI

Nyújtja a mobilt. Ha felveszik, még mindig belevághatja a képükbe, hogy magának mégse kell.

Hogyhogy?

24
FÉRFI

Könyörtelenek és gúnyosak. Kiélik a hatalmi mániájukat. Holott kevesebbet tudnak, mint a jelentkezők többsége, csak ők már belül vannak.

Kicsodák?

FÉRFI

Akik magát vizsgáztatni fogják. Öltönyben járnak és nyakkendőben, ez a nemzetközi megszállók kötelező egyenruhája… Ez a páncéljuk, ez védi őket, erről ismerik meg egymást… Nézzen rám…

Válaszolgassak nekik illedelmesen, és ha felvesznek, mondjam azt, hogy mégse kell?

FÉRFI

Mit meg nem adnék, ha elém kerülne egy ilyen!

Csönd.

És ha maga elé kerülne?

FÉRFI

Feleségül venném.

És ha nem menne magához?

FÉRFI

Egy olyan palihoz, mint én vagyok?! Nyújtja a mobilt, Nő elveszi, odébb megy, nyomogatja, Férfi bámulja, elszégyelli magát, kimegy jobbra, aztán a kocsija másik oldalán bejön jobbról, és beül.

Második jelenet
HAJLÉKTALAN

Feláll, ásít, nyújtózkodik, felnéz. Csókolom, hahó!

Jobboldalt fent mozgás, Öregasszony feláll, lenéz.

HAJLÉKTALAN

Menjek?

ÖREGASSZONY

Mosott kezet?!

HAJLÉKTALAN

Már hogyne mostam volna, csókolom! Még hajnalban!

ÖREGASSZONY

Akkor engedem!

Öregasszony kötélen egy régimódi, nagy fűzfakosarat bo25csát le óvatosan, lent Hajléktalan lekapcsolja, Öregasszony felhúzza a kötelet.

Hajléktalan leteszi a földre a kosarat, miután pénzt és egy cédulát vett ki belőle. Silabizálja a cédulát.

HAJLÉKTALAN

Ez micsoda, kumul… kjumul… kjümül…

ÖREGASSZONY

Kiabál. Gyümölcsjoghurt!

HAJLÉKTALAN

Ja! – Randa egy írása van a néninek.

ÖREGASSZONY

Két darab! Kettő!

HAJLÉKTALAN

Igen… És izé, igen… igen… Ez mi a végén, ez a micsoda?

ÖREGASSZONY

Hol a végén?

HAJLÉKTALAN

Más írással, csókolom!

ÖREGASSZONY

Öregemberhez. Hozzáírtál? Megint hozzáírtál?! Mondtam, hogy ne írjál hozzá!

HAJLÉKTALAN

Koko… Koto… Toko…

ÖREGASSZONY

Tokaji?! Tokajit írtál hozzá?! Tokajit?!

Öregember rátartian hallgat, kissé elfordult és elnéz messzire.

ÖREGASSZONY

Lefelé. Azt ne hozzon!

HAJLÉKTALAN

De fel van írva! Én azt hozom, ami fel van írva!

ÖREGASSZONY

Ne hozzon, nem tettem be annyi pénzt!

HAJLÉKTALAN

Fejét csóválja. Hát így nehéz lesz, csókolom. Így nehéz. Szinte lehetetlen.

ÖREGASSZONY

Azt ne hozza, a többire elég! Ki van számolva, plusz öt százalék! De az utolsó tétel, az nincs!

HAJLÉKTALAN

A fejét csóválja, zsebre vágja a cédulát meg a pénzt, elindul jobbra, megáll, visszanéz. Te figyelj… Hé, nem hallod?

RÖVIDNADRÁGOS

Hunyorogva felnéz. Én?

HAJLÉKTALAN

Te, te! Senkit ne engedj a padra, az az enyém!

26
RÖVIDNADRÁGOS

Jó. Visszamerülne a mobiljába.

HAJLÉKTALAN

Visszamegy a padhoz, bizalmasan. Ez egy kurva jó pad… Laktam én Budán is, félig kész házakban, nyaralókban, de azok túl jó helyek, azokért nyomulnak, és mindig elzavartak… Egyszer rám is gyújtották, a kurvák, leégett a fél pofám… De innét nem űznek el, mert ez olyan szar hely, hogy remek… Harmadik éve itt lakom…

RÖVIDNADRÁGOS

Nyomogat. Nagy idő.

HAJLÉKTALAN

Amíg nem vagyok itthon, használhatod az egészet!

RÖVIDNADRÁGOS

Felnéz. Mit csináljak?

HAJLÉKTALAN

Használhatod az egészet, a padot, amíg elvagyok!

RÖVIDNADRÁGOS

Végigméri a padot. Szép darab. Felteszi az egyik lábát. Köszi!

HAJLÉKTALAN

Veszed le a mocskos lábadat?! Én ott alszok!

RÖVIDNADRÁGOS

Leveszi a lábát. Bocsánat. Őrizni fogom, nem adom senkinek.

HAJLÉKTALAN

Na azért! Kimegy a kosárral jobbra.

Rövidnadrágos utána bámul, a szemét dörzsöli, aztán visszamerül a mobilja kijelzőjébe.

Harmadik jelenet

Balról jön két rendőr, komoran ballagnak befelé, középen megállnak.

TÖRZS

Végignéz az összetorlódott kocsikon. Hát ez nem semmi. Mi?

RENDŐR

Nem semmi.

27
TÖRZS

A mindenit.

RENDŐR

Nem semmi.

TÖRZS

Csuda.

RENDŐR

Ja.

TÖRZS

Ez el fog tartani, mi?

RENDŐR

Ez el.

Bólogatnak. Berohan jobbról Koccanó és Belemenő.

KOCCANÓ

Belém jött, jobbról!

BELEMENŐ

Nem volt tábla!

KOCCANÓ

Mindennap erre járok! Védett útvonal!

BELEMENŐ

Nem volt tábla! – Hol a tábla? – Nincsen tábla!

KOCCANÓ

Mindennap erre járok, mindig volt tábla!

BELEMENŐ

Akkor most hol van?! Hol a fészkesbe van? Hol?!

KOCCANÓ

Most mondják meg! Jöjjenek, na végre, hogy, tessék jönni, ott volt a tábla, maguk tudják!

BELEMENŐ

Sehol! Hol a tábla?! Hol?! – Sehol! – Én jöttem jobbról, tábla nyista, akkor jobbkéz, a világon mindenütt! Hát igazam van, a kurva életbe, és ez belém jött, balról! Egyenrangú kereszteződés, és akkor ez balról! – Bizonyítsa be!

TÖRZS

Na kérem. Hol? Mikor? Hányan?

RENDŐR

Tábla? Háromszög?

KOCCANÓ

Stoptábla!

BELEMENŐ

Semmilyen tábla! Hol van? Ráncigálja Törzs kabátujját.

TÖRZS

Ne tessék, kérem, hivatalos közeg…

RENDŐR

Na, nem hallja, maga?!

BELEMENŐ

Elengedi. Jöjjenek, megmutatom! Jegyzőkönyvet! Felvenni! Balkézszabály, asziszi! Balkéz, mi?! Állat!

28
KOCCANÓ

Egyhetes kocsi, vadi új, és szétbarmolta, ez, ez, ez! Jön belém a vén fasz állatja, mikor nekem van elsőbbségem! Mondják meg neki! Még jó, hogy az anyósülésen senki… Még jó!… Ilyen egy állatja…

TÖRZS

Na kérem. Van olyan, hogy ellopják… A táblát… Szokták. Eladják. Fém. Szokták. Alumínium. Meg rézkábelt, jó sokat. Vasúti előjelzőket. Trafóállomást, egészbe. Esztergapadot, egybe. Betonkeverőt. Szobrot. Van ilyen.

KOCCANÓ

Igen. És akkor?

TÖRZS

Tisztázatlan helyzet.

KOCCANÓ

Hogyhogy, mikor én naponta?!…

BELEMENŐ

De ha nincsen tábla, akkor én jobbról!…

TÖRZS

Tisztázatlan helyzet… Rendőrnek. Megnézzük?

RENDŐR

Hát…

TÖRZS

Meg.

Koccanó, Belemenő előrelohol, Törzs, Rendőr kimegy utánuk jobbra.

Kiszáll a kocsijából, vállán a táskájával, kezében a mobillal, keresi Férfit, nem látja. A Peugeot-hoz megy, bekopog, Férfi kinyitja. Folyton mással beszél, köszönöm, ez nem fog menni.

FÉRFI

Kiszáll, átveszi a mobilt, zsebre teszi. Sajnálom.

Állnak, nem néznek egymásra.

FÉRFI

Rémes.

Csönd.

FÉRFI

Egyetlen rohanásban élek… Éjjel is, még álmomban is… És akkor jön egy ilyen koccanás… Szinte jó.

Micsoda?

FÉRFI

Nem tudom. Furcsa, hogy nem lehet továbbmenni. Le kell állni. Muszáj. Ültem most bent tétlenül, hülyén… Egész kellemes…

29

Hát… Felnéz. Milyen szürke az ég. – Azt mondják, aki leáll, azonnal infarktust kap.

FÉRFI

Hát nem is pihenek, évek óta.

Mért, nincs meg mindene?

FÉRFI

De meddig?! Ott lihegnek a nyomomban a harmincasok. Azok rámenősebbek, mint én vagyok. Azokkal nem lehet versenyezni… – Mozgó koporsókba vagyunk zárva, a fél életünket ezekben töltjük, száguldunk, mint a veszett fene, azt se tudjuk, merre járunk, az nem is igazi látvány, amit menet közben nézünk, az egyáltalán nem is olyan a valóságban… Magánzárkák száguldoznak milliószámra… Néha összeütköznek, folyik a vér, aztán, mintha mi se történt volna… Felnevet. Kimutatták, hogy Amerikában egy órát autóznak átlagban a munkahelyükre, hatvan mérföldet… Afrikában meg átlagban egy órát futnak, huszonkét kilométert… És arányosan ugyanannyiba kerül nekik az energia, amit felhasználnak hozzá… Ezt hívják fejlődésnek.

Csönd.

Van gyereke?

FÉRFI

Nincs.

Csönd.

Miért nincs?

FÉRFI

Nem úgy alakult.

Csönd.

Akkor maga nem tud semmit.

FÉRFI

Nem állítottam, hogy tudok bármit is.

Nős?

FÉRFI

Elváltam… Kétszer…

Nekem elég volt egyszer…

Csönd.

FÉRFI

Mi az a két diploma?

30

Nyelvtanári, meg közgáz…

Csönd.

FÉRFI

Gyerek mellett?

Csak a közgáz volt a gyerek mellett… De nem ér semmit. Elavult dolgokat adtak elő…

FÉRFI

Mert a tanárnak van szüksége az egyetemre, nem a diáknak. De mégis: papír. Nem ér semmit, de ha nincs, erre hivatkoznak.

De hát így túlképzett vagyok!

FÉRFI

Ha van papírja, akkor arra hivatkoznak. – Figyeljen ide, ha felveszik, nézze át alaposan a szerződését… Ha az áll benne hátul, apró betűvel, hogy próbaidős, ne vállalja el. Dolgozik nekik fél évig csökkentett bérért, utána meg kirúgják, akkor is, ha remekül dolgozott, és felvesznek mást, lehet, hogy egy hülyét, nem számít, csak szintén próbaidős legyen.

Csönd.

Maga hogy keveredett közéjük?

FÉRFI

Jókor jelentkeztem. Véletlen.

Ebből van a kocsi?

FÉRFI

Nem az enyém, de én furikázom vele. Ettől vagyok férfias, meg ettől a förtelmes, előírt pacsulitól, meg ebben a libériában.

Szép szavakat ismer.

FÉRFI

Valaha olvastam.

Csönd.

FÉRFI

Leveszi a nyakkendőjét, zsebre vágja, kigombolja az ingnyakát. Szégyellem, hogy miket ordibáltam… Jenő!… Nem vagyok én ekkora állat, úgy általában…

Engem le szoktak kurvázni, kapásból… A Jenő szinte bók.

FÉRFI

Nem kéri a mobilt? Hátha most nem foglalt.

31

Kösz. Átveszi a mobilt, nyomogatja, a füléhez tartja, a fejét rázza, visszaadja, Férfi elzárja, elteszi. Ezek folyton mással beszélnek. Pedig mobilszám, és mégis… Az drágább, nem?

FÉRFI

Figyeljen ide, komolyan mondtam, hogy vigyázok a kocsijára. Tíz perc ide gyalog a metró. Biztosan odaér. Mit mondott, kilencre?

Igen.

FÉRFI

Még odaér.

Adtak egy másik számot is, az vezetékes… Csak hova a fenébe tettem? Leveszi a válláról a táskát, kotorászik benne. Soha semmit nem vagyok képes megtalálni benne… És egy ilyen akar jól fizető állást! – Megvan! Ez a vezetékes számuk.

FÉRFI

Előveszi a mobilt, nyújtja. Talán most.

Kösz. Átveszi a mobilt, bebillentyűzi a számot, hallgat. Kicseng!!!… – Jóreggelt kívánok! Elnézést a zavarásért, kilencre voltam előjegyezve interjúra, de késni fogok… Mondom a nevemet… Kérem? Igen, őhozzá… Nem megy be? Hogyhogy nem megy be?! Meg volt beszélve!… Mikor érdeklődjek? De hát… Mikor délután?… Viszhall… Leteszi a mobilt. Be se megy! Lehet, hogy egész nap nem lesz ott…

FÉRFI

Elzárhatom?

Jaj, hát persze… Nyújtja a mobilt, Férfi elzárja és elteszi. Be se megy! Meg volt beszélve, és be se megy!

FÉRFI

Lehet, hogy ő is egy balesetben van benne…

Á, azok soha. Csak mi, a nyomorultak. Azok soha. Csönd.

Még jó, hogy nem kezdtem el gyalogolni.

FÉRFI

Körülnéz. Nincs itt egy közért valahol? Szomjan fogunk halni.

32

Most jövök errefelé először… Körülnéz. Micsoda egy környék! Förtelem. Felnéz oda, ahol Öregember és Öregasszony ül. És itt is élnek emberek, ebben a zajban, porban, bűzben… Ilyen is csak itt lehetséges!

FÉRFI

Tele van a világ ilyenekkel.

Sokat utazott, mi?

FÉRFI

Hát, ahová hivatalosan kellett…

Amerikában járt már?

FÉRFI

Jártam.

Oda, látja, elmennék. New York! Járt ott?

FÉRFI

Jártam. Manhattan jópofa, de én egyszer Queensben, egyszer pedig Bronxban laktam… Queens egy hatalmas falu, az a Bronx meg!… El nem tudja képzelni… Ez itt maga a paradicsom!

Ne mondja már!

FÉRFI

Továbbképzésen voltam, az összes európai be volt szarva… A többség ki se tette a lábát a szállodából… Mintha az egészet lebombázták volna. Pedig csak úgy magától, az enyészet törvényei szerint… – Megyek, hozok valamit. Mit kér?

Dupla whiskyt jéggel és szódával.

FÉRFI

Úgy gondolja, itt is fogunk éjszakázni?

Vicceltem. Nem kérek semmit.

FÉRFI

Engesztelésül, a Jenőért.

Már lerótta, mobilban. De köszönöm. A fejét rázza. Visszabújok az odúmba, megpróbálok aludni… Négy-öt órákat alszom, hónapok óta… Bebújik a kocsijába.

Férfi elindul, kimegy jobbra.

Szirénázás hallatszik, de se mentő, se tűzoltó nem jön. Újabb szirénahang. Tűzoltósziréna rekedt hangja, majd abbamarad. Valahonnét kék lámpa világít szaggatottan, de az is megszűnik.

33

Balról hordágyakkal fehér köpenyes, orruk elé gézmaszkot kötött alakok futnak át öten, kifutnak jobbra. Mögöttük Védőnő jön, siet utánuk.

KAMIONOS

Kinéz a magasan lévő fülkéjéből. Mi van? Sérültek?

VÉDŐNŐ

Azt mondják, egy hűtőkamionból dőlnek kifele az emberek…

KAMIONOS

Mit mond?

VÉDŐNŐ

Folyékony afgánok vagy ilyenek… Eltűnik jobbra.

KAMIONOS

Na basszák meg… Lemászik a fülkéből, kimegy utánuk jobbra.

Negyedik jelenet

Balról jön két elegáns, nyúlánk, szép kismama, mind a kettő egy-egy gyerekkocsit tol maga előtt, a járdán jönnek elöl, középtájon megállnak.

KISMAMA 1

Akkor a Tónió azt mondta az Albertának, hogy dehogy, és erre baromira összebalhéztak…

KISMAMA 2

Nekem a Hozé Kapucsináró a király… Ahogy az néz! Az egy király, ahogy bír nézni, a szemivel! Csak a Dzsesszika Kummancs nem passzol hozzá…

KISMAMA 1

Én bírom a Dzsesszika Kummancsot, ekkora bazi nagy műkörmei vannak! – Na és akkor az Alberta aszonta, hogy soha többé, mire a Tónió bevágta az ajtót, mire az Alberta aszonta, hogy soha többé, és bőgött…

KISMAMA 2

A Dzsesszika Kummancs az összes szemöldökét kitépette, figyuztad?

KISMAMA 1

Ja. – Na és akkor a Tónió le akart feküdni a micsodával… mondjad már…

34
KISMAMA 2

Csak nem a Dzsesszika Kummanccsal?!

KISMAMA 1

Ez az, ővele!

KISMAMA 2

Ne mondjad már, frankón?!

KISMAMA 1

Mondom!

KISMAMA 2

Hát ez nem igaz!

KISMAMA 1

De tényleg! És a Dzsesszika Kummancs aszonta a Tóniónak, hogy nem, mert ő nem olyan, de a Tónió erősködött, és akkor a Dzsesszika Kummancs aszonta, hogy ő állati szerelmes a Hozé Kapucsináróba…

KISMAMA 2

Ez így is van!

KISMAMA 1

Ja. Mire a Tónió dühöngött, hogy ki ez a Hozé Kapucsináró, mit jönnek vele folyton, ki az…

KISMAMA 2

Tudja azt a Tónió is, hogy a Hozé Kapucsináró egy király!

KISMAMA 1

Persze, hogy tudja, de pont azért dühöngött…

Felsír egy gyerek.

KISMAMA 1

A gyerekkocsiba. Kuss legyen!

Gyereksírás abbamarad.

És akkor a Tónió rávágta az ajtót a Dzsesszika Kummancsra, és lehetett látni, hogy baromira dühöng, a Dzsesszika meg csak állt és nézett… Baromi lassan bír nézni a Dzsesszika Kummancs, állati lassan, de tényleg…

KISMAMA 2

Jobb felé indul a gyerekkocsival. Királyi jó fej a Dzsesszika Kummancs, én bírom… De nem passzol a Hozé Kapucsináróhoz. Lehet azt látni…

Kitolják a két gyerekkocsit jobbra.

Jobbról jön Hajléktalan a kosárral, ételek és italok vannak benne.

HAJLÉKTALAN

Fölfelé. Csókolom, megjöttem!

Öregasszony leengedi a kötelet, Hajléktalan ráakasztja a fogasra a kosarat, Öregasszony felhúzza.

35
HAJLÉKTALAN

Tokajit nem vettem!

ÖREGASSZONY

Hát nem is, mit nem kéne, tokajit!

HAJLÉKTALAN

Pedig volt, százötvenért…

ÖREGASSZONY

Az nem olyan tokaji, mint amit szeretne…

HAJLÉKTALAN

Szóval nem vettem… A padhoz megy. Na, helyet!

RÖVIDNADRÁGOS

Felnéz a mobil nyomogatásából, hunyorog. Mi?

HAJLÉKTALAN

Le akarok dőlni! Kimelóztam magamat mára!

RÖVIDNADRÁGOS

Ja persze, tessék… Feláll, nyomogat.

Öregasszony eltűnik a leakasztott kosárral az erkélyről.

HAJLÉKTALAN

Elhelyezkedik, és a több réteg rongyra, ami rajta van, magára húzza a pad alatti rongyokat is. Azért leülhetsz, oda, a lábomhoz…

RÖVIDNADRÁGOS

Felnéz, bámulja Hajléktalant egy darabig. Nincs neked így meleged?

HAJLÉKTALAN

Ami rajtam van, azt nem bírják ellopni… Télen is ezek vannak rajtam… Nyáron nem lopják el, asziszik a seggfejek, sose lesz tél!… Nevet, köhög.

RÖVIDNADRÁGOS

Ez egészségtelen!… Befülled a tested!

HAJLÉKTALAN

Télen meg kevés… Voltál már te hajléktalan? Na. Én úgy átfagytam, hogy húsz télen is lehetne már kánikula, én már akkor se bírnék átmelegedni… Kész csoda, hogy még nem dobtam fel a talpamat, túl jó anyagból csináltak, talán azért… Nem? Vagy mi a magyarázata?

RÖVIDNADRÁGOS

Leül a pad végébe, Hajléktalan lábához. Mióta csövezel?

HAJLÉKTALAN

Hat éve… nem, már hét…

RÖVIDNADRÁGOS

Még sose fagytál meg?

HAJLÉKTALAN

Eddig nem sikerült. Köhög. De tébécém, az van nekem. Kimutatták, egy mozgó micsodával, 36busszal… Ígértek ingyencigit, úgyhogy sokan mentünk… Na és akkor megszűrtek minket, úgy a harmada tébécés volt, én is, és mindenki kapott két paklival… Kedvesek voltak, tényleg… Kár, hogy nincs ilyen havonta.

RÖVIDNADRÁGOS

Az öregek nem félnek, hogy elkapják?

HAJLÉKTALAN

Én mondtam nekik, de a néni csak legyintett… Aszonta, átélt ő már két világháborút, két forradalmat, két áttelepítést, egy kitelepítést, egy államosítást, egy békekölcsönt, egy privatizációt, egy hiperinflációt, meg a mostani lassút… Ezeket már nehéz megrémiszteni…

RÖVIDNADRÁGOS

Van szakmád?

HAJLÉKTALAN

Hómlessz vagyok, tisztelettel. – Te meg, így zokni nélkül… Egy új Einstein akarsz lenni?

RÖVIDNADRÁGOS

Inkább Erdős Pál lennék.

HAJLÉKTALAN

Arról a fasziról nem hallottam. Pedig olvasok én, eldobálják a lapokat, én meg olvasom… Most a télen kint a picsába kidobtak egy teljes könyvtárat, kerületit, sok ezer kötet, azt tüzelték, nekem is hagytak, jó meleg lett tőle… Azokból is olvasgattam… Elolvastam egy háromköteteset félig, jó is volt, a címét nem tudom, mert pont az első kötet nem volt meg hozzá… De így is lehetett érteni, vissza lehetett következtetni, szerintem minden első kötet tök fölösleges… – Ki az a faszi, akit mondtál?

RÖVIDNADRÁGOS

Zseniális matematikus, sose volt semmije és senkije. Egy szál fogkefével röpdösött a világban egész életében, szállodákban meg haveroknál szállt meg, és ha öltöny vagy pizsama kellett neki, vett, aztán amikor továbbállt, otthagyta. Néha beugrott Pestre a mamájához, ő volt neki egyedül, aztán repült 37tovább, ahol valami problémát kellett megoldani, és megoldotta. Azt mondta, mikor kérdezték, miért nincs legalább egy garzonja valahol: „A tulajdon: rabság.” Ő volt csak a profi hómlessz!

Csönd.

HAJLÉKTALAN

Jó fej. – Meghalt már?

RÖVIDNADRÁGOS

Meg.

HAJLÉKTALAN

Na látod, bazki. Lefekszik, elhelyezkedik, maga alá gyűri a kilógó rongyokat. Én még élek. Ki a nagyobb zseni?

RÖVIDNADRÁGOS

Elmereng. Hát?…

HAJLÉKTALAN

Az az Erdődi két hónapot nem bírt volna ki az utcán! Én mondom! Még a hülyék is nehezen bírják, hát még egy zseni! Fejére húz egy rongydarabot.

Rövidnadrágos elbambul, aztán a mobiljára néz, és sürgősen nyomogatni kezdi a gombokat. Csönd. Hajléktalan kikukucskál a rongyok alól.

HAJLÉKTALAN

Te mi a lófaszt csinálsz, esemesezel?

RÖVIDNADRÁGOS

Tőzsdézek.

HAJLÉKTALAN

Ne mondd! Az mit jelent?

RÖVIDNADRÁGOS

Közben nyomogat. Veszek és eladok. Akármit.

HAJLÉKTALAN

Rizst, a micsodából?

RÖVIDNADRÁGOS

Kuala Lumpurból? Nem őrültem meg, dehogy veszek, most, hogy iszonyúan drága lett!…

HAJLÉKTALAN

De ha olcsó lenne, vennél?

RÖVIDNADRÁGOS

Esetleg.

HAJLÉKTALAN

Mennyit?

RÖVIDNADRÁGOS

Pár millió tonnát…

Csönd, Hajléktalan gondolkozik.

HAJLÉKTALAN

Mennyit?

RÖVIDNADRÁGOS

Szórakozottan. Pár millió tonnát, persze 38csak akkor, ha tudom, hogy hamarosan fölmegy az ára…

HAJLÉKTALAN

Ennyi léd van, haver?

RÖVIDNADRÁGOS

Nincs, de attól még tudok adni-venni… Ezek opciós meg határidős ügyletek… Nem kell hozzá jelentős alaptőke, mert pénz, az szinte nem forog… Csak a végén, ha kaszálok…

HAJLÉKTALAN

Kaszáltál már életedben?

RÖVIDNADRÁGOS

Ja.

HAJLÉKTALAN

Mennyit?

RÖVIDNADRÁGOS

Sokat. Nyomogat.

HAJLÉKTALAN

Ugyan már, csórikám!… Te maximum egy pincér vagy!

RÖVIDNADRÁGOS

Voltam pincér, meg szakács is… Felnéz. Most egy kicsit ne zavarjál, gondolkoznom kell… Előveszi a slusszkulcsát, jobbra int a fejével. Látod azt a bitang nagy fekete Mercit? Az enyém. Próbáld bele a kulcsot.

HAJLÉKTALAN

Nem félsz, hogy ellopom?!

RÖVIDNADRÁGOS

Nevet. Nézd ott azt a kanalas vontatót, az áll előttem, mínusz két centire…

Hajléktalan kinéz jobbra, tűnődik, aztán nagy nehezen felül.

HAJLÉKTALAN

Ne ámítsál már engemet, csórikám!

Rövidnadrágos bal kezével nyújtja a slusszkulcsot, jobb hüvelykujjával nyomogat.

RÖVIDNADRÁGOS

Tiszta mázli nekem ez a koccanás, van időm figyelni… Európa még fel sem ébredt, sejtelmük sincs, mi folyik!… A zuhanáson lehet keresni igazán!… – Hozd már ide nekem azt a palackot az anyósülésről…

Hajléktalan elveszi a slusszkulcsot, felkászálódik, és kimegy jobbra, Rövidnadrágos őrülten nyomogat.

39
Ötödik jelenet

Jobbról fekete nejlonzsákkal letakart hullákat hoznak be a hordágyakon, négy mentős kettőt, az ötödik mentős egyet Védőnővel, Kamionos pedig egyet Férfival, akinek a bal karján szatyor lóg. Valamennyien leteszik a hordágyakat, szuszognak.

FÉRFI

Skodás hölgyem! Skodás hölgyem! Hoztam magának is!… Nő nem hallja a kocsijában, Férfi leteszi a szatyrot a földre. Messze van még?

KAMIONOS

Honnét tudjam?

Mind felveszik a hordágyakat, a Védőnő által cipelt hordágyról lecsúszik a hulla, kicsúszik a fekete zsákból, leesik: téglalap alakú jégbe van fagyva egy fekete hajú, nagy bajszú ember.

MENTŐS

A kurva életbe!

Rövidnadrágos felfigyel, abbahagyja a nyomogatást, nézi az eseményeket. A többiek leteszik a maguk hordágyát, nagy nehezen felrakják a jégtömböt a hordágyra, letakarják a fekete nejlonnal, felveszik a magukét is, valamennyien kisietnek balra. Rövidnadrágos utánuk bámul, aztán megint nyomogat.

A két kismama visszajön jobbról, maguk előtt tolják a két gyerekkocsit.

KISMAMA 2

Én bírom a Pollumpár Ivettkét…

KISMAMA 1

Jó csaj, csak sose bírom nézni, mert akkor van a fürdetés…

KISMAMA 2

Nálunk a Feri fürdet, de az egy hülye, mert ő jobban bírja a Háromszéki Helgát… Most mondd!

KISMAMA 1

A Háromszékit? Ne már!

KISMAMA 2

Nekem ilyen a gyerekem apja! A Pollumpár40nak pedig irtó király tetkója van… Egyszer láttam…

Gyereksírás.

KISMAMA 2

Kuss legyen már! –

Gyereksírás abbamarad.

A törpe is imádja az Ivettkét, mindig vigyorog, ha pont akkor tévézik… Mondom neki: itt az Ivettke, és rögtön vigyorog! De ha nincs ott, és én azt mondom, hogy Ivettke, akkor is vigyorog! Belül van neki a fejiben a kép, amikor hallja, de tényleg. Belül van neki. Fura, mi?

KISMAMA 1

Valami metélések voltak meg nyiszák, dőlt a vér, azt mediálta, és akkor láttam a tetkóját… Olyan sárkányos tetkója van neki, mászik le a válláról a karján… Valahol a csuklóján van a vége…

KISMAMA 2

Az csak volt neki, már levakarták, olvastam, hogy ki kellett égetni, és bőrcsere is volt neki, most van neki egy csomó lóheréje…

KISMAMA 1

Lóhere? Vihog. Lóhere!

KISMAMA 2

Ja. Négylevelű. És szálanként van neki odaragasztva a műszempillája, mutatták, ahogy rakják neki föl, öten… Másfél óra, egy szem! És van neki kettő!

KISMAMA 1

Jó fej az a Pollumpár… Olvastam, hogy százmilkó a villája…

KISMAMA 2

Száztizenkilenc! – És akkor a Feri jön nekem a Háromszékivel… Mi? Pont az én kölkömnek legyen ilyen az apja! Pont nekem ilyen, hát ilyen nincs! A Háromszéki Helga! Tök szar!

A két kismama kitolja a két kocsit balra, Rövidnadrágos visszamerül a mobiljába.

41
Hatodik jelenet

Balról biciklin, gördeszkán és görkorcsolyán bejön az öt pasas, többségük rövidgatyában, pólóban, és egy csomó szatyorban meg hátizsákban rengeteg ételt és italt hoznak. Az elöl bicikliző leáll, a többiek is leállnak. Az elöl bicikliző mobilon hív.

BICIKLIS

Főnök?… Jövünk a cuccal, csak elkavartunk az őserdőben.… Hát, ott valahol… Kidugna egy fehér zászlót, főnök?… Hol? Körülnéz. Valami reflektorok vannak, focipálya vagy mi a ló… Oké van, főnök. Elzárja a mobilt, a többieknek. Aszongya, ő is itt dekkol valahol.

Öt pasas vár. Srác kimászik a Trabantjából, a mobilján nyomogat.

SRÁC

Vedd fel, bazmeg, vedd fel… – Te vagy az? Feltöltötted? – Nem bírok mozdulni, benne vagyok a főcsapásban… Nem bírom nélküled! Nem hallasz? – Mondjad már, hol vagy? – De helyileg hol vagy, bazmeg? – Nézzed meg az utcatáblát! – Hogyhogy nem látod, nézzed meg… Utcatábla, tudod, mi az? Falon lógó fémizé… – Mi van?! Ne sípolj már! Szemét rohadt bazi buzi élet!

Srác toporzékol, visszabújik a Trabantjába.

A Zsiguli fölött megjelenik egy nagy, kockás zsebkendő, Vállalkozó lengeti.

GÖRDESZKÁS

Ott a főnök!

BICIKLIS

Na végre! – Főnök! Itt vagyunk! Hadonászik. Itt a járdán!

Hajléktalan visszabattyog a padhoz jobbról, kezében egy kétliteres kóla, megáll.

HAJLÉKTALAN

Hé! Tényleg ez a kulcsa… Loptad, haver?

42
RÖVIDNADRÁGOS

Vettem. Elveszi a kulcsot, zsebre vágja, átveszi az üveget, lecsavarja a kupakot, iszik belőle.

HAJLÉKTALAN

Ne csináljad… Patkányméreg szokott lenni rajta, a szopókáján… Úgy raktározzák, direkt, a túlnépesedés ellen… Nem mondta neked az anyukád, hogy úriember palackból nem iszik!?

RÖVIDNADRÁGOS

Anyukám hétéves koromban felvágta az ereit, hogy ne kelljen vért köpnie többé. Körülnéz. Ha hozol poharat, te is kaphatsz.

HAJLÉKTALAN

Körülnéz, köhög, krákog, látja, hogy azok öten papírpoharakat és papírtányérokat is hoztak. Hé, adjanak már egy poharat!

GÖRDESZKÁS

Nem lehet, még nincs beárazva.

HAJLÉKTALAN

A kurva anyádat.

GÖRDESZKÁS

Viszont kívánom.

Rövidnadrágos sajnálkozva int, és a visszacsavart kupakú kólát a pad alá állítja.

Vállalkozó a felénk eső oldalon fejjel előre mászik ki a Zsiguliból, felegyenesedik, a derekát masszírozza.

VÁLLALKOZÓ

Na, hadd nézzem… Megszemléli a felhozatalt. Oké. Kóla hatszáz, szprite hatszáz, virsli négyszáz tíz dekája, mustár hatvan, kecsöp hatvan, kenyér… szeletje harminc, pohár egy huszas, tányér egy húszas… műanyag kés, villa van?

BICIKLIS

Van.

VÁLLALKOZÓ

Kés tíz, villa tíz… Ja. Két deci kóla nyolcvan, a szprite szintén… Ásványvíz, szénsavas, két deci, hetven…

GÖRDESZKÁS

Hajléktalan felé. Be van árazva, kérsz poharat? Egy húszas!

HAJLÉKTALAN

Lófasz a seggedbe. Leül, Rövidnadrágos odébb húzódik, Hajléktalan lefekszik, a rongyait igazgatja. Rablók!

43
Hetedik jelenet

Jobbról beballag a két rendőr, megállnak.

HAJLÉKTALAN

Felkönyököl, vihog. Pandúrok!

Rendőrök megszemlélik a kínálatot.

TÖRZS

Van maguknak engedélyük?

Csönd.

TÖRZS

Területfoglalási, van maguknak?

Csönd.

TÖRZS

Közterületfoglalási van maguknak?

VÁLLALKOZÓ

Na idefigyeljen, hapsikám!…

TÖRZS

Személyi. Jogosítvány. Forgalmi.

VÁLLALKOZÓ

Apukám, ne csináld.

TÖRZS

Megfújassam?

VÁLLALKOZÓ

Kisfiú, mi az azonosítási számod?

Csönd.

VÁLLALKOZÓ

Meg kell mondanod, kisfiam, ha kérik. Belső zsebéből noteszt vesz elő, meg tollat. Gyerünk.

TÖRZS

Maga mit ugrál? Mit képzel maga?

VÁLLALKOZÓ

Azonosítási szám?

Csönd.

RENDŐR

Mit képzel maga?! Azonnal fújjon a szondába!

VÁLLALKOZÓ

Nincs nálatok szonda, fiukák. Gyalogkakukkok vagytok, és nem is ebből a körzetből, édes bogaraim. Jöttetek koslatni? Idegen területre? Hallottátok a hasbeszélőn, és hopp? Elhagytátok a posztotokat, kicsi fiaim? – Ki itt a kerületi rendőrkapitány? Na gyorsan.

Csönd. Rendőr megrugdossa a Zsigulit.

RENDŐR

Ez a magáé? Nincs magának zöldkártyája.

VÁLLALKOZÓ

Van nekem.

44
RENDŐR

Bevontatjuk, aztán bemérik a srácok, és nem lesz magának zöldkártyája rögtön, és a rendszámtábla le lesz véve! Viheti a bontóba.

VÁLLALKOZÓ

Hálás leszek, ha elvontatjátok. Csak minél előbb.

Csönd.

VÁLLALKOZÓ

Kár ugrálni, picinyeim. Voltam én is jávorfácska. Biciklishez. Kínáld meg a posztokat, légyszi. Rendes fiúk ezek, csak zöldek. Agyukra ment a hőség. – Mit kértek, srácok? Van minden.

RENDŐR

Följelentem. Nem volt bekötve.

VÁLLALKOZÓ

Sose kötöm be magam, amikor állok!

RENDŐR

Amikor hajtott, akkor! Úgy lesz megírva a jegyzőkönyv! – Elakadásjelző van?!

VÁLLALKOZÓ

Így kapásból nem is tudom.

RENDŐR

Izzókészlet?!

VÁLLALKOZÓ

Hát az nem lesz. Megfeszülök, de nem lesz. Túl sok helyet foglal el. Illetve a csomagtartóban, talán… Ott kell lennie… Tíz éve még ott volt…

RENDŐR

Nyissa fel a csomagtartót!

VÁLLALKOZÓ

Elromlott a zárja, épp viszem javíttatni.

Rendőr jegyzetfüzetet vesz elő, felírja a kocsi rendszámát.

TÖRZS

Ne, hagyjad! – Mit lehet kapni?

BICIKLIS

Mindent. Alkohol nincs, azt nem árul a főnök. De sör van. – Alkoholmentes nem volt raktáron, főnök.

TÖRZS

Na. Elvesz egy szendvicset, aztán még egyet felmarkol. Kólát kérek.

VÁLLALKOZÓ

Töltsetek, a vendégeim. – Kurva meleg van. Mi lesz itt még?!

TÖRZS

Banánrohasztó. Másik kezébe Biciklis papírpoharat nyom, és kólát tölt bele.

45
RENDŐR

Én szpritét kérek.

VÁLLALKOZÓ

Mozgás, töltsetek a haveromnak szpritét.

Rendőr Sprite-ot kap.

VÁLLALKOZÓ

Forró a virsli?

GÖRDESZKÁS

Fél órája az volt.

VÁLLALKOZÓ

Kínáljátok szépen a poszt urakat. A vendégeim. – Kéne valami pult… Kultúráltan kell az ilyet, higiénikusan… Gördeszkáshoz. Nyomás előre meg hátra, és üvöltsed, hogy van minden… Körülnéz. Pont a kereszteződésben, a focipályánál!

Gördeszkás kicsúszik jobbra.

Szalvéta van?

BICIKLIS

Küldtek valamennyit…

VÁLLALKOZÓ

Darabja egy tízes.

TÖRZS

Teli szájjal. Nem lesz az sok?

VÁLLALKOZÓ

Majd azt nézzétek meg, az infúziót, amit kora délután fogok hozatni, az lesz csak a kurva drága!

Biciklis körülnéz, észreveszi a padhoz támasztott ülődeszkát, odamegy, felkapja.

HAJLÉKTALAN

Na, na! Az az enyém!

BICIKLIS

Hadi a helyzet, foglalás van. Elviszi a deszkát, ráfekteti a Skoda hűtőjére, de billeg. A Peugeot felé int a fejével. Kié ez a járgány?

VÁLLALKOZÓ

Egy nagykutyáé…

BICIKLIS

Nyissuk már fel a csomagtartóját, hogy legyen hova támasztani…

Biciklis nagy nehezen, Vállalkozó segítségével felnyitja a Peugeot csomagtartóját, ott bent valamit pakol, Biciklis a deszka másik végét odatámasztja, a bicikli nagy csomagtartójából elővesz egy fehér terítőt, ráteríti, és kezdi rápakolni az ételt és az italt, a többi három segít.

A Skodából a túloldalon kiszáll Nő, bámul.

Nem fogja összekarcolni?

46
VÁLLALKOZÓ

Meg lesz fizetve, aranyoskám, de ki van zárva. – Víz is kéne, mosogatni, higiénia.

HAJLÉKTALAN

Kibontakozik a rongyaiból. Azoknak ott fent van kristályvizük, én veszem.

VÁLLALKOZÓ

Folyóvíz kell! Itthagyják a műanyag késeket, a tányérokat, azokat el lehet mosni és újra el lehet adni! Értem?

Rövidnadrágos egy ideje abbahagyta a nyomogatást, bámulja a fejleményeket.

RÖVIDNADRÁGOS

A kihányt virslit is újra lehetne hasznosítani.

Csönd.

VÁLLALKOZÓ

Ismeri ezt a pofát valaki?

BICIKLIS

Ő az, aki tegnapelőtt szidta az anyámat.

VÁLLALKOZÓ

Nem szép tőle.

BICIKLIS

A te anyádat is szidta.

VÁLLALKOZÓ

Az se szép tőle.

BICIKLIS

Az összes rendőrök összes anyukáit is szidta.

VÁLLALKOZÓ

Hú! Még ilyet! Hát ilyet! Hát komolyan!…

TÖRZS

Lenyeli a falatot, leteszi a poharát a deszkára, a padhoz sétál, szétterpesztett lábakkal megáll. Személyit.

RÖVIDNADRÁGOS

A kocsiban van.

TÖRZS

Hozza ide.

RÖVIDNADRÁGOS

Nyújtja a slusszkulcsot. A kesztyűtartóban megtalálja. Nagy, fekete Merci, ott jobbra, a Peugeot előtt, sötét üveggel… A forgalmim is benne van, meg a jogsim. Szemüveggel érvényes. A trikója alól elővesz egy nagyon kicsi szemüveget, amelyik ékszerként lóg a nyakában, meglengeti, majd visszadugja. Az egyik fél dioptria, a másik háromnegyed. Sokat romlott, amióta mobilozok, kicsi a kijelzője, és elég homályos, pedig színes.

47

Csönd. Törzs habozik. Vállalkozó ámul.

VÁLLALKOZÓ

Maga kicsoda?

HAJLÉKTALAN

Rizsből ezer tonnákat szokott venni. Ő mondta!

VÁLLALKOZÓ

Törzshöz. Én a helyedben megfingatnám, haver.

RÖVIDNADRÁGOS

Szeretem, ha fingatnak. Hadd zajoljék az élet!

VÁLLALKOZÓ

Micsináljon?

RÖVIDNADRÁGOS

Zajoljék. – Na jó: zajoljon. A maguk kedvéért.

Csönd, zavar.

TÖRZS

Na mozgás, hozza ide!

RÖVIDNADRÁGOS

Én dolgozom, uram, nekem most ez a munkahelyem… De fújok én itt magának boldogan, három éve nem iszom, akkor volt a hétéves érettségi találkozóm, kurvára beszívtunk, rodeóztunk egész éjjel, ketten ki is nyiffantak, a legjobb tanuló, meg a focista, bennégtek, nekem csak a lábam tört el, a focista miatt bekerültünk a rendőrségi hírekbe is, utána lehet nézni. Nyújtja a slusszkulcsot. Tessék.

HAJLÉKTALAN

Nem kell a kulcs, nem zártam be…

TÖRZS

Micsodát nem?

HAJLÉKTALAN

Hát ennek a kocsiját… Idehoztam neki a piáját… Kérte… Kurva egy hatalmas Merci, és olyan micsoda van belül… a kormányon is…

RÖVIDNADRÁGOS

Faberakású a volánja meg a műszerfala, intarziás… Az előző tulaj egy sznob hülye volt… Ahogy megvettem tőle, rögtön lelőtték az újban, amit pedig direkt páncéloztatott. Ismerték a rést, illetve csináltak bele, úgy adták el neki, belekerült vagy ötven milkójába. Zsebre vágja a slusszkulcsot, visszamerül a mobiljába.

48
VÁLLALKOZÓ

A marhája! Egyszerűbb lett volna, ha rögtön síremléket vesz helyette.

TÖRZS

Némi habozás után. Egy sört, ha kérhetnék…

BICIKLIS

Tessék parancsolni.

Törzs lassan odébbsétál a terített deszkához, ahol sört töltenek neki.

RENDŐR

Nekem is.

Neki is töltenek.

Jön jobbról Naccsága az esernyővel.

NACCSÁGA

A rendőrökhöz. Kérem szépen, csináljanak valamit! Kérem szépen, kérem szépen!

TÖRZS

Micsináljunk, kezicsókolom?

NACCSÁGA

Parancsoljanak rájuk, hogy menjenek odébb! Én időre megyek!

TÖRZS

Menjenek odébb?

NACCSÁGA

Vállalkozóra mutat. Ez úgy fékezett, hogy belemenjek, szándékosan! Veri a Zsigulit az esernyővel. A tahó állat!

RENDŐR

Na, na, na!

NACCSÁGA

Vállalkozóra mutat. Tessék azt ott megbilincselni, az egy gonosztevő!

TÖRZS

Ha nagyon tetszik akarni, én akár keresztül is lövöm!

Naccsága meglepődik, abbahagyja az esernyőzést, gondolkozik.

VÁLLALKOZÓ

Nevet, majd a padhoz sétál. Maga ezen a mobilon micsinál, tőzsdézik?

RÖVIDNADRÁGOS

Nyomogat. Hát igen…

VÁLLALKOZÓ

Az órájára néz. Még ki se nyitották! – Na most megfogtalak, kishaver!

RÖVIDNADRÁGOS

A mi tőzsdénk persze hogy nincs nyitva. De azon nem is játszom soha, kicsike és függő.

49
VÁLLALKOZÓ

Haver, a londoni meg a New York-i tőzsde még annyira se nyitott ki, ott még alukálnak a böcsületes pógárok, mert kerek ám a Föld!

RÖVIDNADRÁGOS

Gömbölyű, a csúcsain kissé benyomva, engem így tájékoztattak, és még a tengelye is ferde! Felnéz. Én, uram, eddig a hongkongi tőzsdén nyomultam, de mindjárt zárnak, és elmennek ebédelni; félnyers és eddig ismeretlen vírusokban dús disznót fognak zabálni iparilag szennyezett csodás tengeri herkentyűkkel, és megfertőzik a fél világot egy új, kecses mutánssal. Dél körül megnézem Bécset, utána Londont, aztán délután a Wall Streetet. Ott leszek a csengetésnél!

NACCSÁGA

A Föld lapos, egy tányér, megmondta a lelkész úr is, hogy be van bizonyítva, Amerikában bebizonyították, nincs még két éve!

Csönd, nézik.

Mit bámulnak? Ez tudományos!… És vannak, akik ott jártak a szélén, és lelógatták a lábukat, és visszajöttek, és elmesélték!… Ez egy micsoda volt, expedíció! Felvételek is vannak, digitális kamerával, ahogy lelógatják a lábukat!

RENDŐR

Mi a ló!?

NACCSÁGA

Az egyik majdnem leesett a széléről, úgy kellett visszahúzni! Kötéllel!

BICIKLIS

Hűha! Hühűűű, haha!

NACCSÁGA

Toporzékol, hadonászik az esernyővel. Meg lesznek mondva a lelkész úrnak! Meg lesznek mondva! Ő távolból is tud szemmel verni! Összeveri magukat a szemével, hogy attól kódulnak! Dühösen kirohan balra.

Kis csönd.

TÖRZS

Szegény pasas!

50
RENDŐR

Ez egy nő, bazmeg!

TÖRZS

A férje neki, bazmeg, az a szegény!

RENDŐR

Ja! Az szegény, hát az szegény…

Nevetnek.

BICIKLIS

Nekem a családomban volt egy ilyen, jó fej srác volt, egyetemre járt, de fogta magát és beköltözött egy szektába, azt hirdették, hogy csak a kukoricacsövet szabad enni, megdarálták, a szemeket kidobták… Mondta is a nagybátyám, hogy ez megőrült, sajnálkozott rajta kurvára, jó fej a nagybátyám, és három hét múlva ő is ott volt közöttük, otthagyta a családját, a három gyerekét, mindent… Azóta is ott van, imádkozik, zabálja a darált kukoricacsövet, nincs már neki foga, az ínyével nyammog, nyamnyam, és boldog…

Csönd.

VÁLLALKOZÓ

Ez egy ilyen mobil?

RÖVIDNADRÁGOS

Ez ilyen.

VÁLLALKOZÓ

Magának van elektromos aláírása?

RÖVIDNADRÁGOS

Van.

VÁLLALKOZÓ

De azt itt még nem lehet!

RÖVIDNADRÁGOS

Hát nem is innen való. Csipog a mobilja, odanéz. – Drága uram, ha pár perc türelmet kérhetnék, benne vagyok egy portfólióban… Mindig jelez, ha határértéket érnek el… Utána cseveghetünk. Nyomogat, teljesen belemerül, egyre őrültebben és szenvedélyesebben nyomogat.

Vállalkozó áll, tűnődik, aztán visszasétál a terített deszkához.

VÁLLALKOZÓ

Folyóvíz, mosogatószerek, gyerünk, mit alusztok!

Biciklis és a másik három jobbra kisiet.

Balról jön Férfi, tántorog egy kicsit.

51
FÉRFI

Mi van itt, búcsú? Nőhöz. Magának is hoztam… Keresi a szatyrot, megtalálja, felveszi. Vettem csipszet, üdítőket… Legyen a magáé az egész, nekem elment az étvágyam… Gyerekek is voltak, mind megfulladt…

Mit mond?

FÉRFI

Menekültek, egy hűtőkamionban… Elég rosszul van, megpróbál uralkodni magán. Egy kis vizet…

Nő tölt neki egy pohárba, amit elvett a terített deszkáról.

VÁLLALKOZÓ

Húszas a pohár!

Nyalja ki.

Férfi iszik, mélyeket sóhajt. Csönd.

FÉRFI

Jé, használatba vették a kocsimat!

VÁLLALKOZÓ

Nem vettünk ki semmit!

FÉRFI

Inkább beleraktak… Megszemléli a Peugeot csomagtartóját, a fejét csóválja, de nem tiltakozik. Végül is, szét is verhették volna…

TÖRZS

Virslit eszik. Egyszer láttam egy ilyet, a szabadkikötőben, egy uszályon, a konténerbe bújtak bele valahol… és folyt ki a lé… Összerázkódik. Még egy kis mustárt, ha lehetne…

Vállalkozó mustárt nyom a papírtányérjába.

FÉRFI

Van egy barátom… Volt egy barátom… Ő mondta, hogy ez az ország, ez csodálatos hely, mert itt még mindig béke van… Utálta az egészet, mégis ezt hajtogatta… Saját magának, biztatásul… De igaza volt… Még nem kell menekülni…

Csönd.

RENDŐR

Én kecsapot kérek.

Vállalkozó nyom neki.

VÁLLALKOZÓ

Nőhöz. Aranyom, nem szolgálna fel egy kicsit? Azok a barmok nem tudom, mit tetvészkednek… Muszáj folyóvizet szerezni!

52

Nem tudom, hogy kell…

VÁLLALKOZÓ

Dehogynem. Kap egy órára egy ezrest. Tölt és szeletel. A bevételt meg gyűjti. Egy hülye is képes… Sietek! Kisiet jobbra.

Meg van őrülve! – Azt se tudom, mi mennyi!

Rövidnadrágos felugrik, koordinálatlanul hajlong, a fejét fogja, lélegzőgyakorlatokat végez, boldogan futkorászik, Férfi és Nő csodálkozva nézi.

Valami baja van?

HAJLÉKTALAN

Ha meg tetszik engedni, kezicsókolom… Odaáll a terített deszkához, lehunyja a szemét, koncentrál. Két deci szóda hetven, üdítő nyolcvan, tíz deka virsli hatvan, kenyér harminc, pohár, tányér húsz, kés, villa tíz… Kinyitja a szemét. Csak a sör… Mennyi a sör?! Mennyi a sör?! Ki tudja?!

RÖVIDNADRÁGOS

Fújtat, megtörli a homlokát, megáll, elteszi a mobilt, körülnéz, a terített deszkához megy. Legyen háromszáz.

HAJLÉKTALAN

Nem sok az?

RÖVIDNADRÁGOS

Ebben a hőségben?! Sőt, legyen négyszáz! Körülnéz. Ezeket a gyomokat valaki öntözi.

HAJLÉKTALAN

Egy néni szokta…

RÖVIDNADRÁGOS

Az ott fent?

HAJLÉKTALAN

Fejét rázza. Egy másik néni…

RÖVIDNADRÁGOS

Annak, ott fent, van neki slaugja?

HAJLÉKTALAN

Ott a csap… Ott szoktam mosakodni… Fejével jobbra, elölre int.

RÖVIDNADRÁGOS

Szimatol. Büdös víz… de biztos gyógyhatású… Feláll a padról, középre megy, felnéz, felkiabál. Néni kérem! Néni kérem!

Öregember lenéz. Hátrafordul, kikiabál fent jobbra.

ÖREGEMBER

Bözsiiii!!! Bözsiiii!!!

53
ÖREGASSZONY

Megjelenik az erkélyen. Mi van, megint összementek?

RÖVIDNADRÁGOS

Bözsi néni kérem, nem tetszene odaadni a slaugot? Megfizetjük! Vissza is adjuk! Óránként ötszáz!

ÖREGEMBER

Ez téged ismer. Honnan ismer ez téged?

ÖREGASSZONY

Maga tudja a nevemet?

RÖVIDNADRÁGOS

Tudja az egész környék, Bözsi néni kérem, híres emberek tetszenek lenni. A környék szeme! Mindenki tart a környék szemétől… Itt tetszik mozizni álló nap, Bözsi néni szeme mindent lát…

ÖREGASSZONY

Hallod? Mi? Hallod?

RÖVIDNADRÁGOS

Nem is tetszenek lejárni évek óta, minek, úgyis tetszenek tudni mindent…

ÖREGASSZONY

Észrevettek! Hallod? Észrevettek!

RÖVIDNADRÁGOS

Na de mi is látjuk ám Bözsi néniéket, és tudjuk, hogy Bözsi néninek van egy slaugja. Baromi jó slaug. Régi, de tartós. Békebeli. Azzal tetszik öntözni ezt a szép kis virágoskertet…

ÖREGASSZONY

Az nem én vagyok… Az egy őrült nő a hatból!…

RÖVIDNADRÁGOS

Gyönyörű dolog, hogy ebben a sivatagban, ebben a betonrengetegben, ebben a porban és bűzben virágokat tetszenek nevelni…

ÖREGASSZONY

De nem mi, nem érti? Nem mi!

RÖVIDNADRÁGOS

Tudjuk mi azt itt lent, Bözsi néni. Állandó beszédtéma ez közöttünk, tessék elhinni. Mi Bözsi nénivel kapcsoljuk össze ezt a kicsi kertet, és nem véletlenül… Hát hiszen az erkélyükön is, azok a szép virágok… Ha ezek nem volnának, már rég belefulladtunk volna a benzingőzbe valamennyien. Ámde Bözsi néni ápolja ezeket a növényeket ebben a pokol54ban – és ne is tessék állítani, hogy más ápolja, mert a legenda a valóságnál erősebb, így tanította ezt nekünk a piás történelemtanárunk, okos ember volt, isten nyugosztalja – és a klorofil csudákat művel! Oxigént termel! Tudjuk mi, Bözsi néni, hogy a tüdőnk megmentője tetszik lenni!

ÖREGASSZONY

De tényleg nem mi… Mi persze minden egyebet!…

RÖVIDNADRÁGOS

Oda tetszene adni a slaugot egy-két órára, Bözsi néni? Amíg ez a dugó tart… Hogy mosogatni tudjunk… Le tetszene bocsátani a kosárkát, Bözsi néni? A slaugért cserében felküldünk Bözsi néniéknek virslit, üdítőt, kenyeret…

ÖREGASSZONY

Virslit nem eszünk, méreg van benne, úgy csinálják szándékosan – mérgezett csontliszt, mérgezett szója…

RÖVIDNADRÁGOS

Milyen igaza van a Bözsi néninek! Génkezelt szója az egész… Csontpép, emberi fogyasztásra garantáltan alkalmatlan… Jó, akkor virslit nem, hanem bármi egyebet… És ha lenne a Bözsi néninek egy jókora vájdlingja… amilyen az én dédimnek volt… Nagyon helyes dédim volt nekem, nála voltam elraktározva, jó soká… Biztos van vájdlingja a Bözsi néninek, már hogyne lenne… Elmossuk utána, úgy adjuk vissza, tisztán!… És ha lenne egy kis mosogatószere is a Bözsi néninek, azt persze szintén megfizetjük…

ÖREGASSZONY

Hajléktalanhoz, lefelé. Maga mesélt neki rólunk?

HAJLÉKTALAN

Én nem… Tudja ez magától… Rizst szokott venni, állati sokat…

ÖREGASSZONY

Rizst? Mi nem tartunk rizst. Nem szereti az öreg. Attól fél, a torkán akad neki. Úgy fél tőle, 55mint a szálkától… Halat sose mert enni, világéletében…

RÖVIDNADRÁGOS

Mi csak a slaugot, meg a vájdlingot!…

ÖREGASSZONY

De elmossák? Ragyogó tisztára?

RÖVIDNADRÁGOS

Hát tetszik kételkedni a szavaimban? Hát mikor vertem én át a Bözsi nénit? Mikor?!

ÖREGASSZONY

Öregemberhez. Te láttad már ezt a fiatalembert? Öregember nem felel. Hogy engem, átverni? Édes fiam!

RÖVIDNADRÁGOS

Soha! Hajléktalanhoz. Mért, te láttál már itt engem?

HAJLÉKTALAN

Nem.

RÖVIDNADRÁGOS

Tetszik hallani, Bözsi néni! – Úgyhogy ha a slaugot és a vájdlingot le tetszene bocsátani… Megfizetjük értük a bérleti díjat!

ÖREGASSZONY

Mit mondott, mennyi?

HAJLÉKTALAN

Óránként ötszáz!

ÖREGASSZONY

De a vájdling külön van; az mennyi?

RÖVIDNADRÁGOS

Óránként kétszázötven, Bözsi néni.

ÖREGASSZONY

Nem lehetne több?

RÖVIDNADRÁGOS

Sajnos, nem megy. Ez a tarifa. Amerikában is ennyit fizetnek egy vájdlingért óránként!

ÖREGASSZONY

Amerikában?!

RÖVIDNADRÁGOS

Igen. Pontosan ennyit. Persze ott többet is keresnek… Amerika! Egy órára egy dollár a vájdling! Nem kevés még ott sem… Az körülbelül pont kétszázötven… Férfihoz. Maga járt Amerikában. Mennyi ott egy órára egy vájdling?

FÉRFI

Egy dollár. Vagyis pontosan, körülbelül, kétszázötven forint.

RÖVIDNADRÁGOS

Tetszik látni! – Áll az alku?

ÖREGASSZONY

Mit mondasz?

56

Öregember elfordul, bámészkodik.

RÖVIDNADRÁGOS

Csak tessék igyekezni, Bözsi néni kérem, mert mindjárt feloldják a dugót…

Öregasszony eltűnik.

FÉRFI

Maga mivel foglalkozik?

RÖVIDNADRÁGOS

Semmi, csak úgy vagyok.

TÖRZS

Lenyeli a falatot, megtörli a száját egy szalvétában. Adja ide azt a slusszkulcsot…

RÖVIDNADRÁGOS

Előhúzza a zsebéből. Csak tessék kutakodni.

Törzs elveszi, elindul jobbra. Rendőr gyorsan kiissza a sörét, és utánalohol.

FÉRFI

Melyik cégnél dolgozik?

RÖVIDNADRÁGOS

Magam vagyok a munkáltatóm.

FÉRFI

Bété? Egyszemélyes káefté?

RÖVIDNADRÁGOS

Nem mindegy? Adózom!

ÖREGASSZONY

Megjelenik a kosárral az erkélyen, benne egy vájdling, a kezében egy slaug. Mehet?

HAJLÉKTALAN

Ugrik. Jöhet!

Öregasszony a vájdlingba teszi a slaugot összetekerve, lebocsátja a kosarat, Hajléktalan kiveszi a vájdlingot, Öregasszony felhúzza a kosarat, leakasztja a kötélről. Hajléktalan a vájdlingot átadja Rövidnadrágosnak, a slaugot előrehozza, matat a gyomok között, kinyitja a csapot, a slaugból spriccel a víz, a színen lévők szétugranak.

RÖVIDNADRÁGOS

Zárd el! Hozd ide!

Hajléktalan elzárja a csapot, és a slaug másik végét a terített deszkához vonszolja.

HAJLÉKTALAN

És most?

RÖVIDNADRÁGOS

Visszasétál a padhoz, leül. Működtessék.

HAJLÉKTALAN

Megint nyomogatni fogod?

RÖVIDNADRÁGOS

Majd. Nyugaton még alszanak. Hátát a betonnak veti, behunyja a szemét, csönd.

57

Odamegy a padhoz, Hajléktalanhoz. Maga hova szokta?

HAJLÉKTALAN

Micsodát, csókolom?

Elvégezni a szükségét.

HAJLÉKTALAN

Régen a Mekdonalcba, de már nem lehet, mert fogyasztani kell, minimum százötven, csak úgy adnak micsodát, zsetont… Hát, én általában a Népligetbe… Elég szépen rendbehozták, úgyhogy van hova szarni… Bokrok is vannak, direkt a nőknek… – Népliget!… Kiskoromba, mikor először hallottam, úgy képzeltem, hogy elvetik a magot, és az emberek kinőnek, mint a fák… A Népligetben nől a nép! … De hát a valóságban nem olyan… Így nappal nem is olyan veszélyes… És ki lehet menni a reptérre busszal, ott baromi tiszta a vécé, fűtve van, órákig el lehet üldögélni, még hangszóró is van, mikor indul micsoda és hová, jó hallani… Csak nézni kell a zsernyákokat, befelé, hogy mikor nem figyelnek, mert kidobják az embert…

Inkább kibírom.

Jobbról jön Törzs és Rendőr. Törzs a slusszkulcsot lóbálja, a másik kezében iratok vannak.

TÖRZS

A padhoz sétál, mögötte nyomul Rendőr, megállnak, Törzs a személyi meg a jogosítvány fényképét veti egybe Rövidnadrágos arcával, a fejét csóválja. Kinyitná a szemét, maga?… Rövidnadrágos kinyitja a szemét, bámul, Rendőr a fejét csóválja. A személyi, a jogosítvány, a forgalmi… Tessék…

RÖVIDNADRÁGOS

Álmosan elveszi őket és a farzsebébe szuszakolja. Kicsit gyűröttek, elnézést.

TÖRZS

Motorszám, alvázszám stimmel, nincsenek átütve. – Név, anyja neve stimmel… Honnét volt magának pénze egy ilyen kocsira?

RÖVIDNADRÁGOS

Lett.

58

Törzs nyújtja a slusszkulcsot, Rövidnadrágos elveszi, az oldalzsebébe dugja, és visszadől a betonnak.

TÖRZS

Bezártam.

RÖVIDNADRÁGOS

Köszi.

TÖRZS

Hogy egy ilyen járgányhoz ilyen vacak a kulcs!

RÖVIDNADRÁGOS

Ugrókódos kártya járt hozzá, szuper biztonsági, de lecseréltettem, mert fél perc alatt meg tudtam fejteni. Ezzel az ósdival viszont vacakolni kell… Ez volt a legnehezebb, egy régi kulcsot beépíteni…

TÖRZS

Ravasz. De már lehet olyat, hogy ujjlenyomatra nyílik.

RÖVIDNADRÁGOS

Veszélyes. Odakényszerítenek engem is, amikor nyitják, és kinyírnak, pedig csak a kocsit akarták volna.

TÖRZS

Elgondolkozik. Okos. – Na viszlát. Menjünk!

RENDŐR

Nem maga csinálta itt ezt az egész felhajtást? Lehet, hogy maga csinálta.

RÖVIDNADRÁGOS

Én? A sor közepén?

RENDŐR

Meglökte az előtte állót, az meg tovább… És visszatette rükvercbe, és belehajtott a mögötte állóba, az meg tovább…

RÖVIDNADRÁGOS

Hát ez kevéssé hihető…

RENDŐR

Felveszem az adatokat, aztán a jegyzőkönyvbe már ez lesz…

RÖVIDNADRÁGOS

Nem írom alá.

RENDŐR

Hehe. Az nem úgy van. Nem kell már aláírni senkinek, nem tudta? Az a jelentés megy tovább, amit csak én írok alá, értem? Tanú se kell, semmi… Ez így van már… Maga azt a jelentést nem is látja, csak kiértesítik, hogy mennyit fog leperkálni… És fellebbezés sincs már!…

RÖVIDNADRÁGOS

Jó. Behunyja a szemét, csönd.

59
TÖRZS

Hagyjad! Menjünk!

RENDŐR

Annyi, mint én, és Mercije van neki!

TÖRZS

Azért hagyjad, nem érted?!

RENDŐR

Azt írok be, amit akarok! Hátrafordul, Hajléktalanhoz. Maga, te, gyere ide! Személyit!

Hajléktalan odamegy, a pad alatt a rongyokban kutakodik, elővesz egy kártyát, odaadja.

Odébb álljál! Vizsgálja a személyit. Lakcímigazolás?!

HAJLÉKTALAN

Volt, csak elveszett… Bejelentettem, három éve…

Törzs kimegy balra, Rendőr habozik, majd csalódottan ledobja a kártyát a padra, és kimegy utána. Hajléktalan felveszi a kártyát, és a pad alatti rongyokba dugja.

Csönd.

Nyolcadik jelenet

Jobbról jön három pasas. A terített deszkához lépnek, nézik a kínálatot.

EGYIK

Sjor…

MÁSIK

Verslji…

HARMADIK

Kenjiiir…

Nő kinyit három sört, eléjük rakja. Férfi papírtányérra tesz egy-egy pár virslit. Nő kenyeret szeletel.

EGYIK

Garcsíca?

FÉRFI

Mit kér?

Mustárt.

Nő papírpoharakat rak a deszkára, Férfi a papírtányérokra mustárt nyom.

Három pasas eszik, és üvegből iszik.

EGYIK

Ja i ne znam tacsno, kolíko je…

60
MÁSIK

Nye mawo…

HARMADIK

Szkoljko u vász?

EGYIK

Doszta mnogo…

MÁSIK

Vüsztarcsi na takie miaszto, zupewnye.

HARMADIK

Á ggye u vász? Pozagyí?

MÁSIK

No vwasnyie.

HARMADIK

Job tvajú!

MÁSIK

Ják vübuhnye, ucsekamü.

HARMADIK

Jeszli u vász vremenyi búgyet.

MÁSIK

Bendzse, bendzse. Csász zavse jeszt.

EGYIK

Számo ne znam, kolíko cse da pláte.

Esznek, isznak.

HARMADIK

Á kákóva róda matyerijal?

EGYIK

Cseszki prasak. Najmoderniji. Izumili szu ga pre nekoliko meszéci. Nikakav ekran ne mozse da ga vidi. Niszu jos sztigli da isztreniraju psze.

MÁSIK

Muvjon, zse jeszt sztrasnye silnü.

EGYIK

Deszet grama mozse da unisti celu deszetoszpratnyu zgradu.

HARMADIK

Szkoljko u vász?

EGYIK

Pedeszet kila.

HARMADIK

Uh, kakaja preleszty!…

MÁSIK

A poviedz: psi upale, nye vübuchnye psez sebie?

EGYIK

Pojma nemam…

Csönd, gondterhelten esznek, isznak.

FÉRFI

Gyanakodva figyeli Nőt, aki elmélyülten kenyeret szeletel. Maga érti őket?

Hm.

FÉRFI

Milyen nyelv ez?

Hm, hm.

EGYIK

Meeg sjor.

Kinyit egy újabb üveget. Tessék parancsolni.

61
HARMADIK

Meljeg! Tyúúl meljeg! Higyeg, nyet?

Nyet. Sajnálom.

HARMADIK

Meeg sjor!

Nő a másik kettőnek is üveget nyit.

FÉRFI

Some more sausages? Any bread?

MÁSIK

Nooo, tenk. It cold. Beer warm, sausage cold.

FÉRFI

I am so sorry, Sir!

HARMADIK

How long does it take usually, do you know?

FÉRFI

No, Sir.

It’s gonna last pretty long, Sir, I am afraid. Too many cars have been hit, and a streetcar has also got derailed somewhere in that direction.

HARMADIK

Yes, we’ve seen it. Actually some firemen are trying to get it fixed, but as for now, they are too few.

FÉRFI

Small nation, small crew…

HARMADIK

Nevet. Just the case, it is. – OK, guys, wind up now!

FÉRFI

Two thousand, please.

HARMADIK

Oh, yeah… Előveszi a pénztárcát, kivesz egy ötezrest, odaadja Férfinak. It’s OK. Indul.

FÉRFI

Wait a minute, Sir, let me give you the rest, it is three thousand!…

HARMADIK

Legyint, és a másik kettővel kimegy jobbra.

Csönd.

Nem rossz órabér.

FÉRFI

A fele a magáé.

Én óránként kapok ezret, maga nem tudom, mennyit… Állapodjék meg a tulajjal!… Ez a bevétel az övé.

FÉRFI

Maga mindig ennyire becsületes?

Nő bólint.

FÉRFI

Semmi értelme!

Tudja, kik voltak ezek?

62
FÉRFI

Sejtem.

Egy szerb, egy lengyel, meg egy orosz.

Csönd.

FÉRFI

Jó az angol kiejtése.

Sokat érek vele.

FÉRFI

Maga micsoda, üzletkötő?

Mind a saját nyelvén beszélt… Ha mi így megértenénk egymást a finnekkel meg az észtekkel…! Egy erős finnugor maffia!…

Csönd.

Nő a vájdlingban mosogatja az evőeszközöket.

Férfi leveszi a mandzsettagombjait, zsebre vágja őket, gondosan feltűri az ingét, a tányérokat egy nejlonzsákba dugja, az lesz a szemetes.

HAJLÉKTALAN

Ne csinálja!… Azokat is mossa el, újra el lehet adni!

FÉRFI

Igen?

HAJLÉKTALAN

Megmondta a gazda!

Nem kér valamit? Sört, bort? Meghívom.

HAJLÉKTALAN

Nálunk az anyám ivott, úgyhogy én nem… Az üvegeket viszont, ha lehetne…

Nő másik nejlonszatyorba rakja a hat üres üveget.

Akkor az üvegekre a vendégem…

Hajléktalan a padhoz viszi a szatyrot és alája dugja, a rongyokat gondosan eligazgatja rajta.

Ott van az ő bankfiókja.

FÉRFI

Kicsi pálinkásüveget fognak fialni, az lesz a kamat.

Csak az év végén… De addigra összetöri az infláció…

Férfi kiveszi a tányérokat a zsákból, és a vájdlingban elmossa.

Milyen lelkesen mosogat egy menedzser.

FÉRFI

Egyedül élek. A terítőbe törli a kezét. Hol tanult meg angolul?

63

Angyalföldön.

FÉRFI

Sose járt kint?

Egyszer, az Adrián, tíz éve, épp a háború előtt… Teherbe is estem… Körülnéz, halkan. Figyeljen ide… Valami cseh gyártmányú port szállítanak a kocsijukban, ötven kilót, amiből tíz deka is romba dönt egy tízemeletes épületet… Új anyag, pár hónapja találták fel… És lehet, hogy a hőségben magától is felrobban… Nem mutatja ki a röntgen, és a kutyák se tudják még kiszagolni…

FÉRFI

Jól kinézünk! – Maga hány nyelven beszél?!

Nem tudom, nem szoktam beszélni, egyáltalán…

FÉRFI

Biztosan nem értette félre őket?

Nem hiszem…

FÉRFI

Melyik nyelvet tudja?

Aktívan az oroszt… de a többit is értem… Mit tegyünk?

FÉRFI

Imádkozzunk! Vegyi vagy biológiai fegyver nincs náluk?

Nem említették.

FÉRFI

Akkor jó, akkor megnyugodhatunk.

Csönd.

Nem kéne a rendőrséget?…

FÉRFI

Odamennek kurkászni, gyanútlanul matatnak, és közben tarkón lövik őket, és még fel is robbanunk…

Jó lenne szabadulni innét…

FÉRFI

Jó lenne… Körülnéz. Egyszer úgyis felrobban ez az egész kóceráj.

Én nem robbanhatok fel csak úgy! Nekem ápolnom kell a mostohaanyámat, és fel kell nevelnem a lányomat!… Mit tegyünk?

FÉRFI

Imádkozzunk még egyet! Csönd. Ezek a minden64féle ketyerék, ezek szerintem nem úgy hatnak… Ezen a tájon inkább az emberek robbannak szét, nem a bombák…

Srác kibújik a Trabantból, odalép hozzájuk.

SRÁC

Bemondott minket a rádió, hogy négy kilométeres a dugónk. És a rakpart is bedugult, mind a kettő.

FÉRFI

Isteni érzés, hogy nem vagyunk egyedül.

SRÁC

A csajomat hívom, ő is dugóba került, mentünk volna albérletet nézni… Ki fogja venni más! Pedig kurva jól nézett ki, egy kis ház fele, városszéli, kert, tyúkok, kapirga, minden, baromi olcsó, a néni még önjáró… Ezt a hülye pechet! Elvonul balra elölre, nyomogatja a mobilt, a füléhez tartja.

Jobbról jön Vállalkozó, kezében egy presszógép.

VÁLLALKOZÓ

Hol vannak az embereim?

FÉRFI

Elnyelte őket a föld.

VÁLLALKOZÓ

Büszkén. Szereztem egy használt presszógépet, nem is volt drága… Leteszi a terített deszkára, körülnéz, kicsit elcsodálkozik. Na nézz oda, víz már van… Mi ez, vájdling? Megy ez! – Milyen a forgalom?

Ötezerért ettek-ittak. Nyújtja az ötezrest.

VÁLLALKOZÓ

Tíz perc alatt? Nem valami fickós. Elveszi az ötezrest, a nadrágzsebébe gyűri, a másik nadrágzsebéből kivesz egy csomag kávét, nyújtja Nőnek. Csak lazán tömje meg, világos?

FÉRFI

Áram kéne… Így csak olyan virslit tudunk felszolgálni, amelynek enyhén szólva másodlagos a frissessége…

Felnevet. Bulgakov!

FÉRFI

A Nőre néz, bámulja, aztán elkapja a szemét. Szóval, áram…

VÁLLALKOZÓ

Körülnéz. A focipályán biztos van… Csak a kábel… Férfihoz. Ugorjon már oda a pályára, kér65dezze meg, tudnának-e áramot hozni ide!… Illetve ne kérdezze meg, hanem szerezze meg tőlük, ők is lopják, naná!…

Nő kibontja a kávét, és töm belőle a presszógépbe.

VÁLLALKOZÓ

Mondom, hogy lazán, csókolom, lazán! Nehogy már szívrohamot kapjanak!

FÉRFI

Uram, mi még nem szerződtünk egymással. Nő felé int. A hölgy, ha nem csalódom, óránként ezret kap; a tíz percért jár neki abból az ötezerből kerekítve százhatvanhét forint.

VÁLLALKOZÓ

Igen? Mért pont annyi?

FÉRFI

Mert annyi az órabér hatoda. Kerekítve. Amúgy százhatvanhat egész, hat, hat, hat, hat, hat…

VÁLLALKOZÓ

Én mindig műszak végén fizetek. – Na jó, maga is megkap annyit.

FÉRFI

Nagyon kedves, de én nem.

VÁLLALKOZÓ

Ne hülyéskedjen, itt döglene munka nélkül?

FÉRFI

Inkább.

VÁLLALKOZÓ

Na jó, kap ezerötöt óránként. Segédmunkáért baromi jó pénz.

FÉRFI

Jó, de akkor a hölgy is kapjon annyit.

VÁLLALKOZÓ

Vele már megállapodtam. Felkiabál Öregembernek. Apóka, nincsen hosszabbítójuk? Hall engem?

HAJLÉKTALAN

Nem süket, csak nem szeret beszélni.

Az erkélyen megjelenik Öregasszony.

HAJLÉKTALAN

Majd én… – Néni kérem, hosszabbító kéne, hogy kávét lehessen főzni… Ez az úr itt megfizeti…

ÖREGASSZONY

Mi kéne?

VÁLLALKOZÓ

Hosszabbító, tetszik tudni, kábel, amin az áram!… Nőhöz. A kávéfőzőt a padon fogjuk használni…

HAJLÉKTALAN

Ez a pad az enyém!

66
VÁLLALKOZÓ

Bérbe veszem. Öregasszonyhoz. Nincs a néninek kávéskészlete? Amit úgyse tetszenek használni? Bérbe veszem!

ÖREGASSZONY

Mennyiért?

VÁLLALKOZÓ

Hány személyes?

ÖREGASSZONY

Régen én az urammal, meg a három gyerek, meg aki jött még…

HAJLÉKTALAN

Figyeljen, mennyit ad a padért?

VÁLLALKOZÓ

Óránként egy ötvenest.

HAJLÉKTALAN

Jó. – Néni kérem, tessék azt a készletet lebocsátani, meg hosszabbító kábeleket is tessék, amennyi csak van… Tessék kihúzni a tévéből, a rádióból, ilyenekből… És tessék összedugni őket!…

VÁLLALKOZÓ

Ötszáz a kábelekért, és ezerötszáz a készletért. Na? Néni drága?

ÖREGASSZONY

Csak kölcsönbe, igen? – És ha összetörik?!

VÁLLALKOZÓ

Azt az esetet külön pontban, záradékként szabályozzuk.

ÖREGASSZONY

Öregemberhez. Mondtam én, mikor az első két kocsi összement, hogy jó napunk lesz. Mondtam én, csak te nem hiszel nekem. Soha nem hittél. Jobb lett volna, ha hiszel nekem. Jobb lett volna.

Öregember büszkén elfordul, Öregasszony eltűnik.

HAJLÉKTALAN

Rövidnadrágoshoz. Álljál fel, haver, bérbe vették a padomat.

RÖVIDNADRÁGOS

Hunyorogva rábámul. Igen?

HAJLÉKTALAN

Ötvenet kapok, óránként.

RÖVIDNADRÁGOS

Jó üzlet.

HAJLÉKTALAN

Na akkor álljál fel!

RÖVIDNADRÁGOS

Adok érte százat.

HAJLÉKTALAN

Füttyent. Az más. – Uram, sajnálom. Vagy akar licitálni?

67
VÁLLALKOZÓ

Kedves fiatal barátom, miből állna, ha máshol ücsörögne? Magának biztos van klímája, üljön be a kocsijába, nyomogassa a mobilját odabent.

RÖVIDNADRÁGOS

Nekem ez a pad rendkívül szimpatikus. Végre kint vagyok a szabad levegőn. Anyukám mániákusan a szabad levegőre vitt sétálni. Nagy kár, hogy hétéves korom óta alig-alig voltam levegőn.

VÁLLALKOZÓ

Na?

RÖVIDNADRÁGOS

Mit na?

Öregasszony megjelenik a kosárral, benne a kávéskészlet, meg néhány kábel, lebocsátja, Hajléktalan lent leakasztja a kosarat, viszi Vállalkozóhoz.

VÁLLALKOZÓ

Kiszedi a kávéskészletet. A kábelekkel mi a fenét kezdjek?

HAJLÉKTALAN

Kérni tetszett…

VÁLLALKOZÓ

Édes jó istenem! Összedugdossa a kábeleket, visszarakja a kosárba. Küldje vissza, a néni az egyiket dugja be… És úgy eressze le, egyben!

HAJLÉKTALAN

Ja értem… Visszahelyezi a horogra a kosarat. Néni kérem, tessék felhúzni, és az egyiket bedugni, és úgy leengedni őket, egymásba dugva, de óvatosan, agyon ne vágja a nénit…

ÖREGASSZONY

Felhúzza a kosarat, nézi a kábeleket. Micsináljak?

ÖREGEMBER

Feláll, megfogja a kosarat és eltűnik.

ÖREGASSZONY

Hova mész?! Utánamegy.

HAJLÉKTALAN

Húúú, balhé lesz odafönt!…

FÉRFI

Latrinát is érdemes volna telepíteni…

VÁLLALKOZÓ

Ja. Ugorjon már el a pályára, hányszor mondjam, nyissák ki a vécéket… Bérbe veszem őket… Hajléktalanhoz. Te leszel a vécésnéni, ötvenesből egy húszas a tied… Nőhöz. Aranyoskám, vegyen ki ab68roszt, terítse a padra, még kijön nekünk szaglászni a KÖJÁL… A padon fogja főzni a kávét, és a pasija fogja árulni a fonnyadt virslit…

Milyen pasim?

VÁLLALKOZÓ

Aki még mindig itt van, ahelyett, hogy a pályán lenne!

Nő elpirul, elfordul. Férfi kínban van, majd átugrik a Skoda hűtőjén, átverekszi magát a Kispolszkin, és eltűnik a kamion mögött.

RÖVIDNADRÁGOS

Vállalkozóhoz. Jön nekem óránként százötvennel.

VÁLLALKOZÓ

Mi van?

RÖVIDNADRÁGOS

Abból én leadok óránként százat a hómlessz kartársnak, és nekem marad ötven.

VÁLLALKOZÓ

Maga viccel?

RÖVIDNADRÁGOS

Nem viccelek. Ez nálam elvi kérdés. Ingyen nem távozom erről a padról. Megkedveltem.

VÁLLALKOZÓ

Állami pad, vegye észre!

RÖVIDNADRÁGOS

Bólogat. Állami. Mi itt a hómlessz kartárssal kollektíven lenyúljuk az állami vagyont. Ahogy szokták. A nyomorban tengődő vállalkozó meg fizessen. Ez a dolgok rendje.

Vállalkozó elneveti magát, kivesz a zsebéből egy ezrest, s nyújtja Rövidnadrágosnak.

VÁLLALKOZÓ

Tessék, egy ezres. Hat óra, és a borravaló.

RÖVIDNADRÁGOS

Átveszi, elteszi a farzsebébe, az egyik zsebéből aprót vesz elő, számolgatja, majd egy marék pénzt gyújt Hajléktalannak. Itt van hatszázhatvan, hat óra, meg a borravaló.

HAJLÉKTALAN

Megszámolja és elteszi a pénzt. Jó nap ez nekem. Adna az úristen naponta egy ilyen koccanást.

Öregember megjelenik az erkélyen, lebocsátja az egymásba 69dugott hosszabbítókat, amelyek másik vége valahol a lakásban van bedugva. Rövidnadrágos óvatosan megfogja a végét, a padhoz viszi.

RÖVIDNADRÁGOS

Nőhöz. Hozza azt a kávéfőzőt!

Nő fogja a deszkára tett kávéfőzőt, a padhoz viszi, Rövidnadrágos bedugja a konnektort. Nő bekapcsolja.

Jaj, edényt kell alátenni! Visszasiet a deszkához, a padhoz viszi a kávéskészletet, kibontja, a kiöntőt a kifolyó alá teszi. Milyen szép!…

RÖVIDNADRÁGOS

Nem kínai ez?!

Lehet, hogy kínai…

Felnéznek az erkélyre. Öregember visszaült. Öregasszony kijön, leül, nézelődnek.

RÖVIDNADRÁGOS

Nekik is lehetett egy életük…

FÉRFI

Visszavergődik a Kispolszkin meg a Skodán át. Zörgettem, senki. A kapun lakat.

VÁLLALKOZÓ

Hát pedig!…

FÉRFI

Kifizette nekik?

VÁLLALKOZÓ

Kinek, micsodát?

FÉRFI

Az öregeknek, ami jár.

VÁLLALKOZÓ

Ja. Jó, hogy mondja. Nagy köteg pénzt vesz elő a zsebéből, számol, a maradékot visszadugja; felfelé. Néni kérem, tessék a kosarat, hogy fizessek!

ÖREGEMBER

Gőgösen leszól. Mi nem nyerészkedünk! Mi csak ingyen, vagy sehogyan! A slaug is ingyen van! Vagy sehogyan!

Öregasszony összeszorítja a száját, de nem szól.

VÁLLALKOZÓ

Na nézd, a kommunisták, visszajöttek! Széttárja a karját, Férfihoz. Nincs mit tenni.

FÉRFI

Kiveszi a pénzt a meglepett Vállalkozó kezéből, és Hajléktalannak adja. Ebből fog nekik vásárolni legközelebb. Öt százalék a magáé. Ahogy szokták.

70
HAJLÉKTALAN

Van úgy, hogy tizenkettő, tizenöt…

FÉRFI

Ne vitatkozzék! – Kell, vagy nem kell?

HAJLÉKTALAN

Jó, hát öt-hat…

Férfi átadja a pénzt Hajléktalannak, aki alaposan megszámolja, majd zsebre vágja.

FÉRFI

Legközelebb, amikor erre járok, megállok és megkérdezem tőlük, mennyit csípett le. Úgyhogy a nyugtákat, azokat tessék megőrizni!

HAJLÉKTALAN

Tíz százalék, csókolom, értek én a szóból!

Rotyogva jön a kávé, csöndben nézik.

VÁLLALKOZÓ

Az első főzetre a vendégeim.

Nő tölt a hat csészébe. Ad egyet Férfinak, egyet Rövidnadrágosnak, egyet Vállalkozónak, egyet Hajléktalannak, egyet magának, egyet letesz a padra.

VÁLLALKOZÓ

A mobilt egyre reménytelenebbül nyomogató Srácnak. Kérsz kávét?!

SRÁC

Mi van?

VÁLLALKOZÓ

Kávét, ingyen, nem kérsz?!

Srác odamegy hozzájuk.

VÁLLALKOZÓ

Ha az embereim nem totál idióták, akkor cukornak is kell lennie… A terített deszkához megy, kutat a csomagokban, majd a Peugeot-ban, megjelenik egy csomag kockacukorral. Nőhöz. Kanál is van valahol…

Tudom, már kibontottam… Hoz egy csomó kanalat, szétosztja.

Csönd, kavargatnak. Áhítatosan isszák a kávét.

FÉRFI

Rizsszemes csésze… Kézzel van festve…

Felnéznek, Öregember és Öregasszony bámészkodik.

FÉRFI

Nőhöz. Nem próbálja meg?

Nem. Illetve, hátha egy másikkal sikerül… Rövidnadrágoshoz. Odaadná? A mobilját. Kifizetem.

RÖVIDNADRÁGOS

Ne fizessen, ugyan!

71

Elveszi a mobilt. Köszönöm. Visszamegy a deszkához, leteszi a kávéját, elfordul, nyomogat.

A többiek kávéznak. Megszólal Férfi mobilja, megnyomja.

FÉRFI

Tessék.

Jónapot kívánok. Elnézést a zavarásért, kilencre kellett volna mennem, interjúra, de belekerültem egy dugóba… Nem tudok odaérni…

FÉRFI

Én is egy dugóban vagyok… Arra kérem, a titkárnőmtől kérjen új időpontot…

Ma már semmiképpen sem lehet?…

FÉRFI

Nem tudom… Lehet, hogy valamikor ki fogok szabadulni… De nem tőlem függ… Talán holnap, holnapután… Majd nem kocsival megyek…

Jó, hát köszönöm…

FÉRFI

Várjon!… Ne tegye le!… Nem ismerem én magát valahonnan?

Maga, engem? Nem, nem hiszem… Viszonthallásra.

FÉRFI

Viszonthallásra.

Mindketten elnyomják a mobilt. Fülelve állnak. Csönd. Nő előre fordul. Férfi hátrafordul. Nézik egymást tűnődve. Rövidnadrágos nézi őket. Nő aztán megmozdul, előrejön a padhoz, Férfi nézi.

Rövidnadrágosnak nyújtja a mobilt. Köszönöm.

RÖVIDNADRÁGOS

Kérem.

VÁLLALKOZÓ

Na! Tapsol. Mindenki a helyére! Indul az üzlet!

Vállalkozó és Férfi a terített deszkához megy. Nő a kávéfőzőbe újabb adagot gyömöszöl, a Férfinak háttal, aki nézi.

NACCSÁGA

Befut balról, visít. Nem működik a mobil!

Mindenki ránéz.

Szünet

72
Második felvonás
Első jelenet

Mint az első felvonás végén.

NACCSÁGA

Bent van, visít. Nem működik a mobil!

SRÁC

Biztos lemerült…

NACCSÁGA

De nem, ez sose!… Ez örökmobil! Annyiba is került!

VÁLLALKOZÓ

Tessék talán az enyimmel… Kotorászik a zsebeiben, elővesz egymás után három mobilt. Melyiket tetszik parancsolni?

NACCSÁGA

Válogat. Azt a pirosat… Megkapja, nyomogatja. Nem működik! Mondtam én!

VÁLLALKOZÓ

Jó, akkor tessék másikat… Talán a kéket…

NACCSÁGA

Az randa.

Naccsága elveszi a harmadikat, Vállalkozó nyomogatja a pirosat, a fejét csóválja, zsebre vágja, nyomogatja a kéket, elképed, áll.

NACCSÁGA

Mondom, hogy nem működik!

Férfi előveszi a mobilját, nyomogatja, elképed.

VÁLLALKOZÓ

A magáé is beszart?

FÉRFI

Be… Mi az isten?

Rövidnadrágos nyomogatja a magáét, csodálkozva csóválja a fejét.

FÉRFI

Az se?

RÖVIDNADRÁGOS

Ez se…

VÁLLALKOZÓ

A kurva istenit, hát mi ez?!

FÉRFI

Ideges. Ilyet még soha…

RÖVIDNADRÁGOS

A csudába… Sráchoz. A tied?

73
SRÁC

Töltöm… Megnézem… Bemászik a Trabantba, kis szünet, kiszól. Semmi, pedig fel van töltve!!!… Mert ez olyan, hogy rá is lehet tölteni… Kiszáll, hátul nyomogatva rohangál.

Vállalkozó balra fut, nyomogat, Férfi jobbra fut, nyomogat, Naccsága előrefut, nyomogat, Rövidnadrágos marad, nyomogat.

Elszakadt a köldökzsinór, fiúk? Beszartak a műholdak? Vírus? Pestis, hímlő, lépfene?

Valamelyik rádióból hangos zene szólal meg, Liszt: Magyar Rapszódia, önkéntelenül arra lépegetnek, arra nyomogatnak.

NACCSÁGA

Kiált. A gonoszok, ez azoknak a térereje!…

RÖVIDNADRÁGOS

Mi? Abbahagyja a nyomogatást.

NACCSÁGA

Túlordítja a zenét. A Fekete Lyuk miatt!… Itt van a Föld és a Hold között… annak az ema… ema…

RÖVIDNADRÁGOS

Emanációja? Naccsága bólogat, Rövidnadrágos felnéz az égre. Hol tetszik ott fekete lyukat látni?

NACCSÁGA

Épp az, hogy nem látszik! Micsodán, távcsövön se!… De vannak olyanok, akik úgy néznek ki, mint az emberek, és mégis kapcsolatban vannak Ővele… Tőle kapják az utasítást! A Főgonosz nyúlványai, az algonoszok! Rázza a mobilt. Itt a bizonyíték! – Megmondta a lelkész úr, hogy ilyen lesz a jel!… Csak percek vannak hátra!… Visít. A férjemmel akarok beszélni! A férjemmel!

VÁLLALKOZÓ

Az istenit neki!… Mind a két mobilt nyomogatja a két hüvelykujjával, hiába, átszalad jobbra, Férfi átszalad balra, nyomogatnak a zenére.

RÖVIDNADRÁGOS

Tetszik tudni, kik az algonoszok?

NACCSÁGA

Fekete kicsi lyukak vannak a génjeikben, ez ki van mutatva, csak hallgatnak róla… Minden rosszat ők okoznak, mert kapcsolatban vannak Ővele!…

74
RÖVIDNADRÁGOS

Közöttünk is van ilyen?

NACCSÁGA

Mindenhova beférkőztek!

RÖVIDNADRÁGOS

Na de konkrétan, kicsodák?

NACCSÁGA

Lehet azt érezni! Én mindig meg tudom mondani… Még a mobilom is érzi, mert az átveszi az ember micsodáját… Na… Faunáját?…

RÖVIDNADRÁGOS

Auráját.

NACCSÁGA

Ez az!

RÖVIDNADRÁGOS

Meg tetszene mondani, hogy közülünk ki az?…

NACCSÁGA

Soha! Soha! Bosszút áll!

FÉRFI

Középre szalad, nyomogatja a mobilját. Hihetetlen…

Mit nyomogatja, nem bírja ki nélküle?!

FÉRFI

Nem az, csak nem értem…

VÁLLALKOZÓ

Középre szalad. Beszartak az antennák?… Mi az isten!…

Mindenki őrülten nyomogat Nőn, Hajléktalanon és az öregeken kívül.

Ezt hívják dependenciának.

FÉRFI

Ugyan már, jó kis eszköz ez, ha működik… Nyomogat.

RÖVIDNADRÁGOS

Tűnődve. Nekem ma már úgyse kell… Elteszi a mobilját.

Rövidnadrágoshoz. Maga mért nem nyomogat?! Eddig egyebet se csinált, csak folyton nyomogatta!

RÖVIDNADRÁGOS

Mosolyog, elnéz a távolba. Már nem kell…

NACCSÁGA

Istenem, mit is kell csinálni az utolsó percekben… Széttárni a karokat… Megteszi. Felszálláshoz könnyíteni a csontokat… Habosítani a csontvelőt… Átszellemülten igyekszik, a többiek bámulják.

A zene hirtelen abbamarad. Megállnak, körülnéznek.

75

Telefoncsörgés, felkapják a fejüket, Naccsága megdermed. Srác kibújik a Trabantjából.

FÉRFI

Az enyém! A füléhez emeli. Csókolom… Még mindig itt, igen… Nem volt baj odabent a mobilokkal? Nem? Jó, majd szólok, amikor… Elzárja, nagyot fúj.

VÁLLALKOZÓ

A mobilba. Szia, csak én… semmi… Még ugyanott… Na szia…

RÖVIDNADRÁGOS

Jelez a mobilja, megnézi. Helyes… Elzárja.

VÁLLALKOZÓ

Valami felhő lehetett, teli elektromossággal… Nincs még itt a világvége, csókolom!…

Naccsága magához tér, áll.

A mobilomat vissza tetszene?…

NACCSÁGA

Ja… Tessék… Visszaadja a mobilt, kiindul balra.

VÁLLALKOZÓ

Tiszteltetem a fekete lyukát…

Nevetés, Naccsága kirohan balra.

SRÁC

Tiszta dinka, fekete lyuk!… Algonoszok!… Nyomogat, a füléhez tartja. Nem veszi fel, a kurva életbe, nem veszi fel!

FÉRFI

Elzárja a mobilt, zsebrevágja, Nőnek. Kikapcsoltam, nem veszem föl senkinek, rögzítőre tettem, most boldog?

Az én boldogságomhoz már csak ennyi hiányzott. A kávéfőzőhöz hajol, bekapcsolja.

Jobbról bejön négy turista fejenként egy-egy digitális fényképezőgéppel és egy-egy kamerával, meg az Idegenvezető.

IDEGENVEZETŐ

Kis mikrofonba beszél, amely erősítőn keresztül hallatszik; kezében seprűnyél, a végén kis nemzetiszínű zászlócska, rajta a felirat: Homeland Tourist Travel. Ez itt kéremszépen körülbelül pontosan az a hely, ahol Attila hunjai megütköztek Alarik gótjaival… Ettől ment tönkre a Római Világbirodalom, és ebből lett a mai nyugati civilizáció… Ez a hely ezért bízvást nevezhető az európai kultúra bölcsőjének, és ilyen nincs is több 76a világon, tessék csak nyugodtan rögzíteni… A mi ezeréves hazánkban rengeteg múlt van, és ez az, ami bennünket összeköt… Ezt érdemes megjegyezni: a rengeteg múlt, ami összeköt… A hunok között rengeteg magyar is volt, már akkor, úgyhogy a honfoglalás előtt mi már itt voltunk… Tehát a mi államunk másfélezer éves, legalább…

TURISTA 2

Nézi a torlódást, kiált. Fender-bender!! A genuine serial fender-bender! Nevet. Just like at home, just like at home!!!

IDEGENVEZETŐ

A kettős honfoglalás elméletét szakemberek vitatják, köztük én is, mert énszerintem hármas honfoglalás történt… Egész biztos, hogy mi már rég itt voltunk, még mielőtt egészen bejöttünk volna…

TURISTA 1

A deszkához megy. Lángosz? Lángosz? Je lángosz?

VÁLLALKOZÓ

Ábrándozva. Lángos! Az kell ide, lángos! Lelkesen nyomogatja a mobilt, elfordul, feladja a rendelést, de nem halljuk.

TURISTA 1

Anyuka, lángosz! Bozsansztvena!

A turisták a deszkához mennek, rendelnek, Nő kávét tölt nekik az új főzetből, Férfi tálal, tölt, kasszíroz. Idegenvezető kedvetlenül utánuk megy. Turisták boldogan bólogatnak, esznek, isznak, fotóznak.

TURISTA 1

Mutogat a közönség felé. Lekoucselep? Lekoucselep? When was it built?

IDEGENVEZETŐ

Mit mond?

TURISTA 1

Lekoucselep!

IDEGENVEZETŐ

Kutya legyek, ha értem.

RÖVIDNADRÁGOS

A lakótelep. Azt kérdezi, mikor épült.

IDEGENVEZETŐ

Ja. I. Turistához. Nagyon régi. Veri old. Veri.

77
FÉRFI

It is so old, that it had been built prior to America was discovered…

IDEGENVEZETŐ

Mit mond?! Nem lehet akármit mondani nekik!…

Nevet. Hogy ez a lakótelep régebben épült, mint ahogy Amerikát megalapították…

VÁLLALKOZÓ

Na ne!…

TURISTA 1

Intyereszna, fenomenálna!… Znajetye: atyéc rússzkij, mámocska szlavácska, living in Baltimore. Csi nye hovori tunaj poszlovenszki nyegdo? Tótul nekem jobban értem, mint magyar… Anyuka jól tudja, de én nem olyannyira…

IDEGENVEZETŐ

Mit mond?

TURISTA 1

Maguk nem értik szláv? Hogyhogy?

RÖVIDNADRÁGOS

A közönség felé néz, mutatja. Mutatok maguknak valamit: ott élnek a rabszolgák.

TURISTA 1

What?

RÖVIDNADRÁGOS

The slaves live there, in those big blocks, you see.

TURISTA 1

Oh, yes! Just like everywhere. I lived in such a neighborhood myself, as a child…

RÖVIDNADRÁGOS

Had I lived in a block like these, I would have been extremely fortunate…

IDEGENVEZETŐ

Férfihoz. Ezek félmagyarok, negyedmagyarok, második-harmadik generáció, Amerikából… Nem tudnak ezek semmit, odakint születtek… Néhány szót, ha gagyognak… Alapfokú nyelvtanfolyamra jöttek… Keresik a gyökereiket… Úgyhogy ezek azért mégiscsak a jobbak… Fotózzák a gyökereiket, amiből lettek… Iszik.

Jobbról, elöl, bejön hajlott hátú Asszony, és öntözni kezdi egy locsolóból a pad körül a gyomokat.

78
TURISTA 2

Az asszonyra mutogat. Bonszáj! Bonszáj! Bonszáj!

A többi turista sürgősen filmezi.

IDEGENVEZETŐ

Vállalkozóhoz. Mi az a bonszáj?

FÉRFI

Arasznyira töpörített mamutfenyők nevelése.

Nő felnevet.

Milyen idegenvezető maga!?

IDEGENVEZETŐ

Én habilitált docens vagyok! Ezt a csoportot másodállásban vettem át, mert elvetélt a kolleganő…

VÁLLALKOZÓ

Habili, habili!… Én meg őrnagy voltam!

Balról jön a két Kismama, át akarják tolni a gyerekkocsikat a kereszteződésen, most veszik észre az autókat.

KISMAMA 1

És akkor a Hozé Kapucsináró odament és odavágta… Ez itt meg, ez mi a ló?! Nem lehet átmenni?!

KISMAMA 2

Nem lehet átmenni… Jé, hát még!

KISMAMA 1

Ezt hogy képzelik, hát mi ez?!

KISMAMA 2

Hát tudod?!

Két gyerek sír.

KISMAMA 2

Nem lehet, hogy szomjasak?

KISMAMA 1

Vegyek nekik kólát, vagy mi a ló?! – Kuss legyen!

Egyik gyerek elhallgat.

KISMAMA 2

Vegyünk kólát. Odas, van nekik! – Kuss legyen!

Másik gyerek is elhallgat.

A két gyerekkocsit otthagyják a járdán, lelépnek az úttestre, és a terített deszkához mennek.

KISMAMA 1

Két kóla, de hidegen!

FÉRFI

Igenis. Tölt két kólát. Százhatvan.

RÖVIDNADRÁGOS

Belenéz a kocsikba. De szép ólomszínük van nekik… Ezek már az anyatejjel… Ezek már szénmonoxidra működnek…

79
KISMAMA 1

Ez nem elég hideg!

FÉRFI

Pedig, csókolom, hűtve volt, valaha!

Nagy melegben nem ajánlatos hideget inni, holtbiztos megfázás…

KISMAMA 1

Tégedet a kutya se kérdezett, nyanya!

Csönd.

FÉRFI

Bocsánat, kiskegyed! Kismama 1 odanéz, Férfi lassan leönti a ruháját kólával. Jaj, de sajnálom! Tovább önti. Ne haragudjon! Önti. Kimossuk a vájdlingban, ha akarja! Az utolsó cseppet is kirázza. Jaj, de sajnálom, sorry!

KISMAMA 1

Spéttel sikít. Hát, hát, hát!… Ugrándozik, a kezével lapátolja le a kólát a ruhájáról, turisták szorgosan filmezik és fényképezik.

FÉRFI

Le szoktuk önteni mi férfiak a nőket lépten-nyomon, a nagyobb termékenység kedvéért… Ősi ünnepi szokás ez minálunk…

TURISTA 3

What’s the name of this holiday?

It is internationally called Easter. It is called Easter.

TURISTA 3

Bólogat. Easter! Easter!

TURISTA 2

Easter? In this season of the year?!

RÖVIDNADRÁGOS

We have Easter all over the year…

Asszony a szemetet odébbdobja a megtisztított, meglocsolt területről, új területhez ér, amelyről az előbbire dobja vissza a szemetet, és ezt így fogja folytatni végig.

IDEGENVEZETŐ

Megörül. Ister, Latin name, is, ööö… Danube, Ister… Ister, Danube… You know? You know? Blue Danube!… Symphony, you know, Blue Danube…

A Kék Duna nem szimfónia, hanem keringő…

IDEGENVEZETŐ

Nem mindegy ezeknek?! Örüljenek, hogy angolul mondom nekik!

80
RÖVIDNADRÁGOS

We have this sort of holiday all over the year… Every day it goes like this… And we make congestions out of fun, every single day! Kind of a national habit! The European Union has recognised it as a „Hungaricum”! They are taking us over from the dacaying Balkan we traditionally belong to, just because of this special feast of ours… They adore our feasts, those in the West…

Nő és Férfi önfeledten hahotázik, Rövidnadrágos fapofával áll. Vállalkozó morcos, amiért nem érti.

TURISTA 1

Really?! It’s terrific!

IDEGENVEZETŐ

Mit mondott?! Mit mondott nekik?! Nem lehet csak úgy akármit mondani nekik! Mégiscsak a mi vérünk…

FÉRFI

Egész évben minden nap ünnepeljük a húsvétot… Olyankor fertelmes jókedvünkben közlekedési dugókat okozunk… Az Európai Unió emiatt a sajátosságunk miatt vesz fel minket a kebelébe, és védett magyar értéknek ismerte el… Csak és kizárólag ezért vesznek fel minket… Ezért a folytonos ünnepért… Különben otthagytak volna minket a Balkánon…

A turisták filmeznek, főleg a Kismamákat. Vállalkozó némi spéttel nevetni kezd.

RÖVIDNADRÁGOS

Voltak nekem jelzőim is, egyebek… „A rohadó Balkán, amelyhez tartozni szoktunk…”

FÉRFI

Nem szinkrontolmács vagyok!

IDEGENVEZETŐ

Nekik aztán édesmindegy, nem tudnak ezek semmit… A fejét csóválja. Ezeket már megrontották odakint.

Kismama 1 nem mer már szólni, odavigyorog a kamerákba, integet, dühöngve visszatér a kocsihoz, Kismama 2 követi.

81
KISMAMA 1

Odébb talán át lehet menni, gyere, bazmeg, basszák meg…

Jobb felé tolják a kocsikat.

TURISTA 1

What did she say?

IDEGENVEZETŐ

Nó, nó, nó bjutifull…

RÖVIDNADRÁGOS

„Come on, fuck it.”

TURISTA 1

Oh, yea! Oh, yea!

TURISTÁK

Oh, yea!

Egyetértőleg bólogatnak.

TURISTA 1

This is it! This is it! I did’nt find it in the dictionary, és anyuka nem akarja nekem mondani sose…

KISMAMA 1

Láttad? Hát láttad, bazmeg? Fogta, és kezdte önteni, rám, a faszfej geci állat!… Bazmeg, ez… Hát ez!…

KISMAMA 2

Tényleg, hát ilyet még… A kibaszott kurva picsába!

TURISTA 1

What did she say?

RÖVIDNADRÁGOS

It’s too complicated.

KISMAMA 1

Aszonta, bocsánat, és kezdi önteni az állat, lassan, rám, a ruhámra, a geci állat!… Aszonta, bocsánat, és önti… Nabazmeg, bazmeg!

KISMAMA 2

Hát, bazmeg…

KISMAMA 1

Kiskegyed! Aszonta, kiskegyed! Rám! A segg! A szopottfaszú geci moslék!

KISMAMA 2

Öntötte. Ja. Hubazmeg. A picsafej.

Kitolják a kocsikat jobbra.

VÁLLALKOZÓ

Baromi vicces. Még egyszer ilyet csinál, kirúgom! Egy vendéggel, aki fizet, ilyet!

FÉRFI

Nem tud kirúgni, mert nem szerződtem magával.

VÁLLALKOZÓ

Akkor minek csinálja?!

FÉRFI

Társadalmi munka.

Vállalkozó az ajkát harapdálja, mert látja, Idegenvezető fizetni készül.

82
IDEGENVEZETŐ

Mennyi lesz?

FÉRFI

Kétezer-nyolcszázhetvenkettő.

IDEGENVEZETŐ

Pontosan?

FÉRFI

Pontosan.

IDEGENVEZETŐ

Ötezrest ad. Háromezernégyből… Vagy nem is, inkább négyezerből, mindegy, fizeti a cég… Ezek baromi gazdagok odakint, képzelje. Még a szemük se áll jól. Zsebre vágja a visszajárót. Na viszlát. A mikrofonba. Kedves vendég honfitársak, amíg a buszunk kiszabadul, folytassuk rendkívüli városnéző sétánkat…

FÉRFI

Idegenvezetőhöz. Figyeljen ide… Azt a kicsit régről ismerem… Jobban tud magyarul, mint maga vagy én…

IDEGENVEZETŐ

Mit mond?

FÉRFI

Nobel-díjas fizikus! Itt tanult nálunk, meg Dubnában…

IDEGENVEZETŐ

Hát aztán?! Van minekünk egy tucat Nobel-díjasunk, és még mennyi lehetett volna, de mennyi! Turistákhoz. Mi találtuk fel a golyóstollat, a golyóscsapágyat, a kocsit, a kereket, a golyót, a hogyhívják… Bláthy… Bláthy… a csonkakúpot, a propellert, a vitaminokat, a dízelmotort, a tévét, a tankot, a tengeralattjárót, a holokauszt-irodalmat, az atombombát meg a hidrogénbombát, a számítógépet és a búgócsigát! Sokkal több Nobel-díjunk is lehetett volna, de mennyivel! Csak ellopták tőlünk! Mindent elloptak! A népnyúzó hódítók, a népellenes összeesküvők, a betolakodók, a bérencek… Az idegenszívűek! Ellopták, ami a miénk volt! És egyedül maradtunk!

TURISTA 2

Mit mondja? Mit mondja? Nem ért… Népnyúz? Betolkovadó? Bérönsz? Idegön szív? What the hell?

83

Se Férfi, se Nő, se Rövidnadrágos nem akar fordítani.

TURISTA 1

Nekem anyuka mondja, olyan… khőu útak… de én nem látok… Amibe a lószart a verébek esznek…

IDEGENVEZETŐ

Mit tetszik mondani?

TURISTA 1

Kétségbeesetten. Anyuka mondja, hogy az gyönyör, és csak ideháza! Pussy!… Pussy!… De én sehol látok… Ezért jöhetem el ide, miaou… miaou… stone? Miaou, stone?…

Nagy csönd.

Macskakő!

TURISTA 1

That’s it! Macskakhőu! Hol van?! Macskakhőu! Örömében sír.

Nemigen van már… A külvárosban…

TURISTA 1

Odamegyni! Odameszni!

IDEGENVEZETŐ

Balra mutat. Majd máskor, most arrafelé egy másik stadionhoz érünk, amelynek alapozásakor hun rovásírásra bukkantak…

VÁLLALKOZÓ

Na ne hülyítsen, rovásírás, a Fradi-pályánál?!

IDEGENVEZETŐ

Ne szóljon bele! Én se szólok bele a maga szakmájába!

TURISTA 3

Hátramutat. Ez egy stadion, is, ugye, ez egy szintén stadion, nem? Ez mi a név?

IDEGENVEZETŐ

Nagyon régi, nagyon régi. Veri old. Too. Veri.

TURISTA 3

Déjdpapiii foci… Játszani championship, óhaza… óházában?… Mutatja fotou, fekete-fehér, dzsaszt gólat lő rajtata… Déjdpapiii kétláb, balláb, jobbláb, fej, minden! Ekkora, ööö, combok! Mutatja. Masszív déjdpapiii, cancer, but survived, three times, and died nintytwo, while fucking!… Mutatja. Iron-miner, he was! Vasbanya… Vasbanyász?… Déjd84papiii magyarul, én american… Sose beszélek…tem, én, annyi, mint Déjdpapiii…vel… Sose többet… Senki, egész életbe… Déjdpapiii!… Szipog.

TURISTA 1

Anyuka akar micsoda, olyan… – Hámoz?… – Hómez?… – Sír, amikor mond… Vágyik vissza, szegény anyuka, ide, képek, ööö, nézgedél – látképek, pedig sose volt anyuka Budapestben… Vinni akar én őneki…

IDEGENVEZETŐ

Az órájára néz. A stadionnál metróra szállunk, és a belvárosban vehetnek matyóbabát, népi szőttest, hímzést, furulyát, butykost… – Hímez!

TURISTA 1

Hímez! That’s it! Hímez!

IDEGENVEZETŐ

Ugye, ugye, fog ez menni! – A Bazilika, ami mélyen összeköt, ma már holnapra marad… És ne tekeregjenek el, mert mi most egy kicsi közösség részei vagyunk valamennyien, úgyhogy össze kell tartanunk, egységbe kell forrnunk… Meg fogják érezni, hogy itt rengeteg múlt van minden kőben, minden malterban, minden akácosban, minden szőlővesszőben, ami a nektárt, és ez az, amiért ide kell születni, és ide is kell halni…

Turisták Idegenvezető után kimennek balra.

Második jelenet

Ez igaz?

FÉRFI

Micsoda?

Az a Nobel-díjas…

FÉRFI

Nevet. Sose láttam.

Nő és Rövidnadrágos nevet, Vállalkozó is felnevet.

FÉRFI

Rövidnadrágoshoz. Milyen jól tud maga angolul!

RÖVIDNADRÁGOS

Csak nem?

85
FÉRFI

Kéne a vállalatomnak egy ilyen pasas.

RÖVIDNADRÁGOS

Nekem viszont nem kell a maga vállalata.

FÉRFI

Azt se tudja, mivel foglalkozunk!

RÖVIDNADRÁGOS

Olyan mindegy, vállalat!

FÉRFI

Kis csönd után. Jó, hát értem én…

VÁLLALKOZÓ

Mindjárt hozzák a lisztet, az élesztőt, az olajat… Hajlandó lángost sütni, aranyoskám? Mert kinézem magából, hogy tud!…

Tudok egy isteni receptet. Lábosban kikeverünk egy tojást sóval, hozzáadjuk az élesztőt, egy kefirt, a lisztet, és annyi tejet, hogy a tészta megfelelő sűrű legyen. A végén egy bő kanál olaj, belülről alaposan kiolajozunk egy nagy nejlonszatyrot, beleöntjük a masszát, lazán összekötjük, berakjuk a fridzsiderbe… Másnap lehet sütni belőle, annyit vesz ki az ember, amennyit megsüt, harmadnap is jó még, csak vigyázni kell, mert kinyomja a fridzsider ajtaját…

VÁLLALKOZÓ

Na! Süt nekem?

Nem.

VÁLLALKOZÓ

Megduplázom az órabérét.

Ócska lángost nem sütök.

VÁLLALKOZÓ

Na, kislány, ne csinálja!…

Nem.

FÉRFI

Süt majd nekem ilyet egyszer?

Nem.

FÉRFI

Miért nem, az isten áldja meg, hát miért nem?!…

Fölteszem a kávét.

Nő a padhoz megy, és újabb kávét készít be.

Asszony térdre ereszkedve ollóval vagdossa a csenevész füvet, amelyről előzőleg a levágott fűre dobálta a szemetet. Nézik. Csönd.

Vállalkozó a Zsiguliból nagy táblát vesz ki, krétával ráírja az árakat forintban, kicsit tűnődik, aztán ráírja euró86ban is, és a Peugeot-nak támasztja. A többiek nézik. Vállalkozó a sör árát a kezével letörli és a háromszáz helyett háromszázötvenet ír a helyébe. Beírja a lángost: az egyszerű lángos 450 Ft, a többi arányosan drágább. Az egyszerű lángos mellé két eurót ír, és a többi árat hasonló módon drágítja euróban. Férfi bólogat, és nem szól.

RÖVIDNADRÁGOS

Tűnődve. Sajátos átszámítási kulcsa van magának. Mintha euróban húsz százalékot lejtene fölfele…

VÁLLALKOZÓ

Fizessenek a gazdagok, a kurva anyjukat nekik! Úgyis bitangul kizsákmányolnak minket, nem is tudjuk, mennyire!

Férfi bólogat.

Harmadik jelenet

Balról bejön három bőrfejű, a megfelelő kivert szöges szerkóban, bakancsban, az egyiknek a fülén fülhallgató, arra ringatódzik, lépked, a másik kettő őt utánozva lépked, vállukra terítve nagy magyar trikolór; a terített deszka előtt megállnak, a kínálatot gusztálják, Férfi mindenesetre mindhármójuknak kinyit egy-egy üveg sört.

Jobbról bejön két hittérítő hosszú, sárga köpenyben, azok is kopaszok. Csönd.

TÉRÍTŐ 1

Perselyt ráz. Térjetek meg, nyomorultak, térjetek meg!… Ez az idők vége, az idők mélye, az időknek az ideje, amikor eljött az idő!

TÉRÍTŐ 2

Eljött az idő! Szórólapokat osztogatna, de senki se fogadja el.

TÉRÍTŐ 1

Az idő az Örökkönvalónak semmi, az Örökkönvaló megítél, és kárhozatra juttat, az Örökkönvaló, a Tűzre!

87
TÉRÍTŐ 2

A Tűzre, a Tűzre, a Tűzre!

BŐRFEJŰ 1

Na basszátok meg, bazmeg!

TÉRÍTŐ 1

Tönkretettétek a földet, a levegőt, a vizeket, tönkretettétek magatokat, nyomorultak, szerencsétlenek!…

TÉRÍTŐ 2

Boldogtalanok, boldogtalanok!…

BŐRFEJŰ 2

Hú, bazmeg, bazmeg! Húúú!…

TÉRÍTŐ 1

Azonnal térjetek meg, nyomorultak, térjetek meg!

TÉRÍTŐ 2

Térjetek meg, térjetek meg!

TÉRÍTŐ 1

Most még lehet, az utolsó előtti pillanat, most még lehet…

TÉRÍTŐ 2

Most még lehet, most még lehet!…

TÉRÍTŐ 1

De holnap késő, késő, késő…

TÉRÍTŐ 2

Késő, késő, késő…

BŐRFEJŰ 3

Holnap, bazmeg, mi? Vihog. Holnap, holnap, mi? – Beverjem a pofájukat?

BŐRFEJŰ 1

Hagyjad őket, bazkikám. Emeli a sörét. Ki a jobb?!

BŐRFEJŰ 2, 3

Magyarok!

BŐRFEJŰ 1

Ki a jobb?!

BŐRFEJŰ 2, 3

Magyarok!

Isznak. Csönd.

TÉRÍTŐ 1

Rázza a perselyt. Adakozzatok!

Állnak mozdulatlanul valamennyien.

TÉRÍTŐ 2

Köszönjük, hálásan köszönjük, köszönjük! Hajlong.

Csönd.

TÉRÍTŐ 1

A terített deszkához megy. Hideg a sör?

FÉRFI

Tegnap még az volt.

TÉRÍTŐ 2

A terített deszkához megy. De kurva meleg van!

88

A két Térítő sört iszik. Bőrfejűek nézik, hogy köthetnének beléjük. Vállalkozó ugrásra készen áll, kezét zsebre dugja.

FÉRFI

Vállalkozóhoz. Nem kell, nyugi. – Virslit nem parancsolnak?

TÉRÍTŐ 1

Munka közben vegetariánusok vagyunk.

Csönd. Asszony befejezte a vagdicsálást, kis kannából locsolgatja a gyomokat, aztán eltűnik jobbra.

BŐRFEJŰ 3

Csámcsog. Iszik, és csámcsog. Työpp-työpp-työpp. – Beverem a pofádat, te mocskos féreg.

A két Térítő kicsit odébbhúzódik. Csönd.

BŐRFEJŰ 3

Röhög. Beszartak, työpp-työpp! – Mondjátok utánam: „Kihányom a belemet tőletek!”

Csönd. Balról bejön a két rendőr, észreveszik a helyzetet, megállnak, majd elfordulnak, és ráérősen, rutinosan kiballagnak balra. Nő, Vállalkozó, Férfi látta őket. Vállalkozó jobb keze a zsebében. Férfi aggódva sandít féléje. Csönd.

BŐRFEJŰ 3

Nem akarják mondani, hát még ilyen mocskok! – Nem mondjátok utánam, hogy „kihányom a belemet tőletek!”?

Bőrfejű 2 lekeríti a válláról a zászlót, alatta biciklilánc van, a kezébe veszi, pörgetni kezdi, elfordulva a többiektől.

BŐRFEJŰ 2

Elloptátok a Sunyókát, ti loptátok el, szemét mocskok!

TÉRÍTŐ 1

Micsodát?

BŐRFEJŰ 2

A Sunyókát, mert kurva sok a pénzetek, a büdös pénzetek, és le lett szerződve, az ilyenek miatt, ti voltatok! Sír. Elvittétek a büdös Dániába, a Sunyókát!

BŐRFEJŰ 1

Ne csináld!

BŐRFEJŰ 2

Zokog. Egyszer azt mondta nekem a Sunyóka, mikor ott tolongtam, hogy „Mi van, faszi?!” Ezt mondta, nekem, a Sunyóka! És nevetett! Sír. Nem volt másom nekem, csak a Sunyó, és akkor jönnek a 89mocsok idegenek, ezek, és elviszik! Dühödten lóbálja a bicikliláncot.

FÉRFI

Srácok, nem akartok beszállni? Kaptok óránként ezerötöt.

BŐRFEJŰ 1

Mi van, faszi?

FÉRFI

Kéne árulni… Lángos is lesz, azt kéne majd körbevinni…

BŐRFEJŰ 3

Lángos! Kurvaélet! Lángos! Työptyöp!

TÉRÍTŐ 1

Kétezer?

FÉRFI

Ezeröt.

TÉRÍTŐ 1

Másik Térítőhöz. Ez több, mint amit mi kapunk.

TÉRÍTŐ 2

Hát…

TÉRÍTŐ 1

Figyelj, ha nem jelented, én se jelentem.

TÉRÍTŐ 2

Jó, hát be lehet iktatni…

FÉRFI

Ezt a szart levehetnétek, amíg…

TÉRÍTŐ 2

Ha nem jelented?…

TÉRÍTŐ 1

Én nem, ha te nem…

A két térítő a fején át leveszi a sárga köpenyt, alatta póló meg farmer van. A perselyt és a szórólapokat leteszik a földre, arra terítik a köpenyüket.

BŐRFEJŰ 1

Mi van?! Férfihoz. Hátha minket is érdekel, kurvák!

FÉRFI

Szerintem lesz magukra igény, mindjárt ebédidő… Vállalkozóhoz. Na?

VÁLLALKOZÓ

De akkor meló van, értjük? Sima lángos négyszázötven, tejfeles ötszáz, sajtos-tejfeles ötszázötven… Ejróban húsz százalékkal több…

BŐRFEJŰ 3

Hol a picsába, milyen lángos?!

BŐRFEJŰ 1

Mi van, ejróban, micsoda?

BŐRFEJŰ 2

Sír. Elvitték a Sunyókát…

BŐRFEJŰ 1

Majd visszajön… Hagyjad már abba… Vissza fog az jönni…

90
BŐRFEJŰ 2

Ígérd meg!

BŐRFEJŰ 1

Azok ottan profik, kirúgják a Sunyókát mindjár, és jöhet ide vissza…

VÁLLALKOZÓ

A lángost már hozza valahol az asszony…

TÉRÍTŐ 1

Bőrfejűekhez. Ötszáz forint, az két ejró húsz… Ötszázötven, az két ejró hetven… Így valahogy…

BŐRFEJŰ 3

Szétverem a pofádat, te mocsok! – Szétverjem a pofáját neki?

BŐRFEJŰ 1

Nyughass, bazmeg.

Balról nagy berregéssel oldalkocsis motorkerékpáron jön Feleség, a hátsó ülésen hatalmas konténerek, az oldalkocsiban edények és PB-gázpalack, elosztó és mikró, felhajt a járdára, lefékez a pad előtt, leveszi a bukósisakot.

FELESÉG

Még meleg…

Nagy sürgés-forgás, pillanatok alatt összeszerelik a gázt a kis tűzhellyel.

VÁLLALKOZÓ

Mikró? Azt nem hoztál, mi?!

Feleség előveszi a mikrohullámú sütőt és a deszkára teszi.

VÁLLALKOZÓ

Elosztót persze nem raktál bele, mi?!

Feleség egy elosztót dug a vezetékbe, abba a sütőt, felteszik az olajat, gyúrják a tésztát, Férfi beüzemeli a mikrót, és egy adag kihűlt virslit tesz bele; Vállalkozó, Nő, Férfi, Rövidnadrágos, Srác igen jól működik együtt.

VÁLLALKOZÓ

Fokhagyma, só?!

FELESÉG

Kicsit fáradtan, unottan. Ott van az oldalkocsiban…

VÁLLALKOZÓ

Bőrfejűekhez. Na ugrás, badibildek!

Bőrfejű 1 előszedi.

BŐRFEJŰ 1

Pucolni!

Két másik bőrfejű nekilát fokhagymát pucolni. Mind a ketten leveszik a bőrzubbonyt, csak trikó van rajtuk.

Balról jön Kamionos egy csomó bulvárlappal a kezében, csodálkozva megáll.

91
VÁLLALKOZÓ

Jó, hogy jön, beszállhat.

KAMIONOS

Mi van itt, Balaton?

FÉRFI

Hozhatna egy tavat, akkor üdülőhelyi felárat kérhetnénk.

VÁLLALKOZÓ

Maga mit szállít?

KAMIONOS

Epret… málnát…

VÁLLALKOZÓ

Átveszek egy-egy ládával.

KAMIONOS

Á, azt nem lehet, a plomba…

VÁLLALKOZÓ

Plomba, na ne vicceljen, plomba! – Egy-egy láda, mi az? Belefér a kálóba. – Feleséghez. Még kéne tányér! Mért nincs elég tányér, a kurva életbe?!

FELESÉG

Unottan. Benne van az oldalkocsiban.

Megszólal Feleség mobilja, a füléhez tartja, hallgat, majd üvölt.

Igenis megcsinálod azt a rohadt fizikát, mert szétverem a pofádat! Az apád is szétveri a pofádat! Délután jön a tanár, addig úgy megcsinálod, mint a kurvaisten! Dühösen elzárja. A Pityu! – Na megyek, nem érti azt a rohadt fizikát, a nyavalyás! Ha kell valami, csörögjél… Megfordítaná a motort, három bőrfejű ugrik, segítenek, Feleség felpattan és kipöfög balra.

KAMIONOS

Egy Danuvia, istenem!

VÁLLALKOZÓ

Vak maga?! Danuvia?! Abból csak százhuszonötös volt! Pannonia, apám, echte Pannonia, kétszázötvenes!! A fateromé! Egyenként pucolom a csavarjait! Vadi új a hajtólánca, direkt csináltattam! Tudja, mennyi volt?!

KAMIONOS

Gyönyörű darab!

VÁLLALKOZÓ

Ne gyönyörködjön, hozzon már egy-egy láda epret meg málnát!

KAMIONOS

Az a helyzet… Szóval, csak az útiokmányokon…

VÁLLALKOZÓ

Mért, mit szállít, arabokat?

92
KAMIONOS

Körülnéz, halkan, de mindenki hallja. Műkutyákat.

Megállnak a munkában.

KAMIONOS

De ne mondják meg senkinek…

HAJLÉKTALAN

Mit tetszett mondani?

KAMIONOS

Valahol a picsába gyártják, Ázsiába vagy hol, ott kurva olcsó, de nyugaton még veszik, mint a cukrot… Nem kell etetni, nem szarik, de ugat, és csóválja a farkát, és nyalja az ember kezét, és lehet simogatni, mert igazi műszőre van neki… Infarktus meg magány ellen pont olyan jó, mintha igazi lenne, orvosilag be van bizonyítva…

VÁLLALKOZÓ

Jó, most mit állnak?! Gyerünk! A kész lángosokat mért nem viszi senki?!

A két Térítő nagy tálcákon viszi ki jobbra a kész lángosokat, sótartókat is visznek, tejfölt, sajtreszeléket, meg néhány fokhagymát ecetes lében.

RÖVIDNADRÁGOS

Gyúrja a tésztát, néha feldobja, lengeti, mint az olasz pizzások. Műkutya! Ez a nagy eszme! Én műszart is raknék bele. Ami csak a séta során potyog ki. Össze lehet gyűjteni, és visszatölteni…

Ne olyan vékonyra, nem pizza lesz, hanem lángos! Ő is gyúr.

RÖVIDNADRÁGOS

Nálunk, odahaza, Alsó-Szicíliában, mi maffiózók így szoktuk…

VÁLLALKOZÓ

Gyerünk, nem lógunk…

A három Bőrfejű is tálcán viszi a lángosokat, ők balra el.

HAJLÉKTALAN

Én leszek a kóstoló… Mátyás királynak is volt ilyen, hogy nincs-e benne méreg… Olvastam…

Nő letör neki egy darabot.

KAMIONOS

Maguk olyanok, mint egy termelési regényben. Én még olvastam olyat, marha szépek voltak, 93lehetett rajtuk bőgni! Ez itt egy olyan világháború utáni újjáépítés!

Dolgoznak.

Kamionos átmászik a kocsikon, és a kamionján matat.

FÉRFI

Közlöm magával, hogy fel van véve.

Meg se jelentem az interjún!

FÉRFI

Megvolt az interjú. A helyszín nem számít, arra nézve nincsenek előírások. Alaposabb kikérdezésnek vetettem alá, mint általában. Megalapozott döntést hoztam. Fel van véve.

Nem, nem! Majd tessék kérdezgetni, és én totál hülyeségeket fogok válaszolni, ha egyáltalán odamegyek. Nem fog maga fölvenni engem!

FÉRFI

De hát miért nem, az isten áldja meg! Legalább száz jelölt közül választottam!

Mert én nem fogok maga alatt dolgozni.

FÉRFI

Mi az, hogy alattam?! Még hogy alattam! Tudja, mennyit fizetnek?!

Nem érdekel. – Vegye már ki, odaég!!

FÉRFI

Hoppá! Kiveszi egy fogóval a lángost, nézegeti. Nem vészes. Majd leárazzuk.

VÁLLALKOZÓ

Azt én döntöm el. Megszemléli. Nem árazzuk le.

FÉRFI

Akkor is ki fogom tölteni a tesztjét, és alá fogom hamisítani az aláírását!

Milyen tesztet?

FÉRFI

Amit mindenkivel ki kell töltetnem… Hogy mik a szexuális szokásai, hogy rendszeresen maszturbál-e, hogy álmodik-e azzal, hogy a papája megerőszakolja, hogy milyen állat a kedvence… Remélem, nem a macska?!

Macska? Nem tudom… De miért ne?

94
FÉRFI

Mert a vérfaszfej amerikai pszichológusoknak a macska gyáva és hízelgő, és aki a macskát jelöli meg, azt nem szabad felvenni. És ehhez minden barom multi tartja magát, képzelje! Mint a nyakkendőhöz… Tiszta középkor: babonák alapján vesszük fel a nyomorultakat.

Csönd.

Ne vicceljen már velem!

FÉRFI

Dehogy viccelek! Én ilyet nem tudnék kitalálni.

Akkor mi a helyes kedvenc állat?

FÉRFI

Mondjuk a harkály… Az nincs a tiltottak között, azzal nem veszít pontot. De majd én kitöltöm a tesztjét, ne féljen… Az aláírását, amit én hamisítok, a mi saját főállású grafológusunk fogja megnézni, és messzemenő következtetéseket fog levonni a bővérű nőiségére nézvést, ezt garantálom… Egy vadbarom, nem bírta elvégezni a közgázt, kibukott a másodikból kétszer, de az unokabátyja az egyik beruházó barátja, vagyis a hitelezője… így lett ő a mi grafológusunk… élet és halál ura…

Csönd.

Eltökélten. Kedvenc állatom a macska. Fennen fogom hangoztatni.

FÉRFI

Csak hangoztassa; a tesztjében harkály lesz! Fakopács!… Hogy a fenébe hívják angolul?…

Woodpecker…

FÉRFI

Tényleg!

Minek magának a harkály angolul?

FÉRFI

Mert nekem kell lefordítanom az összes hülye tesztet angolra, az idióta magyar és lengyel és osztrák vezetők számára, akik egy büdös kukkot se tudnak angolul… Ezzel szoktam vacakolni éjszakánként, a 95kurva édes anyjukat!… Mert elvileg bármikor jöhet egy ellenőrzés Belgiumból, sose jön, de jöhet…

A belgák eszerint angolul beszélnek?

FÉRFI

Eszerint… Bár a cég persze csak névleg belga, valószínűleg ukránok állnak mögötte… Legyint. Hosszú…

Nő csodálkozva tűnődik.

VÁLLALKOZÓ

Odaég, vigyázzon!

Bocsánat! Megfordítja a következő lángost.

KAMIONOS

Jön, kezében egy szép nagy műkutyával, leteszi a Skoda hűtőjére. Hát ilyenek. Ez nem mozog, mert a csipeket külön csomagolták, azt nem akarom feltörni… De ilyenek. Németben darabja ötven ejró. Azt mondják, fél ejró sincs az önköltsége, nyolc-tíz éves sárga kölkök gyártják…

A kutya egyszerre ugatni kezd és csóválja a farkát, Kamionos megijed, elugrik. Nevetés.

Anyád! Mégis benne van a csip!

A kutya ugat, a farkát csóválja, a fejével bólogat, majd hirtelen abbahagyja.

Kamionos lecsap rá, és a hóna alá csapva, a Skoda hűtőjén átugorva elviszi háta.

Negyedik jelenet

Balról jön öt fáradt, megviselt férfi, mind táblát vonszol maga után vagy a vállán, rajta a felirat: „Tiltakozunk!” Megállnak, a terített deszkához mennek, az árakat nézik.

EGYIK

Na?

MÁSIK

Kurva drága.

EGYIK

Azért egy sört bedobunk.

HARMADIK

Be.

Nő tölt nekik.

96
FÉRFI

Virsli? Lángos?

NEGYEDIK

Nem, köszi… Hosszú a sor arra? Fejével jobb felé int.

FÉRFI

Hosszú.

ÖTÖDIK

Legalább négy kilométert baktattunk eddig… Az istenit!…

Maguk mi ellen tiltakoznak?

EGYIK

Felemelték az autópályadíjat, azóta rajtunk megy keresztül az egész kamionforgalom, a főutcán…

MÁSIK

Dübörögnek éjjel-nappal… megrogytak a házak… Nem lehet lélegezni…

HARMADIK

Több mint egy éve tiltakozunk, beadványokat irkálunk, semmi…

MÁSIK

Le vannak azok fizetve, a helyi vezetők…

HARMADIK

Csak hát nem lehet leváltani őket… Be vannak betonozva… Négyévente fizetik a nagyfröccsöt a népnek, azok meg rájuk szavaznak…

NEGYEDIK

Délre volt kitűzve az útelzárás…

HARMADIK

Lekéstük.

Útelzárás?

EGYIK

Elzártuk volna az utat, délután ötig… De nem értünk oda…

MÁSIK

Lehet, hogy a többiek se értek oda, emiatt a hülye dugó miatt…

HARMADIK

Két hónapja szervezzük!… Egy csomó buszt szereztünk, meg traktorokat, hogy keresztbeálljanak… És erre!…

Bánatosan isszák a sörüket.

VÁLLALKOZÓ

A buszokat bérelték?

HARMADIK

Ja, az istenit neki! Hét traktort, meg három buszt!…

FÉRFI

Fogják fel úgy, hogy sikerült!

97
HARMADIK

Mi?

FÉRFI

Ez is útelzárás, nem? Elérték.

NEGYEDIK

Mit mond?

Hogy itt is el van zárva az út!

EGYIK

És?

Lengessék azt a táblát, mit lógatják! Itt is élnek emberek!

NEGYEDIK

De neeem, mi szándékosan akartuk elzárni az utat, kijött volna a tévé meg a médiák! Le volt egyeztetve! Benne lettünk volna a híradóban! Le voltak fizetve!

Itt is lehet tiltakozni!

ÖTÖDIK

Ti értitek, hogy mit mond?

A többi négy a fejét rázza. Isszák a sörüket.

FÉRFI

Nőhöz. Az fáj nekik, hogy itt nincsen meg a vizibilitásuk.

VÁLLALKOZÓ

Mijük nincs nekik?

FÉRFI

Láthatóságuk…

VÁLLALKOZÓ

Ja!… Mért nem magyarul mondja?

Ide kéne hívni a turistákat, vegyék fel őket, amint lengetnek a tábláikkal, bele a kamerákba! Érne annyit… És meg lennének nyugodva.

FÉRFI

Egy szociálpszichiáter veszett el magában.

Jobbról jön Koccanó és Belemenő, békésen beszélgetnek.

KOCCANÓ

És akkor felkötötte magát, de megtalálták és levágták, na akkor felvágta az ereit, de rátaláltak a kádban és megmentették, és elzárták előle a gyógyszereket, mégis bevett valamit, na akkor kimosták a gyomrát, és közben meghalt a felesége egy kurva gyors rákban, és a fiát másnap elütötte a villamos, úgyhogy együtt temették őket, és ment a temetőben a papáját támogatva, tök egészségesen, és úgy káromkodott, hogy a papnak kellett ráüvöltenie…

98
BELEMENŐ

Nyerít. Jóóó!

A terített deszkához mennek.

KOCCANÓ

Két sör! Belemenőhöz. Az én rundom.

BELEMENŐ

Jó, a következő az enyém. – Tömény nincs?

FÉRFI

Nem tartunk.

Férfi kinyit két üveget, poharat tesz elébük, azok isznak.

BELEMENŐ

Na ezt hallgassad meg, öreg! A haverom, ilyen kicsi kora óta ismerem, na figyeld. Először volt neki egy mopedje, elütötte a villamos, megúszta. Vett egy motort, nekiment a fának, megúszta válltöréssel. Vett egy kocsit, kisodródott, fejjel állt bele az árokba, de semmi. Vett egy új kocsit, elaludt, belecsúszott hátulról a kamionba, fél milliméterre volt a fejétől a hátsó tengely, totálkár, megúszta agyrázkódással… Vett egy terepjárót, áttörte a híd korlátját, bele a vízbe, kiúszott… A biztosítóban már röhögtek… És akkor ment ki a konyhába kenyeret szeletelni, megcsúszott a kés, bele az ütőerébe, nem bírta elszorítani, vacakolt egy spárgával, a felesége meg közben tévézett a szobában… Pár óra múlva gyanús lett a nőnek, kiment, a haver addigra elvérzett… A fogában volt a spárga!… Na?!

KOCCANÓ

Hát, hát! Elismerően bólogat.

MÁSIK

Na ezt hallgassák meg! – Az apósom apja, erős pali, már nyugdíjas, de csinált az mindent, falazott, betonozott, ácsolt, fát vágott, na szóval otthon folyton kiakadt a vécétartályban az úszó…

NEGYEDIK

Van ilyen…

ÖTÖDIK

Hú de mennyire!…

Jön Kamionos, átlendül a Skodán.

MÁSIK

Na feláll a csészére, felhajtotta előtte rendesen, hogy ne az ülőkére álljon, szereli, szereli, megcsúszik, 99belekapaszkodik a csőbe, de megrántja a vállát, kurva szar, lemászik, beviszi a létrát, hogy majd onnét…

BELEMENŐ

Két lángost is! – Mivel kéred?

KOCCANÓ

Tejföllel meg sajttal…

BELEMENŐ

Két lángos tejföllel meg sajttal!

Rövidnadrágos bedobja a tésztát az olajba.

MÁSIK

Áll a létrán, matat a micsodában, de nem fér hozzá, és kicsúszik alóla a létra, ő meg már nem bír kapaszkodni a megrándult vállával, ugye, de a lábával keresi a létrát, kalimpál, és fejjel zutty bele a csészébe!

HARMADIK

Szép halál.

MÁSIK

De nem, várjál!… Kemény feje volt neki, semmi, a boncoláskor kimutatták, de kicsikét elájult, a víz meg folyt, bele a szájába, az orrába, és ott fulladt meg, az apósom apja, a vécécsészében, lábbal felfele, a víztől! – Mi?!

BELEMENŐ

Szép!

KAMIONOS

Á, uraim!… Egy haverom, együtt téptünk végig Európán, Szovjeten, Ázsián, nem ivott, nem dohányzott, kuporgatta a pénzt, májkonzervet zabált egész úton, meg lencsét kolbásszal hidegen, még kenyeret se vett, házat épített, család, minden, baromi rendes srác, volt már a lábába vagy kétmillió kilométer, amikor eladták a céget, ő nulla végkielégítés, attól kezdve egyedül nyomult, váltás nélkül, tépett, mint az őrült, soha balesete nem volt, amikor micsoda, le lett százalékolva, gyomorfekély, magas vérnyomás, minden, és inni kezdett, úgyhogy az asszony kizárta éjszakára, és télen-nyáron ott kóborolt a telepen, és kéregetett, mert enni se kapott. Na és ivott, mert dolgozott az asszony, a gyerekek az iskolában, és azt tudta, mikor jön a nyugdíjas postás, valahova elrejtette, 100egy fa tövébe, és mikor kizárták, kiásta és ivott. Elvonó, kiengedték, elvonó, kiengedték, és egy szál ruhába, pizsamába, papucsba, hóba-fagyba ott kóborol a telepen, már nincs neki nyugdíja, az asszony megdumálta a postással, és totál sovány, csak a hasa van felpuffadva, kilóg neki a hasából a mája, így lelóg neki oldalt, mint egy tarisznya, és egész éjjel tántorog és motyog és kóborol, és mindenhova bekopog, és nem ereszti be senki, ott alszik hóba-fagyba az utcán…

MÁSIK

És?

KAMIONOS

Ennyi. Ott kóborol egész éjjel, kizárva, és nem ereszti be senki! Néha megverik, mert dörömböl… Van neki a lábába vagy két és fél millió kilométer!

Összerázkódik.

Csönd.

Két lángos!

Koccanó és Belemenő elveszi a lángosát, Belemenő fizet.

EGYIK

Még sört?

HARMADIK

Naná.

Nő öt sört bont, isszák.

EGYIK

Nekem a fiam, gimnazista, harmadikos, át akart menni a főúton, reggel… Elcsuklik a hangja, iszik, csönd. A lányom, hatodikos általános, reggel, át akart menni, az iskolába… Elcsuklik a hangja, iszik. Mint a macskákat… mint a békákat…

Csönd.

NEGYEDIK

Na fizessünk.

Némán fizet mindenki. Azok öten kiisszák a sörüket, felveszik a tábláikat, kimennek jobbra. Csönd.

Helikopterdübörgés. Felnéznek. Fent balról egy szalag húzódik át a színen, rajta a reklámfelirat: „A mosómedvék már tudják!” A felirat eltűnik jobbra. A dübörgés elhalkul. Csönd.

101
Ötödik jelenet

Zenei jel, majd megszólal egy hangosanbeszélő, felfigyelnek.

FÉRFIHANG

Itt a Koccanó rádió, a Koccanó rádió! A Koccanó rádió kereskedelmi adó, szavanként négyezer plusz áfa. Itt a Koccanó rádió!

NŐI HANG

Rákszűrés és jövendőmondás olcsón, Kittitől, az emeletes busz előtt.

FÉRFIHANG

Közszolgálati közlemény: Podzemalszky Bulcsú, ötéves kisfiú várja a szüleit a kisiklott villamos vezetőfülkéjében.

Zenei jel, csönd.

VÁLLALKOZÓ

Hülyék! Nem mondták be, hol vannak! Ezt nem így kell!

RÖVIDNADRÁGOS

Kaphatok egy lángost?

VÁLLALKOZÓ

Ha megfizeti.

Adja neki önköltségen, ő is dolgozik, látja! És ő szerezte a vizet!

VÁLLALKOZÓ

Nem szerződtem vele! Maguk kaphatnak mondjuk harminc százalék engedménnyel… Majd strigulázom.

Hajléktalanra mutat. Neki is adjon.

VÁLLALKOZÓ

Ő nem dolgozik.

De közreműködő, a padja révén!

VÁLLALKOZÓ

Vele se szerződtem. Kifizettem, de nem szerződtem.

Akkor én fizetem neki.

VÁLLALKOZÓ

Kérem, de azt már teljes áron!

Szarrágó.

VÁLLALKOZÓ

Az vagyok, csókolom. Ebből élek.

102
HAJLÉKTALAN

Én inkább kólát, ha lehet…

FÉRFI

A kóláját én állom.

Tölt neki, Hajléktalan iszik. Vállalkozóhoz, aki egy füzetbe strigulákat húzogat.

Maga mit szorongatott a zsebében, boxert?

VÁLLALKOZÓ

Zsebre vágja a kezét, majd kihúzza, négy ujjára nagy pecsétgyűrűket húz. Boxert? Hát hordok én fegyvert? Nem őrültem meg! Mutatja az ujjait. Ezek pecsétgyűrűk, az nem tilos…

FÉRFI

Az nem… De ha üt, a saját ujjait töri el.

VÁLLALKOZÓ

Csakhogy ezeket egymásba lehet illeszteni… Látja? És akkor megoszlik a súly… Úgyhogy ez mégis boxer… De nem tilos! Nevet. Még a seregben tanultam…

FÉRFI

Használta már?

VÁLLALKOZÓ

Le szoktam tagadni.

Zenei motívum.

NŐI HANG

Ez már másik nő hangja, nagyon behízelgő és orrhangú, amerikai „l”-eket és „r”-eket ejt. Itt a Koccanó rádió, a Koccanó rádió, a koccanó kollégák rádiója! Számlaképes hirdetésfelvétel a vasúti aluljáróban, a Zsukban! A Koccanó rádió kereskedelmi rádió, szavanként ötezer plusz áfa!

VÁLLALKOZÓ

Na végre, kapcsoltak!

FÉRFIHANG

Helyszíni kárfelmérés, casco-rendezés azonnal csak 20% pluszért, Kerepeckinél! Délnyugati metrólejárat, éjjel-nappal.

NŐI HANG

Manikűr, pedikűr az IFA mögött, Zsuzsikánál!

FÉRFIHANG

Sürgősségi tüdőtisztítás, dohányzásról leszoktatás és garantáltan eredményes pattanáskezelés az Oxigénsátorban, tíz perc hatezer plusz áfa, a fehér mikrobuszban, a villamossíneken.

Zenei jel, csönd.

103
FÉRFI

Vállalkozóhoz. Maga mért nem hirdet? Közel vannak.

VÁLLALKOZÓ

Legyint. Rég híre ment, hogy itt vagyunk.

Bemondatom, hogy elvált nő patkányirtást vállal…

FÉRFI

Felnevet. Örkény!…

Minek állt menedzsernek, maga szerencsétlen?

FÉRFI

És maga mit akar egy multicégnél!?

Csönd.

Rövidnadrágoshoz. Itt a lángos, mit kér rá?

RÖVIDNADRÁGOS

Fokhagymát, meg sót. Így, elég lesz. Köszi. Elveszi, falatozik, tűnődik. Nőhöz. Figyeljen ide… Mit szólna, ha elvinném innét?

Helikoptere van?

RÖVIDNADRÁGOS

Még nincs… Tetszik maga nekem.

Ó, de kedves. Nekem lányom van.

RÖVIDNADRÁGOS

Hozhatja a lányát is… Kije van még, mamája? Őt is.

Mostohaanyám. Beteg.

RÖVIDNADRÁGOS

Jó, hát beteg, nem számít, majd kikezeltetjük. Mit szól hozzá?

FÉRFI

Na és hova akarja elvinni őket?

RÖVIDNADRÁGOS

Apám, maga ki lett kosarazva, kifigyeltem, úgyhogy ebbe ne szóljon bele. – Na? Én most innét elhúzok, és semmi kedvem ismerkedni odakint.

Miről beszél?

HAJLÉKTALAN

Rizsben utazik! Nagyban!

RÖVIDNADRÁGOS

Ez itt, ez az egész, ez már a kutyáké. Az egész világ a kutyáké, de csak van talán valahol egy zug…

Hőguta. Csinálok magának vizes borogatást.

FÉRFI

Hát nem látja, hogy én passzolok hozzá?!

RÖVIDNADRÁGOS

Ez az én rundom. – Nincs napszúrásom, baromi nagyot kaszáltam az előbb, mióta itt rostokolunk. Megosztanám magával.

104
HAJLÉKTALAN

Tőzsdézik, a mobilon!

VÁLLALKOZÓ

Na és mennyit nyertél, öreg?

RÖVIDNADRÁGOS

Huszonötöt.

VÁLLALKOZÓ

Ezret?

RÖVIDNADRÁGOS

Milliót.

Csönd.

VÁLLALKOZÓ

Na ne csináld itt nekem! Huszonötmillió forintot?

RÖVIDNADRÁGOS

Dollárt.

Csönd.

VÁLLALKOZÓ

Nevet. Már majdnem elhittem! Tőzsdézni, mobilon?! Nem versz át, kishaver!

RÖVIDNADRÁGOS

Nőhöz. Maga nagyon klassz nő, és én is klassz pali vagyok. Majd meglátja.

FÉRFI

Hozzád öreg, nézzél már rá!

RÖVIDNADRÁGOS

Ez neked öreg?!… Akkor te vak vagy, bazmeg! – Nincs énnekem kedvem idegen nyelven udvarolni… Túl könnyen mondja ki az ember idegen nyelven, hogy „szeretlek”… Nincs annak súlya, csak az anyanyelven… Ráfáztam már párszor… – Hadd vigyem magammal! Nincs, akit magammal vihetnék, senki… Így alakult… Nincs kedvem egyedül… Hát milyen életem van nekem? Nincs, aki örüljön velem! Nincs is kivel megünnepelnem!

VÁLLALKOZÓ

Na gyerünk, dolgozzanak, mit állnak?!

RÖVIDNADRÁGOS

Én nem szerződtem magával.

VÁLLALKOZÓ

A többiek!

Milyen kapós lettem ebben a kánikulában, tiszta téboly… Süti a következő lángost.

RÖVIDNADRÁGOS

Nem hisz nekem?

Rég volt, amikor én férfiaknak hittem.

FÉRFI

Bizonyítsd be! Hol az a kalap pénz? Mutasd!

105
RÖVIDNADRÁGOS

Nem téged akarlak elvinni!

FÉRFI

Nevet. Hát ilyet! Egy kis nyomuló szarházi! A fejét csóválja.

RÖVIDNADRÁGOS

Megfontoltan és zordan eszi a lángost. Egy sört kérek. Sört! – Három éve nem iszom!

FÉRFI

Kibont egy üveget, eléteszi. Nálunk rögtön szoktak fizetni.

Rövidnadrágos pénzt vesz elő a zsebéből, kiguberálja a pénzt.

RÖVIDNADRÁGOS

Plusz ötven, a borravaló.

FÉRFI

Tőled nem kell!

VÁLLALKOZÓ

Dehogynem kell! A borravalót utána szétosztjuk!

Férfi vállat von, és a papírtálba rakja az ötvenest is, amelyben a bevételt gyűjti.

RÖVIDNADRÁGOS

Nőhöz. Utoljára a gimiben mondtam az egyik tanárnőnek, hogy elvinném, örökre… Több, mint tíz éve… Nem szoktam én ilyesmiket mondani… Mindig azt mondom, amit tényleg gondolok, és mégis azt hiszik, hogy viccelek!…

Tegyük fel, hogy sok pénze lett valahogy…

FÉRFI

Dehogy lett neki, blöfföl!

Tegyük fel! Rám akarja költeni egy részét. Jó. De miért csak azután, hogy pénze lett?!

RÖVIDNADRÁGOS

Előtte hogy költhettem volna magára, azt, ami nem volt?!

HAJLÉKTALAN

De volt neki, ekkora bazi nagy Mercije van neki, most is ott van!… Kifelé mutat jobbra.

Előtte nem tetszettem? Amíg nem volt pénze? Addig mért nem próbált udvarolni? Miért csak most?!

RÖVIDNADRÁGOS

El voltam foglalva, pénzt kerestem! Bődületes vagyon! Hat milliárd forint! Hat milliárd! 106Itt álltunk, mert jött ez a koccanás, a büdös életbe soha meg nem néztem volna ilyenkor a mobilomat, de így megnéztem, és kockáztattam, friss aggyal, és nyertem!… Ha nincs ez a koccanás, a büdös életbe soha!…

FÉRFI

Nevet. Még egy ilyen barmot!

VÁLLALKOZÓ

Röhög. Ezzel etet minket! Röhög. Asziszi, bevesszük! Röhög, ugrál.

FÉRFI

Hat milliárd! Mobilon! Nevet.

HAJLÉKTALAN

Mer a rizs, Ázsiába…

VÁLLALKOZÓ

Barom! Röhög.

FÉRFI

Még ilyet! Nevet.

Miért nem velem foglalkozott, rögtön!? Itt döglünk fél napja!… Volt idő! Miért csak most vett észre?! – Meg akarsz venni. Gyáván, mint egy kurvát. Amíg nincs pénzed, addig nem is kísérletezel, mert reménytelennek tartod. Azt képzeled, hogy ezt csak így lehet, pénzen? – Vegyél magadnak nőt, adjál fel apróhirdetést, tódulni fognak! Keresd meg a Koccanó rádiót…

Csönd.

RÖVIDNADRÁGOS

A tűzről pattant menyecske. A lányos anya. Az anyás leány. Te vagy a gyáva, anyukám! Most lerázhatnád végre a lányodat, meg a mostohaanyádat, csak nem mered! A legszívesebben belefojtanád őket a kádba, ehelyett túlteljesítesz, ügyülibügyüli, kicsi lányom, kicsi anyukám, így is fojtogatod őket, csak lassabban…

Csönd.

Kérsz még egy lángost? Vagy kávét? Sört? Nem akartalak megbántani…

RÖVIDNADRÁGOS

Kiissza a sörét. Maguk engem nem ismernek… Én most elmegyek… Nem várom ki, amíg el 107lehet hajtani… Este már fene tudja, hol leszek… Előveszi a slusszkulcsát meg a forgalmit. Kinek kell a kocsim? Az a fekete Merci… Csönd, leteszi a forgalmit meg a slusszkulcsot a padra. Faburkolatú a volánja meg a műszerfala… Vigye, aki akarja!… Használják, vagy adják el, mindegy… Kifelé indul.

HAJLÉKTALAN

Utána megy. Nagyuram, várjon!… Méltóságos nagyuram! Egy kis aprót!…

RÖVIDNADRÁGOS

Odaadtam, amim volt, a padért. Csak a kártya van nálam…

HAJLÉKTALAN

Van egy ezresed, egybe, a gazdától kaptad!

RÖVIDNADRÁGOS

Csodálkozva. Igen?

HAJLÉKTALAN

Van a sarkon egy gép, a falba, szoktam ott szobrozni, csak úgy szerényen, nem nyomulok én, dehogy, csak bűzölgök ott nekik némán, és leesik egy-egy húszas, főleg a nőktől… Vegyél ki belőle!

RÖVIDNADRÁGOS

Vegyek ki pénzt, és hozzam ide vissza? Ide?! Fel van háborodva. Gyalogoljak, ide, vissza?! Te nem vagy normális! Kiveszi a kártyát a zsebéből, ledobja a padra. Ha meg tudod fejteni a pinkódot, mind a tied, ami rajta van. Kimegy jobbra.

Csönd.

Hajléktalan felmarkolja a kártyát, elteszi, kisiet jobbra.

Helikopterdübörgés. Felnéznek. Jobbról balra húzódik át a reklámfelirat: „Tejútöblítő!”. A felirat eltűnik balra, a dübörgés elhalkul. Csönd.

VÁLLALKOZÓ

Meg vannak buggyanva. Nem csoda, ebben a kurva kánikulában.

FÉRFI

Kimutatták, hogy a reklámok többsége veszteséges… Mégse bírják abbahagyni… Nevet.

108
Hatodik jelenet
BELEMENŐ

A padhoz megy, nézegeti a forgalmit meg a slusszkulcsot. Tényleg itthagyta.

KOCCANÓ

Visszajön az érte! Szemét provokátor. Beleülsz, indítasz, és máris rádmászott egy csomó kommandós, és rádvernek néhány felderítetlen bankrablást, kiverik belőled a vallomást szépen. Próbáltak már engem kicsinálni, ismerjük a módszereiket.

BELEMENŐ

Na jó, de mi lesz, ha elindulunk? Ezek itt nem bírnak majd elhajtani tőle…

KOCCANÓ

Hagyd a picsába, nem a mi dolgunk. – Még két lángost, aztán fizetek…

BELEMENŐ

Nem, én már nem kérek… Inkább egy kávét… – Nem szoktam kávézni, rongálja a reflexeimet… De nekem még most is, mint egy húszévesnek, komoly! Még most is: felhívnak a haverok, hogy légy van náluk, én megyek, és lecsapom! De nem ám légyfogóval! Senki úgy nem bír legyet lecsapni, mint én, még most is!

Nő a kávéfőzőhöz megy, csészébe tölt egy adagot, visszamegy a mikróhoz, belerakja, beindítja, és kész tésztákat tesz az olajba, amelyeket még Rövidnadrágos gyúrt meg. Koccanó fizet Férfinak, aki visszaad. Csönd.

Sötétedik.

FÉRFI

Nőhöz. Maga komolyan azt hiszi?…

Nem hiszek én semmit. De miért ne nyert volna?

FÉRFI

Mobilon?!

Ebben a világban? Van minden. Kiveszi a kávét, feltálalja Belemenőnek, majd az olajhoz ugrik, fogóval megfordítja a lángost.

109
FÉRFI

Itt a névjegyem.

Tegye vissza.

FÉRFI

De hát miért, az isten áldja meg?!

Azért, mert nem fogok még egyszer belemenni a csőbe.

FÉRFI

És ha adnak magának másik időpontot, fogom látni?

Nem. A fogóval tologatja a lángost. Koccanásban nem ismerkedem.

FÉRFI

Hanem hol?

Sehol sem ismerkedem.

FÉRFI

Én sem ismerkedem sehol… Hol van nekem arra időm? Hajtok, mint az állat. Ez itt most… Most, hogy itt állok, és pénzt szedek be, és dolgozom, mint egy igazi ember… Ilyen nekem nagyon régen nem volt! Én nem emberekkel találkozom, hanem adatlapokkal! Ott fogom hagyni ezt a hülyeséget! Esküszöm magának, hogy otthagyom!

A lángosokat figyeli. A maga dolga.

FÉRFI

Ha otthagyom, hajlandó találkozni velem?

Honnét tudjam?

FÉRFI

Megjegyeztem a rendszámát.

Eladom, és veszek egy még rosszabbat.

FÉRFI

Vissza lehet kerestetni. Visszakeresem!

Kiveszi a fogóval a lángost egy papírtálra. Lángos!

Koccanó odamegy, és óvatosan, szalvétába fogva, enni kezdi.

VÁLLALKOZÓ

Szalvéta tíz forint!

KOCCANÓ

Mindjárt! Belemenőnek. Ha nem veszek új kocsit, semmi se lett volna… De a feleségem rábeszélt… A régi annyira nem ment, hogy oda se értem volna az ütközéshez!… De a régi se kellett volna, csak az apósom, hogy kocsi, az kell, és nyomta, nyomta… Anyám is, kiskoromba, hogy tanulj, fiam… Én meg tanultam, 110én hülye… A feleségem is, hogy házasodjunk össze… Egy tragédia az egész életem… Eszik.

Belemenő hirtelen kinyúl, és a markával elkap egy legyet, büszkén néz körbe.

Ez most olyan, mint egy nyaralás… Évek óta nem nyaraltam… Balatoni kaland, olyan ez az egész… Lehet beszélni összevissza, felelőtlenül…

Megszólal Férfi mobilja, de az elnyomja.

Őrült rég voltam a Balcsin utoljára… Baromi sok srác koslatott utánam… Minden nyáron… Felszolgáltam… Egyszer nem, akkor táborban voltam… Összesen három nyár… Nem sok… Buktak rám a srácok… Ennyi volt az élet… Könnyű kis kalandok, párhuzamosan, etettem őket, mindent bevettek… De ez se volt rossz, ma… Tényleg… Amikor elindultam, nem gondoltam volna, hogy lesz valami… olyasmi…!

Balról bejön Védőnő, fáradt, átmászik a kocsijához.

VÉDŐNŐ

Ezt már nem lehet!… Ezt már nem!…

FÉRFI

Mi baj, megsérült valaki?

Nem kér inni? Tölt neki.

VÉDŐNŐ

Ásványvizet iszik. Vajúdott egy nő az egyik kocsiban… Ikreket várt… Sok az ikerszülés, amióta vannak ezek a hormonok… És jött volna ki az első gyerek, a feje már kint volt, de tovább nem bírt jönni… Megrázkódik. Biztosan a másik gyerek, az tartotta vissza, hogy meg ne bírjon születni, elsőként! Markolta a bokáját és húzta vissza! Mostanában ezt szokták! Már az anyaméhben! Összerázkódik, iszik.

És, megszülettek?

VÉDŐNŐ

Császározni kellett volna, de nem fért oda a mentő… Hiába végeztem el a bábaképzőt, ott ezt nem tanítják! Iszik, majd eltűnik a Kispolszkiban.

111

Jön Törzs és Rendőr, körülnéznek, de nincs veszély. A terített deszkához mennek.

TÖRZS

Szimatol. Lángos?!

RENDŐR

Lángos!!

VÁLLALKOZÓ

Gyertek, fiúk, a vendégeim vagytok!

Törzs és Rendőr lángost kap Nőtől, boldogan falatoznak.

TÖRZS

Nehéz nap, de van neki koronája!

RENDŐR

Király ez a lángos!

SRÁC

Mobilon. Na végre! Mit szarakodsz azzal a mobillal?! Rég fel lehetett volna tölteni! – Mi az hogy nem hívtalak! Most is én hívtalak! Hát nem én hívtalak, most is? Hát nem én?! – Hogy lehet ezt, hát hogy lehet ezt, hát hogyhogy?! Hát meg tudtad mondani, hogy hol vagy, mikor én kérdeztem, hogy hol vagy, hát meg bírtad mondani?! Nem voltál itt velem, nem volt kinek mondani, amit mondtam volna, én ezt nem bírom! – Te vagy a szemét, tudod?! És egy rohadt nagy bazi kurva vagy, tudod?! Kurva! Kurva! Soha többé! Kurva!

Srác átugrik a Trabantján, és a másik oldalon bevágja magát.

Jobbról egy égő alak fut be, nyomában négyen, egyikük kezében kés, egy másik kezében pisztoly; lövés; az égő alak kirohan balra, egy pasasnak a hátába kést vág a kést cipelő, a kés beleáll a hátba; mind kifutnak balra, egyetlen nyikkanás sincs közben; csönd.

Törzs a Peugeot, Rendőr a Skoda alól kandikál ki, nézelődnek rémülten. A többiek szoborrá dermedve állnak.

KAMIONOS

Basszák meg, ezt megúsztuk! – Lőttek már rám, Szibériában, még a Szovjetben, szétlőtték a szélvédőmet, csoda, hogy élek… Most már nem hajtok arrafele, kalózok tömege, kell az nekem? Pedig megfizetnék!

112
NACCSÁGA

Berohan balról az esernyővel és a mobillal. Lőttek! Lőttek! Kigyulladt, égett! Rendőr! Rendőr! Kirohan jobbra.

TÖRZS

Kimászik, visszaáll a deszkához, folytatja a lángosevést. Ideges a néni! Nevet.

RENDŐR

Kavarják a szart. Ő is kimászik, feláll, ő is folytatja a lángosát.

Erősen sötétedik. Kigyúl egyes ablakokban a villany, némelyikben szaggatott, ugráló fény: nézik az emberek a tévét. A háttérben is valamilyen fények gyúlnak. Jobboldalt, elöl, a magas utcai lámpa is kigyullad. Váratlanul kigyullad a futballpálya teljes világítása, nagyrészt gégenben. Mindenki felfigyel.

HANG

Hangszórón. Czibor megáll, jobbra dől, aztán elindul balra, kacsázik előre, most befelé fordul, a védők szétszaladnak, Czibor Kocsishoz passzol, Kocsis hátrahúzza, átadja Hidegkútinak…

A rivaldánál hosszú kerítés emelkedik fel, Nő kivételével mindenki felmászik rá, bambán, üveges szemmel bámulnak a nézők felé.

Hidegkúti át a jobb oldalra, Budai elfut, beadja, a védők kifejelik, Szojka lestoppolja, átadja Bozsiknak, Cucu megindul, Puskás, Puskás, Puskás cselez, elveszti, de nem, még elkanalazza, átadja Hidegkútinak, Hidegkúti elfekszik, de még odébbpöcköli, Puskás Öcsi hátra, Buzánszky átemeli, Lóránt elindul, balra passzol, Czibor elfut, ballal beadja, Kocsis fejel, góóóóól, góóóól, góóóól!…

SRÁC

De hát tök üres a pálya!!!

HANG

Gyönyörű, gyönyörű, gyönyörű góóól, fantasztikus góóól, Kocsis felment fél méterrel a védők fölé és bebólintotta, kettő-null! Kettő-nullra vezetünk, ked113ves hallgatóim, kettő-nullra! Micsoda gól! De nézzük, középkezdés, jönnek, vigyázzunk, vigyázzunk, de jól van, Lantos lekezeli, hátragurítja Lórántnak, Lóránt felnéz, lágyan előre emeli, Bozsik lekezeli, lefordul, balra Szojkának, Szojka megáll, egy csel jobbra, kiugratja Budait, Budai átveszi, cselt csinál…. Ne!… Elvették, jönnek a jobb szélen, hol vagy, Buzánszky?! Jól van, Buzánszky ott van, hazagurítja Grositsnak, Grosits felszedi, labdázgat, aztán jobbal előre, Hidegkúti lestoppolja, hátraadja Bozsiknak, Cucu elmegy, felnéz, balra Szojkának, Szojka megáll, vissza Lantosnak, csak nem kapkodni, fiúk, nem könnyelműsködni, okosan, jól van, Lantos át a jobb oldalra, Budai hátrajött, átveszi, egy csel balra, tovább Kocsisnak, Kocsis vissza Bozsiknak, Bozsik felnéz, hatalmas, tért ölelő átadás balra Puskásnak, Puskás a félvonalnál, a partvonal mellett, a zászlónál, áll, lába a labdán, három védő szaladgál körülötte, Puskás a fenekét riszálja, a védők őrülten futkosnak, tovább a partvonal mellett Czibornak, Czibor befelé kacsázik, Lantos megindul előre, Czibor helyén, megkapja a labdát, beível, Hidegkúti a térfél közepén lefejeli, indul Kocsis, de nem ő kapja, Bozsik előre lendül, kiadja jobbra, Budai elfut, a védő háta mögé kerül, beadja, Hidegkúti tovább pöcköli, Puskás, góóól, góóól, góóól! Három-null, kedves hallgatóim, csodálatos, fantasztikus, őrületes, három-null! Két percen belül két góóól, kedves hallgatóim, csodálatos! Három-nullra vezetünk!

Nő kivételével mindenki a kerítésen lóg és bámul. Csönd. A közvetítésnek vége. A pálya fényei kihunynak. Csönd.

VÁLLALKOZÓ

Semmi, csak hang- és fénypróba. A kurva 114anyjukat. Lemászik; Férfihoz. Van nekik villanyuk, tudtam én!

Mindenki lemászik a kerítésről szomorúan. Csönd. A kerítés visszasüllyed a rivaldába. Csönd.

Hetedik jelenet
KAMIONOS

Az apám látta őket, az aranycsapatot!… Kint volt a hét-egyen…

FÉRFI

Az én apám is…

KAMIONOS

Tényleg?! Nehéz volt ám jegyet szerezni! Azt akkor osztogatták!

FÉRFI

Ő kapott. Fontos elvtárs volt. Aztán három év múlva kivégezték. Egyéves voltam. Aztán anyám férjhez ment… Nőhöz. Másnak is volt mostohája, nem csak magának!

VÁLLALKOZÓ

A kurva anyjukat! Majdnem sír. Én sose láttam jó magyar focit! Soha! Tanyán laktunk, ott nem volt soha semmi!

TÖRZS

Én csak a tévébe láttam őket… Fekete-fehérbe… Tényleg olyan jók voltak?

VÁLLALKOZÓ

Az nem kifejezés!

RENDŐR

De hát maga se látta őket!

VÁLLALKOZÓ

Csakhogy én tudom!

SRÁC

Á, nem lehettek olyan jók, mint a mostani Reál Madrid… Vagy a Manchester United… Ugyan már!… Aranycsapat!… Mikor csak egy ezüstre futotta nekik! Az egész ország őket ünnepli ma is, a mohácsi vereséget… Aranycsapat?!…

KAMIONOS

Fingod sincs, bazmeg. Az én apám sztahanovista volt, úgy kapta a jegyet… Nem tudja már senki, mi az, hogy sztahanovista!… Négyszáz százalékra tel115jesített!… Persze nem volt az négyszáz százalék, csaltak, de százhúsz azért megvolt… Iszonyatos az is… Hatvanhatban bele is döglött, szilikózis… De a hét-egyet, azt látta… Mesélt róla, mielőtt kiköpte a tüdejét, nekünk, gyerekeknek… Hároméves voltam, de emlékszem, csillogott a szeme, és akkor nem a láztól… csillogott az apám szeme… csillogott… Sír.

Csönd.

KAMIONOS

Akkor voltunk mi magyarok utoljára! Mik vagyunk mi azóta, semmik, rabszolgák, világ rabszolgái!

Csönd.

BELEMENŐ

Nem baj… Nem baj… Lesz még itten forradalom!

KOCCANÓ

Buzgón bólogat. Lesz, lesz!

FÉRFI

Majd Nyugaton! Ott fog elkezdődni! De borzasztóan sokára. Lassan kapnak észbe, a hülye polgárok, akiknek viszonylag jó még, ott Nyugaton. Majd ha rájönnek, hogy kurva szar nekik, majd akkor. Mire ideér, mi rég alulról szagoljuk. Amíg élünk, most már ez lesz. Ez a mérhetetlenül szemét, vacak, aljas… Ez.

Csönd.

ÖREGASSZONY

Menjünk be, hűvös lett!

ÖREGEMBER

Nem!

ÖREGASSZONY

Hozom a takarót, rádterítem…

ÖREGEMBER

Nem!

ÖREGASSZONY

Vacsorázni kéne!

ÖREGEMBER

Nem!

Néni kérem, nem tetszenek kérni?

ÖREGEMBER

Nem!

Jobbról jön Hajléktalan, csalódott.

HAJLÉKTALAN

Á, a micsoda, a kód nélkül nem lehet! A kurva anyját neki! A padhoz megy, leül, nézi a kártyát. Kell valakinek? Odaadom egy ezresért!

116
TÖRZS

Mi van, mi van?

HAJLÉKTALAN

Pénzkártya… Itthagyta… Meg a slusszkulcsot, iratokat, mindent…

Törzs és Rendőr odamegy, Törzs felveszi a kulcsot és az iratokat a padról.

TÖRZS

Itthagyta? Hogyhogy?!

RENDŐR

Mi az isten?! – Ez a kulcsa? A Mercinek?

TÖRZS

Szerintem ez… Ez az… Megismerem… Kifele indul jobbra, Rendőr követi, kimennek.

Jobbról jön az öt munkás, fáradtak, éhesek, piszkosak, csodálkozva állnak meg a büfé láttán.

VÁLLALKOZÓ

Na mi van, kész vagytok mára?

EGYIK

Da.

VÁLLALKOZÓ

Minden oké volt?

EGYIK

Da, da.

VÁLLALKOZÓ

Akkor oké van, egyetek, igyatok… A terített deszka felé mutat.

Munkások a terített deszkához mennek, és a félhomályban Nő és Férfi kiszolgálja őket.

VÁLLALKOZÓ

Egy-egy üveg sört is nekik!

Férfi kibont öt sört, eléjük teszi. Munkások leülnek ide-oda, a járdaszegélyre, vagy a hátukat valamelyik kocsinak vetve, esznek és isznak. Csönd.

Jön jobbról Törzs és Rendőr, Törzs rádión beszél, jobb felé fordulva, hogy a többiek ne hallják.

TÖRZS

Igen, oda… Ha majd megindul a forgalom, el lehet vinni… Ja… Nem, már beszóltam a bontóba, hogy ne menjenek haza, meló lesz… Reggelig szétkapják, ügyes fiúk azok… Mondtam, hogy pont a pályánál! – Jó, addig oldalra állunk vele, megvárunk, persze… Elzárja a rádiót. Na! Mi?

RENDŐR

Azt a kurva mindenit! Fú! Fú! Örül.

117
TÖRZS

Te… láttál itt valakit a parkolástól?

RENDŐR

Nem… Miér?

TÖRZS

A rádióba. Figyeljetek!… Szóljatok a parkolásnak, küldjenek ki bírságolni!… Itt álltak egész nap, a tilosban… Állnak, nem? Akkor parkolnak, a tilosban, nem?!… A szélső sávot végig lehet büntetni, többszáz kocsi… Érted már?!… Nem kell százalék, majd később meghálálják… De siessenek, mert nemsokára vége lesz! Fúj egyet. Hálát adhatunk a micsodának… Na? Mi?

RENDŐR

A kurva mindenit! Örül.

TÖRZS

Vállalkozóhoz. Kösz a vacsorát, viszlát!

VÁLLALKOZÓ

Sziasztok!

Törzs és Rendőr kimegy jobbra.

HAJLÉKTALAN

Felmutatja a kártyát. Nem kell senkinek?

Csönd.

Na jó, akkor… Megpróbálja eltörni, aztán ugrál rajta. A szemét, én a padomat őneki, ő meg nekem semmit, egy fillért se, semmit, a szemét! Kifárad, köhög, lehajol, összeszedi a kártya darabjait, aztán szétszórja.

EGYIK

Feláll, megtörli a száját, kiissza a sörét, az üveget visszaviszi a terített deszkára, majd Vállalkozóhoz fordul. Domnule majesztru?

VÁLLALKOZÓ

Mi van?

EGYIK

Ujjaival pénzt mutat, a többi munkás nézi.

VÁLLALKOZÓ

Az a helyzet, hogy nem bírtam elmenni a bankba, nem bírtam a falból se kivenni, itt kellett rostokolnom egész nap! Nincs nálam annyi… Semmi készpénz nincsen nálam… Nu bani gjata… Majd holnap… Müine.

Többi munkás is lassan feláll, csalódottak.

VÁLLALKOZÓ

Ez egy ilyen nap volt… Sajnálom, srácok… 118Szorri… Majd holnap… Menjetek, az asszony majd ad még valamit, ha éhesek vagytok… Csinö… szpirtoázö… vafi… lesz, lesz, vafi…

Munkások állnak.

VÁLLALKOZÓ

Meg hát még meg se tudtam nézni, mit végeztetek… majd holnap… Na nyomás, ha még ma akartok hazaérni… – Nálam laknak, a kertbe… Olcsóbb így nekik, még reggelit is kapnak… Apjuk helyett apjuk vagyok… Nevet.

Van magánál egy köteg pénz.

Csönd.

FÉRFI

Elővette, én is láttam, teli van dohánnyal. Fizesse ki a munkásait! Azt mondta, műszak végén fizet.

VÁLLALKOZÓ

Maga nem kap semmit, maga ingyen akart dolgozni!

FÉRFI

Én nem is kérek semmit. A munkásait viszont illene kifizetnie. Ha már úgyse fizet utánuk járulékot.

VÁLLALKOZÓ

Semmi közöd hozzá!

FÉRFI

Na és a hölgy? Óránként ezer… Az órájára néz. Az nyolcezer!

VÁLLALKOZÓ

A szakszervezeti bizalmi! Na nézzenek oda! Nevet. – Mit szóltok, srácok? Jó, mi?

Az öt munkás védőleg körbeveszi Vállalkozót.

VÁLLALKOZÓ

Nyugi, gyerekek, nyugi!

FÉRFI

Mért nem fizet, ha van pénze?

VÁLLALKOZÓ

Semmi közöd hozzá, te faszfej.

Az öt munkás fenyegetőleg Férfi felé lép.

VÁLLALKOZÓ

Na hívjál rendőrt, kispofám. Kiabáljál utánuk szépen…

Leteszi a serpenyőt. Nekem se fizet?

VÁLLALKOZÓ

Hát meszet ettem én?! Hol a szerződés, aranyanyám? Hol van?!

119

Megállapodtunk!

VÁLLALKOZÓ

Az Ejrópában nem úgy van, bogaram. Ejrópában szabályos szerződést kell kitölteni, minden formának meg kell felelni, írásban, tanúkkal, ügyvéddel, ejrópai módon, civilizáltan, az nem úgy van már, ahogy azt ti elképzelitek, kicsinyeim! – Van írásos munkaszerződés? Van? Hadd lássam! Ha van, akkor fizetek! Adjad elő, kicsicica!

FÉRFI

Szemét rohadék!

Munkások még közelebb lépnek hozzá.

Hagyja a fenébe, ne!

FÉRFI

Munkásokhoz. Maguk hülyék, maguk ezt védik, ezt a szemetet? Aki nem fizet maguknak? Aki egy szar sufniban tartja magukat!? Ezt védik? Ezt?!

Munkások még közelebb lépnek. Hajléktalan tüntetőleg bebugyolálja magát, és lefekszik a padra. Kamionos hátramászik. Belemenő és Koccanó jobbra sétál a sörével. Srác balra megy és a mobilját nyomogatja. Csönd.

VÁLLALKOZÓ

Mért kell egy ilyen muris napot elrontani a hülyeséggel, haver? – Integet. Nu! Nu!

Munkások hátrébb lépnek.

– Tudsz nekik munkát adni, apám? Mert ha tudsz, adjál nekik munkát, és fizessél nekik katonásan! De ha nem tudsz, akkor pofa be! – Engem szeretnek a srácaim, én jó vagyok hozzájuk, tudja ezt az egész Kárpát-medence, együtt reggelizem velük hajnali ötkor, bazmeg, amikor te még szundikálsz! Munkásokhoz. Na pakoljatok össze, ami maradt nyersanyag, azt rakjátok a csomagtartómba!

Munkások pakolni kezdenek.

A papírszarokat itt lehet hagyni… Az olajat a fűre, lötty!… A mikróra vigyázzatok! Mikró! Értem? Óvatosan a PB-gázzal! Propánul, butánul! – Nem volt nekem ez üzletileg jó napom, 120nem jött be a beruházás! Keveset zabáltatok, baszkikám! – Magának, kiscica, magának fizettem volna, ha nem jártatja a pofáját. – A sört meg a kólát meg a szpritét is a csomagtartóba!

EGYIK

Acseszta, acseszta? A kávéfőzőt mutatja.

VÁLLALKOZÓ

Viheted, a tiéd. Al töu. Hajde, hajde! Porta, porta!

Egyik boldogan szorítja magához.

VÁLLALKOZÓ

Olyan jó kis pihenős nap lett volna, és erre elbasszák az embernek az okosok!… A fejét csóválja.

Nagy szemétdomb képződik a Skoda és a járda között.

Munkások bepakolják a cuccokat a Zsiguli csomagtartójába – befér, a hátsó ülések ki vannak véve. Nő és Férfi nézi őket.

SRÁC

A mobilba. Te vagy az? Én vagyok!… De igen, én… Olyan kurva szép meleg nyári este van, ilyenkor csak te bírsz az eszembe jutni… Hát nem bírom, tehetek én róla? Megveszek érted, folyton… Jó, hát fél éve, de mi az a fél év?!… Azóta én folyton csak terád… Mért nem, mért nem… mert szereztem egy házat, egy vénasszonyé, ki fog halni, na?! Ezen ügyködtem fél teljes évig! És most felmegyek hozzád, ha nincs nálad pasi, és elmesélem, mi volt… Nincsen neked pasid, nekem ne mondd, ezt én érzem, innen a távolból, mert mi egy hullámhosszon, én azóta is veled egy hullámhosszon… Hallgat, elszontyolodik, elzárja a mobilt, összegörnyed.

VÁLLALKOZÓ

Nyomogatja a mobilt. Én!… Mennek haza gyalog, már vacsoráztak, ne adj nekik semmit… A Pityu? Nem tudta? Egyetlen példát se?! Na majd szétverem az agyát, csak érjek haza egyszer… Maradt liszt, olaj, sör, kóla, élesztő, majd viszem, ahogy sza121badulok… A virsli? Elfogyott… Na csá. Elzárja a mobilt.

Az öt munkás végzett a pakolással.

VÁLLALKOZÓ

Mehettek, gyalog, pezsosz, drumul, hamarabb odaértek, mint én…

Munkások kimennek balra.

Nyolcadik jelenet
NACCSÁGA

Befut jobbról, az esernyőjével hadonászik. Lehet menni, lehet menni! Isten kegyelme, Isten kegyelme! Kifut balra.

Nagy dudálás kezdődik, mintha lefújnák a légiriadót. Begyújtják a motorokat, zúgás.

BELEMENŐ

Azt a kurva!… Kirohan jobbra.

KOCCANÓ

Na végre! Kirohan jobbra.

Srác és Vállalkozó beül a kocsijába, begyújtják a motort, és felkapcsolják a világítást. Nő és Férfi áll.

SRÁC

Kiugrik, hátramegy a Zsigulihoz. Hé, a papír! Hogy elismeri!…

VÁLLALKOZÓ

A bal alkarját mutogatja kifelé. Ne tartsad fel a sort, bazki!

Tényleg, a papír!!!

FÉRFI

Névjegyet vesz elő. Itt van, majd valamikor kitöltjük!

Nő kénytelen elfogadni a névjegyet.

Hátrafordul, Srácnak. Maga jött belém, nem?! Adjon róla papírt!

SRÁC

Vállalkozóra mutat. Ez lökött magának, nem?!

FÉRFI

Úgy itt maradnék magával!… – Valakik dolgoztak, a hülyék, elvontatták a villamost… Kár… Le kéne állni 122ezzel az egésszel, és ki kéne találni valami mást… – Hadd hívjam meg vacsorázni!

Én a lányommal szoktam.

FÉRFI

Már rég megvacsorázott, maga nélkül.

Remélem is. Már aludnia kéne.

FÉRFI

Mesét mond neki? Az annyira fontos?

Jó ötlet. Rég nem meséltem neki.

SRÁC

Nőhöz, kétségbeesve. Figyeljen ide!… Lenne egy ház, egy öreg néninél… Kert, tyúkok, kapirga, minden… Mit szól hozzá?… Tiszta idill… Maga egy helyes csaj… Komolyan… Egy isteni nő… Én még életemben nem zúgtam bele ennyire senkibe…

Mi van?!

VÁLLALKOZÓ

Kihajol a vezetőülésről, felemelkedik. Üljenek már be, mit szarakodnak?!

SRÁC

Üvölt. Töltse már ki, nekem nincsen cascóm!!!

VÁLLALKOZÓ

Kapd be!

SRÁC

A kurva életbe már!… Bevágja magát a kocsijába.

VÁLLALKOZÓ

Dudál. Üljenek már beee!

FÉRFI

Úgyis kinyomozom a rendszáma alapján!

Kell magának a nyakába egy hülye bakfis, meg egy beteg vénasszony? Nem lesz magának arra ideje.

FÉRFI

Lesz! Soha nem voltam ennyire biztos semmiben!

Na kíváncsi vagyok. Átmászik a Skoda hűtőjén és beül.

Férfi kimegy jobbra, majd visszajön jobbról a vezetőülés oldalán, beül. Srác dühöngve beül a Trabantjába.

Motorok dübörögnek, dudálás.

Balról a három bőrfejű szalad be, jobbról a két térítő, gyorsan kikeresik a ruháikat a romok alól. Térítők felviszik a perselyt, a szórólapokat otthagyják. Bőrfejűek el balra, Térítők el jobbra. Hajléktalan felül, feláll, nyújtózkodik, a romhalmazhoz megy, guberál, majd felvesz egy szórólapot, 123zsebrevágja. Összeszedi az étkészletet, a mosogatószert, a slaugot és a kábeleket, belegyömöszöli a vájdlingba, a padhoz viszi, felnéz.

HAJLÉKTALAN

Néni kérem, tessék leengedni!

ÖREGASSZONY

Lenéz, leengedi a kosarat, Hajléktalan beleteszi a cuccot, majd Öregasszony felhúzza a kosarat, kiveszi a vájdlingot. Nem mosták el, nem mosták el!

ÖREGEMBER

Hallgass, mert nem hallom őket!!

KAMIONOS

Kiüvölt a kamionjából, lenézve. Cincogjon már odébb, szaros kisegér, vagy széttaposom a beleit!!!

VÉDŐNŐ

Kidugja a fejét a Kispolszki ablakán, hátranéz Kamionosra. Kussoljon, vagy magának megyek rükvercbe, maga tenyészmarha!

SRÁC

Kiemelkedik a Trabantból, előre ordít Nőnek. Ne a pofámba túráztassa a motorját, maga állat!

VÁLLALKOZÓ

Kiemelkedik a Zsiguliból, Nőnek. Engedje már ki a kéziféket, idióta kurva! Úgy adjon gázt, hülye pina! Fék nélkül, fék nélkül!

Nő Skodája megugrik, belemegy a Peugeotba egy kicsit, csörömpölés.

FÉRFI

Kiugrik, hadonászik, hátrafelé kiabál Nőnek. Belém ne merészeljen jönni még egyszer, maga… maga… maga… Artikulálatlanul üvölt. Jenő! Jenő!! Jenő!!! Visszavágja magát a kocsijába.

Kiemelkedik a Skodájából, visít. Húzzál el a francba, szemét buzeráns!!!

Mindenki visszaül a kocsijába. Öregember feláll, eltűnik az erkélyről. Öregasszony a vájdlingba pakolt cuccokkal utánamegy.

HAJLÉKTALAN

Előveszi a zsebéből a szórólapot, a félhomályban silabizálja. „Eljött az idő, mert ez az idők mélye, az idők mélye immáron eljövendett…” Nevet, majd kö124högőroham fogja el, eldobja a szórólapot, pár cuccot felmarkol, a padhoz viszi, a pad alá gyűri, leül, összegörnyed, a gyomrát nyomogatja, nagy nehezen abbahagyja a köhögést.

Nagy dübörgés.

Hajléktalan lefekszik, bebugyolálja magát a rongyaiba, és a fejére is húz egyet.

Őrült dübögés, motorzúgás, mint az elején. Esetleg az előfüggönyre vetítve a Hungária körút és a Salgótarjánii út kereszteződése ugyancsak keletről felvéve, este. Hirtelen sötét. A dübörgés még tart egy darabig, majd hirtelen csönd.

Vége

125
[ Digitális Irodalmi Akadémia ]