A kávé

egy múlt század végi szakácskönyvből
A legjobb kávéból, melyet Yemenből hoznak és
közönségesen mokkának neveznek,
Európába igen kevés jut,
mivel ennek jó kétharmadát Arábiában, Syriában, Egyiptomban
megfőzik: és a’ mi megmaradt, csaknem mind egy szemig
Törökország és Arménia éli föl,
noha már nekik sem a legtisztább kávé, a jemeni mokka jut,
minthogy a szállítmányt az úton újra meg újra megrostálja a kávéélvezők
gyakorlott ujja, s a gömbölyű, félig áttetsző babok helyett
merő lapos, át nem tetsző törmelék kerül
Jaffa és Beyruth kikötőibe. „Mondhatom, így veszít zamatából
minden utópia (mondja Palgrave), míg a megvalósulásig
lassan elérnek az évek, a zsákhordó tevék.”
[ Digitális Irodalmi Akadémia ]